Ustni dogovor ni bil dovolj, saj koalicijske stranke zaradi SDS-ove obstrukcije izražajo dvome o možnosti partnerstva z opozicijo. Foto: MMC RTV SLO
Ustni dogovor ni bil dovolj, saj koalicijske stranke zaradi SDS-ove obstrukcije izražajo dvome o možnosti partnerstva z opozicijo. Foto: MMC RTV SLO

Naše jasno ločevanje nalog in odgovornosti opozicije in pozicije ni izključujoče do nikogar.

LDS
Bodo poslanci premagali razlike in složno nastopili v boju zoper krizo, kar imata tako opozicija kot koalicija za prvo in trenutno najpomembnejšo nalogo države? Foto: MMC RTV SLO
Imamo vlado in državni zbor. Ne potrebujemo vzporednih organov, so prepričani v LDS-u. Foto: Vlada/Grega Wernig
Bo vlada upoštevala pripombe na 30 varčevalnih ukrepov, ki jih je na podlagi ustnega dogovora o sodelovanju, že posredovala opoziciji? Foto: MMC RTV SLO

V SLS smo vselej pripravljeni na dialog z vsemi, zato smo tudi pozdravili pobudo aktualne koalicije za sestanke /.../, na katerih lahko soočimo poglede /.../ do tem, ki so vitalnega pomena za dobrobit slovenske države /.../.

SLS

Kot je znano, so parlamentarne stranke sklenile ustni dogovor o sodelovanju na področju kriznih ukrepov. Opozicija je že dobila na vpogled sveženj 30 varčevalnih ukrepov, ki jih je pripravila vlada in na katere naj bi dala tudi svoje pripombe.

Poteza SDS-a, ki zaradi nesprejetja zaključnega računa obstruira glasovanje o ratifikaciji vstopa Hrvaške in Albanije v Nato in tako onemogoča potrebno dvotretjinsko večino, pa je razburila koalicijo. MMC je stranke povprašal, kakšne so možnosti, da partnerstvo le oživi.

DeSUS: "Nima smisla"
Karel Erjavec, prvak DeSUS-a, je za MMC povedal, da ima stranka po omenjenih dogodkih "hude pomisleke". Dodal je, da tovrstno partnersko sodelovanje nima več smisla.

Erjavec je poudaril, da so stranke sklenile ustni dogovor o sodelovanju, a se mu zdi, da sodelovanje "ne bi bilo več iskreno", partnerstvo v sodelovanju s samo dvema opozicijskima strankama (SLS in SNS) pa po njegovih besedah "nima preveč smisla". Erjavec je s pomisleki stranke že v soboto seznanil premierja Boruta Pahorja.

SD: Razočaranje nad "izsiljevalsko" potezo SDS-a
V poslanski skupini SD so nad ravnanjem SDS-a razočarani. Menijo, da gre za poskus izsiljevanja, kar je "navzkriž z vsemi načeli v zrelih demokracijah". Zaradi tega dogodka je partnerstvo na "majavih tleh in potreben bo temeljit premislek o tem, kako naprej", so sporočili iz poslanske skupine SD-ja.

SNS: Država je v škripcih, pripravljeni smo na sodelovanje
Pripravljenost za nadaljnje sodelovanje pa še vedno izraža opozicijski SNS, kjer so dejali, da so, kadar gre za vitalne interese slovenske države, še vedno pripravljeni na sodelovanje s koalicijo. "Država je v velikih škripcih, v SNS-u pa imamo dosti ljudi z obširnim znanjem, ki lahko pomagajo premakniti državni voz iz močvirja," so sporočili iz SNS-a.

LDS: Ne potrebujemo vzporednih organov, saj imamo vlado
Da prihodnosti partnerstva med opozicijo in koalicijo ne kaže dobro, je razvidno tudi iz odgovora LDS-a, kjer so zapisali, da LDS sodeluje "samo v koalicijskem partnerstvu, ki je sprejelo odgovornost za vodenje vlade in tudi odgovornost za svoje odločitve". Sodelovanje vseh političnih strank je po mnenju LDS-a sicer potrebno, "vendar je treba tudi jasno vedeti, kdo je za kaj odgovoren."

"Naše jasno ločevanje nalog in odgovornosti opozicije in pozicije ni izključujoče do nikogar," poudarja LDS, a med drugim dodaja, da "takšno sodelovanje lahko poteka tudi brez vsakokratnega podpisovanja "partnerstev".

"Imamo vlado in njene odgovornosti in imamo državni zbor in njegove pristojnosti in odgovornosti. Ne potrebujemo paralelnih organov," so zapisali v LDS-u.

SDS pričakuje nadaljevanje dela v partnerstvu
SDS pa kljub temu pričakuje, da se bo delo v partnerstvu nadaljevalo, izjave, da je partnerstvo ogroženo zaradi njihove obstrukcije pa naj bi kazale na "temeljno nepoznavanje položaja, v katerem smo". Prvak SDS-a Janez Janša je še poudaril, da se dogovor o partnerstvu ne nanaša zgolj na protikrizne ukrepe. Janša je ob tem dodal, da sodelovanje v partnerstvu ni "neko darilo opoziciji". To je označil za "popoln nesmisel", po njegovem pa je nenavadno to, da pomoč ponuja opozicija, saj ta tega "običajno ne dela".

V SDS so za MMC povedali, da je do obstrukcij prihajalo tudi v prejšnjem sklicu državnega zbora, vendar pa "prejšnja koalicija ni zaradi tega nikoli pogojevala sodelovanja kogar koli v partnerstvu, čeprav je bilo več obstrukcij, povezanih s pokrajinsko zakonodajo in z zavezami partnerstva.".

"Tokratni dvomi koalicije o zaupanju v sodelovanje z opozicijo (beri SDS) se lahko porajajo le nesamozavestni koaliciji, ki ni zmožna oblikovati kvalitetnih in učinkovitih ukrepov za ublažitev posledic finančne in gospodarske krize, ki sta nastali zunaj meja Slovenije." so kritični v SDS-u, kjer zatrjujejo, da so še zmeraj pripravljeni na sodelovanje, a le, če bodo pravočasno, že pred postopki na vladi, vključeni v postopek oblikovanja rešitev, "tako kot je bil to primer v preteklem mandatu."

SLS: Vselej pripravljeni na dialog
Tudi v SLS-u še niso obupali. "V SLS-u smo vselej pripravljeni na dialog z vsemi, zato smo tudi pozdravili pobudo aktualne koalicije za sestanke vseh predsednikov parlamentarnih, tako koalicijskih kot opozicijskih strank, na katerih lahko soočimo poglede, tudi kritične, do tem, ki so vitalnega pomena za dobrobit slovenske države, slovenske nacionalne interese in državljane ter državljanke. Za tako partnerstvo je SLS načelno pripravljena, seveda ob pogoju, da se SLS tudi obravnava kot samostojna stranka opozicije," so zatrdili za našo spletno stran.

Odgovor Zaresa še pričakujemo.

Aleksandra K. Kovač
aleksandra.kovac@rtvslo.si

Naše jasno ločevanje nalog in odgovornosti opozicije in pozicije ni izključujoče do nikogar.

LDS

V SLS smo vselej pripravljeni na dialog z vsemi, zato smo tudi pozdravili pobudo aktualne koalicije za sestanke /.../, na katerih lahko soočimo poglede /.../ do tem, ki so vitalnega pomena za dobrobit slovenske države /.../.

SLS