Ljubica Jelušič se vrača v politiko, tokrat kot poslanka DZ-ja. Foto: BoBo
Ljubica Jelušič se vrača v politiko, tokrat kot poslanka DZ-ja. Foto: BoBo

Novemu predsedniku republike Borutu Pahorju je z nastopom funkcije predsednika RS prenehal poslanski mandat v državnem zboru. Nadomestila ga bo nekdanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Državna volilna komisija (DVK) je že pridobila njeno soglasje in bo ugotovitveni sklep posredovala DZ-ju, ki naj bi mandat novi poslanki predvidoma potrdil na petkovi izredni seji.

Jelušičeva je sicer redna profesorica na katedri za obramboslovje na ljubljanski fakulteti za družbene vede, kot nova poslanska pa predvideva, da bo posebej dejavna v odboru za obrambo, saj ji ni vseeno, kaj se dogaja z obrambnim sistemom, ki ga je pomagala graditi kot visokošolska učiteljica, raziskovalka in ministrica.

"Skrbela bom za to, da se glas s Krasa in iz Brkinov sliši v DZ, saj gre za vse bolj pozabljeno pokrajino, ki v razvojnem smislu doživlja vse težje čase," je med drugim razložila svojo prihodnjo poslansko vlogo.

DVK prvič v novi sestavi
Državna volilna komisija se je danes prvič sešla v novi sestavi. Anton Gašper Frantar, ki bo DVK vodil še naprej, je napovedal, da bodo organizacijo dela dokončno dorekli s poslovnikom komisije, ki naj bi ga sprejeli v januarju.