V 212 slovenskih občinah so se za župana potegovali 703 kandidati, za okoli 3.400 sedežev v občinskih in mestnih svetih pa dobrih 23.000 kandidatov. Foto: BoBo
V 212 slovenskih občinah so se za župana potegovali 703 kandidati, za okoli 3.400 sedežev v občinskih in mestnih svetih pa dobrih 23.000 kandidatov. Foto: BoBo
Ajdovščina
Nadzorniki Društva integriteta na volišču v Ajdovščini. Foto: Mojca Dumančič
Udeležba je bila 39-odstotna, kažejo dozdajšnji podatki. Foto: BoBo
Volitve
K izidom glasovanja na voliščih bodo prišteti še glasovi iz predčasnega glasovanja, k temu pa bodo občinske volilne komisije prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja morajo pripraviti najpozneje 11. oktobra. Foto: BoBo
Volitve županov in mestnih svetnikov
Volilno dogajanje v Ajdovščini

Dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev je lahko svoj glas oddalo do zaprtja volišč ob 19. uri. Volilna udeležba je bila po doslej vnesenih podatkih 44-odstotna, sporoča Državna volilna komisija. To je sicer najnižja volilna udeležba na lokalnih volitvah do zdaj - pred štirimi leti je bila 51-odstotna, leta 2006 58-odstotna, leta 2002 72-odstotna, štiri leta predtem 58-odstotna, prvič, leta 1994, pa 61-odstotna.

Najvišja je bila v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, in sicer 86,23-odstotna, najnižja pa v Celju, in sicer slabih 28 odstotkov. Tokrat so prvič volili volivci v novoustanovljeni občini Ankaran. Udeležba je višja od povprečja - kar 72-odstotna. Med mestnimi občinami je bila najnižja volilna udeležba v Celju, sledita Kranj in Ljubljana z 31 odstotki, najvišja pa v Slovenj Gradcu (57,63-odstotna).

V 212 slovenskih občinah so se za župana potegovali 703 kandidati, za okoli 3.400 sedežev v občinskih in mestnih svetih pa dobrih 23.000 kandidatov. V nekaterih občinah so volili tudi člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V devetih občinah so volivci izvolili še predstavnike narodnih skupnosti v občinski svet, v dvajsetih občinah pa predstavnika romske skupnosti.


Drugi krog volitev bo predvidoma 19. oktobra
V občinah, v katerih noben kandidat ne bo dobil večine glasov (torej več kot polovico), bo odločal drugi krog, ki bo predvidoma 19. oktobra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta danes dobila največ glasov. Že zdaj pa je jasno, da drugi krog zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin, ob tistih le z enim županskim kandidatom še v 63 občinah, v katerih sta kandidata dva.

Volivec je ob prihodu na volišče prejel najmanj dve glasovnici - za volitve župana in člane občinskega sveta. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele in v katerih so potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških ter četrtnih skupnosti, pa so dobili posebno glasovnico še za te volitve.

K izidom glasovanja na voliščih bodo prišteti še glasovi iz predčasnega glasovanja, k temu pa bodo občinske volilne komisije prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja morajo pripraviti najpozneje 11. oktobra. Ob tem so v devetih občinah svoje predstavnike v občinski svet volili še člani italijanske in madžarske narodne skupnosti, v 19 občinah pa člani romske skupnosti. Zakon sicer predvideva romskega svetnika v 20 občinah, a v Grosuplju ni nobenega kandidata.

Društvo Integriteta: Več sumov kršitve volilne zakonodaje
Tokratno predvolilno kampanjo je spremljalo Društvo Integriteta, ki je v občinah Ljubljana, Koper, Kranj, Ajdovščina in Kamnik opazilo kar nekaj sumov kršitev volilne zakonodaje. Predali so jih v presojanje pristojnemu inšpektoratu.

Največ kršitev naj bi se nanašalo na volilne plakate. V društvu so zaznali več deset kršitev dela zakona o volilni in referendumski kampanji, ki organizatorjem nalaga označevanje plakatov z naročnikom in zaporedno številko. Večje število kršitev je bilo predvsem pri številčenju, pojasnjujejo v društvu in dodajajo, da je naročnik manjkal tudi pri nekaterih drugih materialih, denimo brošurah.

V Društvu Integriteta poudarjajo, da se kršitve delno dogajajo tudi zaradi nepoznavanja zakonodaje pri organizatorjih kampanj. Zakon se je namreč letos spremenil, spremembe pa so očitno "zgrešile nekatere organizatorje".

Bilteni občin v korist obstoječim oblastem
Med nadzorom so opazili še eno večjo kršitev, in sicer brezplačne časopise ali biltene občin, ki izhajajo v času kampanje. Ti so "dostikrat izrazito naklonjeni obstoječim občinskim oblastem, kar bi lahko označili za koriščenje javnih sredstev za volilno kampanjo". Kot navajajo v društvu, so glede tega prejeli tudi največ klicev in pošte od državljanov, ki z društvom niso povezani, in tudi iz tistih občin, kjer monitoringa ne izvajajo. To naj bi bil znak, da je to pogosta praksa po vsej Sloveniji.

Bilo je tudi nekaj primerov, ko so kandidati za stik navajali svoje službene naslove in telefone, tudi brezplačne telefonske številke, ki so bile vezane na njihova delovna mesta. To je po navedbah društva sporno predvsem v primerih javnih uslužbencev.

Volitve županov in mestnih svetnikov
Volilno dogajanje v Ajdovščini