Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi epidemije koronavirusa so bile dejavnosti Islamske skupnosti v Sloveniji že ves postni mesec, ki se je začel 24. aprila, omejene. 4. maja so sicer znova začeli skupno opravljanje molitev v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih v Sloveniji, kljub temu pa so se odločili, da zaradi nekaterih še veljavnih ukrepov današnje bajramske molitve ne bo. Vernike so pozvali, naj ostanejo doma in praznik preživijo v družinskem krogu.

"Odločitev smo sprejeli s težkim srcem, vendar zaradi prevelikega zanimanja vernikov za opravljanje bajramske molitve ne moremo zagotoviti spoštovanja navodil in predpisov, ki trenutno veljajo v Sloveniji," so ob tem zapisali v islamski skupnosti.

Ramazanski bajram je ob kurbanskem bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Kot navajajo v Islamski skupnosti v RS, je bajram za vsakega muslimana poseben dan, ker je končno dejanje po postnem času, v katerem se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji in sosedi ter obdarujejo otroci.

Praznična poslanica ob ramazanskem bajramu

Zore čestital muslimanom ob njihovem prazniku

Ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je muftiju islamske skupnosti Nedžadu Grabusu in muslimanskim vernikom v Sloveniji čestital ob sklepu svetega meseca ramazana in jim ob praznovanju ramazanskega bajrama voščil obilo blagoslova.

Zapisal je, da so muslimanski verniki v svetem mesecu ramazanu lahko okrepili bogoslužje, post pa je poseben čas milosti, ki vsakemu verniku pomaga, da prisluhne božjim rešitvam v svojem življenju. To je tudi najvišja stopnja pobožnosti in dokaz prisrčnega verovanja, je dodal.

Spomnil je, da so morali verniki različnih veroizpovedi letos zaradi epidemije novega koronavirusa praznovati svoje najpomembnejše praznike v omejeni obliki. Po njegovem mnenju je to povabilo, da "na novo premislimo naš odnos do okolja in narave, ki je naš 'skupni dom', prebivališče vseh članov človeške družine".