Novi celjski škof Maksimilijan Matjaž. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Novi celjski škof Maksimilijan Matjaž. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Papež Frančišek ga je imenoval za škofa marca letos, potem ko se je prejšnji škof Stanislav Lipovšek upokojil zaradi zdravstvenih težav.

Človek se tudi v času te aktualne krize vedno bolj odkriva kot krhko, kot nekamnito bitje, kot bitje, ki je večja skrivnost, kot si jo lahko predstavljamo. In je morda to drugi val, ki se je nekje začel v 10., 20. letih, kjer smo pa hoteli vedeti malo več, zakaj je tako in tako zapisano, kaj pravzaprav je v ozadju teh zapisov v Svetem pismu, kaj nam v resnici navdihnjena beseda želi povedati.

Maksimilijan Matjaž

Maksimilijan Matjaž je eden naših največjih poznavalcev Svetega pisma, še posebej Nove zaveze. Rodil se je v Črni na Koroškem avgusta leta 1963. Po uspešno opravljenem študiju na ljubljanski teološki fakulteti je bil pred dvaintridesetimi leti posvečen za duhovnika. Študij je nadaljeval v Rimu in leta 1998 doktoriral na papeški univerzi Gregoriani s temo iz Markovega evangelija. Po vrnitvi v Slovenijo je postal najprej asistent, potem pa profesor za biblične študije in judovstvo na teološki fakulteti. Veliko se je ukvarjal z eksegezo Nove zaveze, z biblično teologijo in tudi antropologijo, saj poskuša biblične vsebine približati ljudem, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Gerden.

Zlata škofovska palica. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Zlata škofovska palica. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Človek se tudi v času te aktualne krize vedno bolj odkriva kot krhko, kot nekamnito bitje, kot bitje, ki je večja skrivnost, kot si jo lahko predstavljamo. In je morda to drugi val, ki se je nekje začel v 10., 20. letih, kjer smo pa hoteli vedeti malo več, zakaj je tako in tako zapisano, kaj pravzaprav je v ozadju teh zapisov v Svetem pismu, kaj nam v resnici navdihnjena beseda želi povedati," je za Radio Slovenija povedal Maksimilijan Matjaž.

Glavni posvečevalec na današnji slovesnosti umestitve Maksimilijana Matjaža za celjskega škofa je bil apostolski nuncij, nadškof Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa Martin Kmetec, nadškof Izmirja, in upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

Posvetili novega celjskega škofa