Masleša je v torek v državnem zboru dejal, da ga ne bo nihče ustrahoval, ga ni doslej in ga ne bo v prihodnje, pa naj bodo insinuacije še tako grde. Foto: MMC RTV SLO
Masleša je v torek v državnem zboru dejal, da ga ne bo nihče ustrahoval, ga ni doslej in ga ne bo v prihodnje, pa naj bodo insinuacije še tako grde. Foto: MMC RTV SLO

Zapisnikarica Rutarjeva je 7. julija 1984 skupaj z Maslešo in tedanjim javnim tožilcem v Kopru Mesarjem odšla na ogled dogodka, ko so obmejni organi na jugoslovansko-italijanski meji ustrelili prebežnika. Rutarjeva je v notarsko overjenem pričanju med drugim dejala, da ji je ob vrnitvi v Koper Masleša zgroženo dejal: "Poglej, kaj se dogaja na najbolj odprti meji v Evropi." S pričanjem je želela povedati, da je bilo ravnanje Masleše pri ogledu resno, bil je vidno zgrožen nad postopanjem mejnih organov.

"Masleša je bil zgrožen nad dejanjem"
Dogodka se spominja, ker jo je močno pretresel. "S sodnikom Maslešo sva bila pozvana na teren na mejni prehod Škofije, kjer sem opazila ležeče truplo moškega, nekoliko na italijanski strani. Ta oseba je bila nesporno ustreljena. Ko je prišel sodnik Masleša na kraj dogodka, se je zgrozil nad dejanjem, predvsem zato, ker je bil človek za takšno stvar ustreljen in da so si jugoslovanski vojaki upali streljati."

Mesar je v svoji izjavi dejal, da z Maslešo na potek dogodka nista mogla vplivati. "Osebo, ki je bila na begu iz takratne skupne države na zahod, je namreč smrtno zadel naš graničar, žrtev je padla in obležala na italijanskem ozemlju. O dogodku je bil sestavljen zapisnik, zadeva pa je bila, vsaj kar se tožilstva tiče, zaključena, saj je bil morebitni pregon storilca, ki je bil vojaška oseba, v rokah vojaškega tožilstva." Dodal je, da Masleše "takšnega, kot ga slikajo nekateri kolegi v medijih, ne pozna, vselej je ravnal moralno in korektno, odgovorno in strokovno - tako je bilo tudi v tem primeru".

Kdo govori resnico?
Izjavi postavljata pod vprašaj izjave nekdanjega sodnika Rudija Štrausa, ki je dejal, da je bil Masleša nad ubojem prebežnika navdušen, pa tudi izjave ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je dejal, da je bil Masleša navdušen, da je vojak prebežnika zadel prav v sredino čela, v času osamosvajanja pa naj bi po besedah Zobca Masleša dejal, da bo JLA "tepihovala" Slovenijo.