Slovenija

Poudarki

  • Gantar: "Nič kar je človeškega ni tuje internetu."
Internet
Čeprav je internet zamišljen kot svoboden prostor, ima vsaka država tudi na področju interneta specifične regulacije. Foto: Pixabay
Internet
Po mnenju Gantarja je romantiko svobode kiberprostora načela komercializacija. Foto: Reuters

Dodaj v

"Le 35 odstotkov uporabnikov ima popolnoma svoboden dostop do interneta"

Okrogla miza o demokraciji in internetni svobodi
23. oktober 2018 ob 14:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Internet in kiberprostor, ki se je z njim odprl, je še na začetku devetdesetih predstavljal neki fenomen, ki je odprl možnost komunikacije vsem, tudi ranljivim skupinam, a danes internet "prevzema neko dualno vlogo, ki odraža tako komunikacijsko odprtost kot tudi tisto, kar je v družbi najslabše".

S tem izhodiščem je novinar in urednik Ali Žerdin odprl razpravo z naslovom Ali internetna odprtost in svoboščine ogrožajo demokracijo?, ki je potekala v okviru Slovenskega foruma o upravljanju interneta. Pavel Gantar iz Foruma za digitalno družbo je ob tem poudaril, da se je idealističen pogled na internet kot prostor, kjer lahko do komunikacije in izmenjave informacij pridejo vsi, začel spreminjati na začetku tisočletja, ko se je razširila komercializacija v obliki potrošništva in predvsem selitve bančnih storitev na splet.

Gantar je obenem dejal, da je s komercializacijo interneta prišlo tudi do umika razprav o "digitalni družbi". To oznako sam ocenjuje kot razmeroma subverzivno, saj predvideva neko spremembo v družbi. Peter Sterle z ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport pa je ob tem dejal, da je internet še vedno zelo subverziven prostor. Internet je že s svojim razvojem pomenil spremembo glede na predhodna komunikacijska omrežja, ki so bila strogo regulirana in zaprta, kot je bil francoski Minitel, ki ga je francoski telekom ukinil leta 2012 in je še imel 30 tisoč aktivnih uporabnikov.

Dostop tudi ranljivim skupinam
Prvotnim idejam o centralizirano nadzorovanem omrežju pa je protiutež predstavil razvoj interneta v ZDA, kjer so poskušali državo čim bolj odstraniti iz upravljanja, je poudaril Sterle in dodal, da je bila ustanovitev neprofitne organizacije ICANN, ki nadzoruje stabilno delovanje interneta, prelomen korak v razvoju interneta, kot ga poznamo. Pri ICANN-ju je tudi, tako Sterle, težko uveljaviti kakršen koli interes, saj je odločanje zelo rigorozno. "Ta zadeva ima izjemno pozitivne učinke, po drugi strani pa tudi izjemno negativne učinke."

Umetnik Benjamin Žnidaršič pa je ob tem poudaril, da je internet res odprl prostor tudi ranljivejšim skupinam v družbi. "Pred tem so invalidi vedno morali čakati na medije, da so se jim približali in lotili kakšne teme, zdaj pa smo dobili priložnost, da sami sporočamo, a te priložnosti nismo znali v celoti izkoristiti." Žnidaršič pa je ob tem opozoril tudi, da je kljub odprtosti interneta, ki je omogočila izražanje vsakemu človeku, po drugi strani tehnologija tako intenzivna, "da ji starejši in invalidi ne sledimo več". Zato meni, da je ključnega pomena izobraževanje ljudi.

Lažne novice in sovražni govor nista od včeraj
Z vidika demokracije pa so se govorci dotaknili pojava sovražnega govora in lažnih novic. Sogovorniki so se strinjali, da sta oba pojava starejša od svetovnega spleta oziroma, kot je ponazoril Sterle, so za širjenje sovražnega govora v nacistični Nemčiji s pridom uporabljali tudi tedaj nov izum radio. Gantar se je s tem strinjal in poudaril, da "internetu ni tuje nič, kar je človeškega". Je pa poudaril, da je z internetom pot do vira lažne novice hitreje izgubljena oziroma zabrisana. "Danes lahko nekdo iz Makedonije razširi neko novico o Hilary Clinton in ta se razširi po vsem svetu, pri čemer se sled za virom popolnoma zabriše." Prav tako so, tako Gantar, tudi politiki dobili možnost, da naslavljajo javnost neposredno in ne več prek medijev.

Sterle pa je ob tem opozoril na primer Cambridge Analytice, ki je na nepravilen način prišla do večje količine podatkov o ljudeh in na podlagi tega ugotavljala, v katerih volilnih okoljih bi lahko imel politik določeno prednost oziroma možnost izvolitve. Gantar je sicer skeptičen glede dejanskega vpliva Cambridge Analytice na dejanski izid volitev, je pa problematična uporaba osebnih podatkov, za katere ni podano ustrezno soglasje. Zato je Gantar poudaril, da je tu potrebna regulativa, ki je tudi bila uveljavljena obliki direktive GDPR.

Privid popolne svobode
Strle pa je ob tem poudaril, da vendarle tudi na internetu ni mogoče govoriti o popolni svobodi, saj država vendarle vsaka po svoje odreagira na regulacijo interneta. "Na eni strani imamo režime, ki so začeli zelo hitro filtrirati vsebine na internetu. V Evropi pa je veliko pozornosti usmerjeno v to, da ne bi prišlo do finančnega zloma na raznih področjih, kot je recimo igralništvo." Strle je ob tem dodal, da ima trenutno v svetu dostop do spleta na način, kot je zamišljen, torej popolnoma svoboden, okoli 35 odstotkov ljudi.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
atepej
# 23.10.2018 ob 15:53
Najbolj ga pa omejujejo države kjer je na oblasti demokratični (ekološki) socializem.
fantasycamp
# 23.10.2018 ob 15:56
Če internet pade, sploh pa da se začne tako kot na ytube, vse ki so usmerjeni izven levice brisati, potem imamo 1984!
IndyBob
# 23.10.2018 ob 15:37
V preteklih stoletjih so imele drzave monopol nad razsirjanjem "fake news". Z nastopom interneta temu ni vec tako in od tu tako uporanje drzave kot subjekta.
Adanos
# 23.10.2018 ob 16:48
Saj se pridno trudijo, da nam malo po malo omejujejo pravice.
Tudi takšna stvar, ko več ne moreš stisnit slabe ocene novici ali dati minusa komentarju je en košček v mozaiku k ustvarjanju "happy, happy" enoumja, kjer se slišijo samo tisti, ki so srečni s stistemom, nasprotno mnenje pa se utiša.

Tako kot se zna zgodit temu...
whitwice
# 23.10.2018 ob 15:57
Lazne novice in sovrazni govor nista od vceraj.
Se strinjam. Mladino imamo ze koliko, 20 let pa se vedno vzpodbujajo k sovrastvu in zanicujejo vse, ki niso popredalckanj v njihovih okvirih. Pa zgodba o ravnatelju, kjer so ga pahnili v smrt tudi ni domena le enga medija ampak tudi "javne" hise. Pa se kaj spremeni? Nic dokler gre za nase.
Pepe
# 23.10.2018 ob 16:08
TV mediji in z njimi tudi določene politične skupine so žalostni, ker nimajo več monopola nad informacijami, ki pridejo do državljanov...
xes
# 23.10.2018 ob 18:19
Se mi zdi, da nekatere moti predvsem to, da ne vsi razmišljajo tako kot oni... in to so tisti, ki bi radi filtrirali, nadzorovali in preganjali drugačemisleče...
RJSlo
# 23.10.2018 ob 17:37
No ja. Iz interneta ste naredili fenomen. Dodatno pa še podlago za vse teoretike zarote. Sledijo vam, kopirajo vas, opazujejo vas, prisluškujejo vam, itd. Dejstvo je, da vsi tisti, ki nimamo kaj skrivati prosto in svobodno brskamo po internetu. Oni na drugi strani pa naj delajo vse navedeno in še več. V glave nam ne morejo pogledati preko interneta.

Vsi ostali, ki skrivajo karkoli oziroma imajo druge namene, pa naj jih glava boli. Mene ne, ker nimam kaj skrivati. Pogledam nekaj porno strani, preberem nekaj novic, malo pokomentiram, odigram kakšno igrico. In to je to. Nisem odvisen od interneta, nisem uporabnik socialnih omrežij.

Spomnim se let, ko ste paraziti iz JS trdili, da se bo z uvedbo računalnikov, potreba po zaposlitvah v JS bistveno zmanjšala. Na določenih delovnih mestih starejši slabo obvladajo računalmike, mlajšim pa ne prepustijo teh delovnih mest. Srednja generacija, ki nima v JS kaj za delati, pa med delovnim časom veselo tvita, čivka, gruli, debatira, itd.

P. S. Dvojni telefonski kabli kaj pripomorejo k "prisluškovanju" interneta?
Druga Švica
# 23.10.2018 ob 16:51
Popoln dostop do interneta imajo samo in izključno ameriške obveščevalne službe in NIHČE drug!
guerrillamail
# 23.10.2018 ob 22:37
@mb128

Takole si napisal :

Le 35% ima popolnoma svoboden dostop do interneta. Hm le kaj to pomeni popolnoma svoboden dostop?! Jaz npr. ne morem do CGNT dostopati že mesece. A v Sloveniji kdo lahko dostopa do CGNT?! Mar to pomeni da v Sloveniji 35% koristi VPN? Skratka ne razumem tega %.

In zaradi tega ( podcrtanega in odebeljenega ) sem ti predlagal Opero ki ima VPN vgrajen v brskalnik. Ti se pa potem neki razburjas o nekih razlikah in demokraciji pa da ti neki preziras ?
Da se s tabo ne da normalno komunicirat sem parkrat zasledil ampak da je tako hudo ... LOL
HOR
# 23.10.2018 ob 17:50
"...Lazne novice in sovrazni govor nista od vceraj..."
Že dve tisočletji krščanstva...
Hijena
# 23.10.2018 ob 16:47
Kmalu bomo vkorakali v 2/4 21. stoletja, v Sloveniji pa pol države še zmeraj surfa s hitrostjo do
5 Mbit.
Če ne bi bilo mobilne telefonije, bi bila katastrofa!
-----
Resnična svoboda na spletu je bila v 90.ih
HOR
# 23.10.2018 ob 17:48
Interneta je konec...
Prihaja Filternet...
Ribiič
# 23.10.2018 ob 17:11
To pa je bila zasedba, Ali, Pavle, samo strokovnjaki ...
Podgorska Panda
# 23.10.2018 ob 16:51
@atepej

Najbolj ga pa omejujejo države kjer je na oblasti demokratični (ekološki) socializem.

Kitajska recimo je zelo znana po tem da nudi prednost svojim ljudem predvsem pa naravi, ja.
Berija2
# 23.10.2018 ob 16:13
Kaj pa pravice nas 50%, ki doma nimamo prstega dostopa do daljinca?
stratocaster
# 23.10.2018 ob 15:58
Tista dilema, ko bi po eni strani imel internet brez omejitev, po drugi pa ne.

Ampak tako je življenje borca za pravičnejši jutri - nihče ni rekel, da bo lahko.
AMFIBIJA
# 23.10.2018 ob 19:13
Ju-tub

PREDINTERNETNA

Mi odprta najbolj smo država,
blagostanje je pri nas brezmejno,
najbolj pa svobodni smo idejno,
naša pot edina je res prava.

Naš ponos je res odprta meja,
čez lahko po kavo hodiš redno,
urejeno je s sosedi zgledno,
kot rečeno, prava smo ideja.

In pa bratje smo resnično zgledni,
bi v enotnost se najraje dali,
tolišno ljubezen bi jemali,
da je naše bratstvo sploh ni vredno.

Naša so svobodna vsa občila,
vse deluje tu samoupravno,
a pri vsem tem to je dejstvo glavno,
da vse res je prvega aprila.
firtoh
# 23.10.2018 ob 18:57
Whitwice
Ne vem koliko si star,ampak Mladina je bila ustanovljena 1943 leta.
Tudi v Jugi je bila trn v peti sistemu.
Ne vem pa, v kateri številki pozivajo k nasilju, če bi ne lahko razsvetlil.
average Joe
# 24.10.2018 ob 16:36
Dragi MMC, že do zdaj sem bil zelo redko na vaših straneh, s "pokvalitetenjem" strani me boste videli še redkeje.
Iskrena hvala za tako kvaliteto.
V parku, avtobusu ali na ulici, je komuniciranje mnogo bolj kakovostno.
akulinakul
# 23.10.2018 ob 21:56
Če internet pade, se bo začelo klanje...
ronzi
# 23.10.2018 ob 17:46
Danes lahko nekdo iz Makedonije razširi neko novico o Hilary Clinton in ta se razširi po vsem svetu, pri čemer se sled za virom popolnoma zabriše."

Hahahaha
Krimsky
# 23.10.2018 ob 16:30
Problem "ali internet ogroža demokracijo" ...
~
...bi lahko zastavili še bolj izzivalno: "Ali je lahko internet boljši od demokracije?"

Kajti, demokracija, roko na srce, ... ni kar samoumevno najboljša oblika upravljanja kompleksnega sveta. Demokracija je prevlada tistih, ki o stvari X nimajo pojma, nad tistimi, ki imajo rešitev za X vsaj za jutri ali pojutrišnjem. O nobeni drugi stvari ne razpravljamo demokratično, to precej sumljivo metodo uporabljamo zgolj za vodenje držav, ... medtem ko vulkanizer svoj servis vodi avtokratsko. Čudno, mar ne?

Ne, ni čudno. Demokracija je v resnici zgolj predstava za javnost, vsi vemo da svet v resnici upravlja denar, mimo tistih, ki jih obkrožimo na glasovnici.

Bolj zoprno vprašanje bi se torej lahko glasilo: "Ali internet lahko ogrozi vladavino kapitala?

No, ... dokler imajo milijone sledilcev in všečkarjev taki kot sedaj, ... še ni strahu ...
marelica7
# 28.10.2018 ob 08:16
Calendula
Se popolnoma strinjam in dodajam, da me jezi vsiljevanje operaterjev TV programov v letu 2018 da uporabnik nima možnosti do željenih 30 programov za 30€...le kaj mi bo njihova neuporabna shema z akcijo 150 negledljivih postaj. Internet ima vsaj to možnost, da sam izbereš stran.
Calendula
# 28.10.2018 ob 00:02
Mobila telefonija, ne vem katere generacije 4,5,6 ... je pripomogla k temu, da ljudje niso več pri nobeni stvari 100%.
Kolesarijo in brbljajo, vozijo in brbljajo, tečejo in brbljajo ... in tako v neskončnost. Ko si v službi bodi tam in ne še, recimo na privatni strani FB. Ko si z družino, prijatelji ... se posveti njim in ne pogleduj na ekran ali še huje, med pogovorom jih vidim kako brskajo po internetnih straneh. Kaj res mislite, da se bo svet ustavil, če v vsakem trenutku ne boste na spletu? In kaj počnete z vsemi temi informacijami? Verjetno nič, ker jih že 95% pozabite v trenutku, ko se preselite na drugo spletno stran.
Telefon naj vam bo pomagalo, ne gospodar vašega časa in življenja.
Skippy
# 25.10.2018 ob 09:52
Kmalu bomo vkorakali v 2/4 21. stoletja, v Sloveniji pa pol države še zmeraj surfa s hitrostjo do
5 Mbit.
Če ne bi bilo mobilne telefonije, bi bila katastrofa!


Ti sploh kdaj greš izven Slovenije?
P1X3L
# 24.10.2018 ob 10:27
Kaj nam pomaga popolnoma svoboden dostop do interneta če pa imamo počasen internet...
zapravico
# 24.10.2018 ob 09:15
Svoboda izražanja je že skoraj na nivoju nekdanje Albanije
guerrillamail
# 23.10.2018 ob 21:50
@mb128

Nalozi si Opera brskalnik, ki ima ugrajen zastonj VPN in bos potem dostopal do CGNT.
mb128
# 23.10.2018 ob 19:56
Le 35% ima popolnoma svoboden dostop do interneta. Hm le kaj to pomeni popolnoma svoboden dostop?! Jaz npr. ne morem do CGNT dostopati že mesece. A v Sloveniji kdo lahko dostopa do CGNT?! Mar to pomeni da v Sloveniji 35% koristi VPN? Skratka ne razumem tega %.
Glede ostalega pa bi jaz samo zapisal da smo temu včasih rekli spin, tistim ki so pa to počeli pa spin doktorji. Je že res da se je včasih nekdo moral podpisati pod spin članek ampak to še ne pomeni da je tudi pisec spin članka tudi avtor spina. Zadeve so dobile samo rahlo drugačno obliko nič drugega.
Kakšen je pravzaprav namen tega članka, kje je njegova poanta?!
zeus-zengg
# 23.10.2018 ob 16:54
Resnična svoboda na spletu je bila v 90.ih
--------------------
takoj ukiniti internet ali ga debelo plačati - pri raznih zasvojencih , ki jih opazume dan na dan , mi gre na bruhanje - vključno z mmmc- jem ... saj tako ali tako ne pridemo nikamor .. butci ostanejo butci ...
stotrideset
# 27.10.2018 ob 22:47
kaj pa sploh je popoln dostop do medmrežja?
maček Tom
# 24.10.2018 ob 15:32
v resnici le 33,5689% pa še to se dnevno spreminja
mb128
# 24.10.2018 ob 14:25
tupamaross
A lahko podrobneje pojasniš to kak si zapisal? Jaz sem sicer pri drugem operaterju a nimam optike a navkljub temu lahko delam z internetom takoj ko vljučim svojo tablico. Sploh pa ne razumem tistega sedaj ko imam optiko je vse 10x hitreje. Meni bi se optika poznala kvečjemu pri upload. Za vse skupaj, mobilec sicer imam pri Telekomu, pa plačam 55,50€ mesečno + koliko zatelefoniram mesečno iz fiksnega omrežja. Ti pa kar 90€?! To ni samo drago, to je lupljenje! In še hitrost interneta 150/4, no wifi je ~⅓ tega. Pa ti če smem vprašat?
tupamaross
# 24.10.2018 ob 14:11
P1X3L,
imam optično priključitev, ki sem je bil deležen prejšnje leto.
Do takrat sem imel kabelski priključek.

Ko je internet bil priklopljen na optični kabel, približno je za
10 X hitrejši.Ko sem na optičnem kablu internet vklopil,sem
tudi po nekaj minut čakal, da sem lahko začel z delom,sedaj
pa začnem delom praktično isti hip, ko internet vklopim. Po
mojem mine maksimalno 5 sekund in lahko že delam.

Imam pa Telekom, modri paket (TV, internet, fiksni telefon in
2 mobitela). Mesečno okrog 90 EUR. Veliko, vendar, malo
denarja, malo muzike.
mb128
# 24.10.2018 ob 11:46
gueririllamail
Ne vem, le česa nisi razumel?! A moj zapis si razumel kot jok?! Narobe, to ni bil jok to je bila obtožba!
tupamaross
# 24.10.2018 ob 09:38
Kaj to pomeni, da je le 35% dovoljen dostop do interneta?
Ali je meni dovoljen svoboden dostop? Tega resnično ne
razumem in prosim tiste, ki to razumejo, da to pojasnijo.

Lepa hvala!
mb128
# 23.10.2018 ob 22:26
guerillamail
A ti razumeš razliko med ne znati in ne hoteti?! A smo svobodni, a smo demokracija?! Zakaj bi torej jaz ki nekaj globoko preziram moral posegati za tem samo da bi tako zaobšel kratenje te demokracije?!
guerrillamail
# 23.10.2018 ob 21:48


99% interneta je Deep Web, ki ga ne mores Google-at

Internet vsebuje vsaj 4,5 milijarde spletnih strani, ki so jih indeksirali iskalniki, po mnenju nizozemskega raziskovalca. Vendar to ogromno število komaj kaj opraska na površju, kar je resnično tam zunaj. Ostalo je znano kot Deep Web, ki je po nekaterih ocenah 400 do 500 krat večji od površinskega interneta.

:)
zeus-zengg
# 23.10.2018 ob 16:51
"Le 35 odstotkov uporabnikov ima popolnoma svoboden dostop do interneta"
-------------
ja , in ????
Kazalo