Najboljši vodni viri so v zasebnem upravljanju, najpomembnejša letališka steza je v rokah tujcev, prepiramo se z jedrnimi državami EU-ja in se bližamo tistim, ki so bili v preteklosti daleč za nami, naš odnos do narave pa postaja nevzdržen, je naštel generalmajor Ladislav Lipič. Foto: BoBo
Najboljši vodni viri so v zasebnem upravljanju, najpomembnejša letališka steza je v rokah tujcev, prepiramo se z jedrnimi državami EU-ja in se bližamo tistim, ki so bili v preteklosti daleč za nami, naš odnos do narave pa postaja nevzdržen, je naštel generalmajor Ladislav Lipič. Foto: BoBo

Velenjska občina je ob Velenjskem jezeru gostila vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo.

Generalmajor Ladislav Lipič je v nagovoru dejal, da je po 30 letih samostojne države vse preveč nedostojnosti, sovražnega govora, sovražnosti, kriminala, korupcije, kršenja človekovih pravic in človekovega dostojanstva, neenakosti pred zakonom, uničevanja javnega dobrega. Najboljši vodni viri so v zasebnem upravljanju, najpomembnejša letališka steza je v rokah tujcev, prepiramo se z jedrnimi državami EU-ja in se bližamo tistim, ki so bili v preteklosti daleč za nami, naš odnos do narave pa postaja nevzdržen, je naštel.

"V interesu veteranov, ki smo z orožjem v roki branili Slovenijo, je, da bi bila Slovenija skozi uspešen razvoj vsem njenim prebivalcem dobra mati. Mi počasi odhajamo, vendar lahko s ponosom trdimo, da smo svoj dolg do domovine odplačali, brez zahteve po nekakšnem nadomestilu in bonitetah, kajti ljubezen do domovine se ne plačuje, ljubezen do domovine se živi," je dejal Lipič. Verjame, da to ljubezen do domovine živijo tudi pripadniki Slovenske vojske in slovenske policije.

Srečanje veteranov pri Velenju

Čas: Policija mora skrbeti za krepitev pravne države

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas je povedal, da so sodelovanje s policijo v zadnjih letih nadgradili tudi s predavanji vsem policistom in vodstvom policije o pomembnih osamosvojitvenih procesih izpred 30 in več let ter o vojni za samostojno Slovenijo. V vseh okoljih in kadar je to mogoče, podpirajo delo in dejavnosti policije in skrbijo za promocijo poklica policista, ki so ga vsi opravljali z veseljem v dobro ljudstva, ki ima oblast v Sloveniji, je dejal.

Čas to pričakuje tudi od današnje policije. Ta mora po njegovem mnenju v okviru svoje temeljne dolžnosti zagotavljati varnost posameznikom in skupnosti, spoštovati človekove pravice in temeljne svoboščine ter skrbeti za krepitev pravne države.

Predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner je izrazil veselje, da tisto, kar je bilo ustvarjeno pred 30 leti, ni šlo v pozabo in razgrajeno. "Tega nam nihče ne more vzeti. Še vedno verjamem, da smo si prizadevali za pravo stvar. Za naslednjih 30 let si želim, da bi se beseda osamosvojitelj in veteran leta 1991 čim manjkrat uporabljala kot zmerljivka. Samostojno Slovenijo, njeno vojsko in policijo pa bomo imeli tako dolgo, dokler bomo verjeli vanjo," je poudaril.

Vaje, helikopter, gašenje ...

Obiskovalci srečanja so si lahko ogledali reševanje s policijskim helikopterjem, vaje s psi in gašenje s helikopterjem Slovenske vojske. Zainteresirani so se lahko preizkusili tudi v lokostrelstvu in pridobili informacije o vojaških poklicih. Na ogled so bili postavljeni tehnični zbor vojske in policije z različnimi modeli lovskih letal in letalnikov ter druga raznovrstna vojaška in policijska oprema.