Magajna je odgovarjal tudi na vaša vprašanja o slogi in neslogi v poslanski skupini SD. Foto: MMC RTV SLO
Magajna je odgovarjal tudi na vaša vprašanja o slogi in neslogi v poslanski skupini SD. Foto: MMC RTV SLO
Krščanski socialisti
Magajna je predsednik krščanskih socialistov. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Magajna za MMC o ravnanju vlade

S Francem Žnidaršičem in Vilijem Rezmanom sem se že povezal; kot poslansko skupino nas bodo morali upoštevati, se boriti za naš glas. V SD-ju pa sem bil večkrat preslišan, je še povedal Magajna, ki je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Po ustavi odgovarjamo volivcem, in ne stranki, a žal imamo pri nas strankokratski sistem, v katerem si stranke podrejajo svoje poslance, še meni Magajna. "'Prijazno' jim povedo, da naslednjič ne morejo računati na kandidaturo. To je glavni instrument podrejanja," dodaja.

Eno je po njegovih besedah program pred volilno kampanjo, drugo pa je implementacija programa, ki gre, tako Magajna, v čudno smer. Premier Borut Pahor in minister za razvoj Mitja Gaspari vnašata neoliberalistične ideje, kar ni več socialdemokracija, je prepričan.

Več o tem, kako Magajna komentira delo aktualne vlade, vključno z njegovim predlogom za reševanje NLB-ja, lahko izveste slišite v videu na desni strani novice.

"Kadrovske menjave na RTV-ju bodo speljane elegantno"
Poslanca smo povprašali tudi o namigovanju na kadrovske spremembe na RTV-ju. "Mislim, da bodo šle rošade na RTV-ju celo na raven novinarjev. V poslanski skupini sem pred pol leta vprašal: če želite menjave, zakaj jih ne izpeljete zdaj? Odgovor je bil: bilo bi preveč očitno. Gospod Pahor je rekel: nobenih kadrovskih cunamijev, to bomo speljali elegantno, prikrito," je povedal.

Celoten klepet je na voljo tukaj.

"Tuj kapital ni rešitev"
Pa bi pritrdil tezi, da sta si levica in desnica pri nas vse bolj podobni? Prav vodilni stranki imata na določenih pozicijah zelo podobni stališči, zlasti v tem, da menita, da bo tuj kapital prinesel rešitev, pritrjuje Magajna. Kot meni, pa oboji pozabljajo na primere, kakršen je denimo primer Leka, ki se je spremenil v nekakšno skladišče. "Novartis prinaša dobičke, a to ni dovolj, saj bi se morali vprašati, kam ti dobički odhajajo in kaj ima od tega slovensko gospodarstvo in slovenski državljani," je dejal.

O aferi Dimic pa je Magajna prepričan, da bo premierju Pahorju izjemno škodovala, saj je Pahor neustrezno reagiral in vseskozi trdil, da popolnoma zaupa sodelavki, podobno kakor je pred časom trdil, da popolnoma zaupa ministru Milanu Pogačniku.

"Če bi vztrajno pritiskal na sivo tipko, se ne bi več poznal"
In oznaka socialnega radikalca? "Borut Pahor misli, da sem socialni radikalec," odgovarja Magajna in dodaja: "Moje zadnje poslansko vprašanje se je nanašalo na delavce Vegrada, ki bodo vsak čas deložirani iz samskih domov. Morda je mislil kaj v zvezi s tem. Morda pa tudi to, da naj bi delavcem plačevali socialne prispevke in da bi morala država zaščititi delavce, ki ne dobijo plač. Morda sem zato radikalec. Če je to to - pa naj bom socialni radikalec. Me ne moti." Povedal je še, da bi sicer lahko ostal na listi SD-ja, če bi vztrajno pritiskal na sivo tipko, a če bi tako deloval, se ne bi več poznal.

Andrej Magajna za MMC o ravnanju vlade