Infrastruktura v Petišovcih. Foto: Televizija Slovenija
Infrastruktura v Petišovcih. Foto: Televizija Slovenija

Stranke Levica, LMŠ, SD in SAB so spet vložile predlog, s katerim si prizadevajo prepovedati pridobivanje zemeljskega plina z metodo hidravličnega drobljenja v Sloveniji. V Levici ponavljajo, da gre za umazano metodo, ki ima škodljive posledice za okolje in za zdravje ljudi.

Sorodna novica DZ: Podpora zaključnemu računu za leto 2019, ne pa prepovedi frackinga

"Onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja ter potresni sunki ob samem hidravličnem drobljenju in še dolgo časa po njem so najbolj pogosto zabeleženi škodljivi okoljski vplivi, katerim bi bili lahko izpostavljeni tudi prebivalci Prekmurja, če bi britanska korporacija Ascent Resources začela z izvajanjem frackinga v Petišovcih," so ob še tretji vložitvi predloga novele zakona v zakonodajni postopek zapisali v Levici.

Čeprav v Sloveniji še ni prišlo do frackinga, saj je do zdaj država po navedbah Levice ravnala po previdnostnem načelu in poskušala na podlagi izkušenj o škodljivih učinkih frackinga iz tujine preprečiti pogubne vplive na okolje in zdravje ljudi, se lahko to že jutri spremeni.

Sorodna novica Zakaj vladna koalicija (še) ni naklonjena prepovedi frackinga v Sloveniji?

"Ascent Resources, britanska korporacija, ki je investirala milijone v donosen umazan posel, izsiljuje in grozi Sloveniji z mednarodnimi sodišči, da bi čim prej dobila dovoljenja za izvajanje frackinga v Petišovcih, in računa, da bo pod vlado Janeza Janše zanje lažje," so opozorili. Dodali so, da so "britanski kapitalisti" tudi sami nakazali, da imajo v Janševo vlado, ki je po besedah Levice nagnjena k odpravi vseh ovir za okolju škodljive investicije, "več zaupanja, da bo projekt prejel potrebna dovoljenja".

"V Levici in v opozicijskih strankah smo že dvakrat v tem mandatu predlagali prepoved frackinga v Sloveniji. Vlada Janeza Janše je v obeh poskusih naša predloga zavrnila kot neutemeljena. Ne bomo odnehali. Okolje in prebivalce Prekmurja je treba zaščititi pred umazanimi posli korporacij," so napovedali v stranki.

Predlagajo, da se zakon uporablja tudi za vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku. "Takšna veljava je utemeljena na načelu previdnosti, načelu preventivnega delovanja in načelu zagotavljanja pravice do zdravega življenjskega okolja," so poudarili.