Pri vožnji v megli je treba zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram na cesti. Foto: BoBo
Pri vožnji v megli je treba zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram na cesti. Foto: BoBo
false
Kot so pojasnili na Agenciji RS za okolje, je pojavljanje megle vezano na nizko oblačnost ob morju, ki jo jugozahodni veter porine proti notranjosti, ne le do Postojne, ampak včasih še višje v notranjost. Foto: Dars

Na Darsu zato po sobotnem množičnem verižnem trčenju na primorski avtocesti znova opozarjajo, naj vozniki v primeru megle zmanjšajo hitrost, prižgejo meglenke in povečajo varnostno razdaljo.

Pri vidljivosti do 50 metrov naj bo hitrost vožnje največ 50 kilometrov na uro, poudarjajo v Družbi za avtoceste v RS (Dars). Voznikom svetujejo še, naj ohranjajo varnostno razdaljo, odsvetujejo uporabo dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.

Vozniki naj prižgejo zadnje meglenke, ki služijo za boljšo orientacijo drugih voznikov. Če pa se vidljivost izboljša, je treba zadnje meglenke ugasniti, da ne bi slepili voznikov za sabo. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo, na primer pri vožnji v koloni, pojasnjujejo.

Na območjih vzdrževalnih del velja še dodatna previdnost. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa namreč pogosto težje razpoznavne, poudarjajo.


Pilotni projekt za vožnjo v megli

Dars je na odseku štajerske avtoceste med Domžalami in Šentjakobom decembra 2014 vzpostavil pilotni projekt signalizacije oziroma napotkov uporabnikom, kako ravnati med vožnjo v megli. Signalizacija, ki napotuje voznika, kako naj v tem primeru prilagodi vožnjo, je sestavljena iz sklopa treh vertikalno postavljenih znakov in horizontalne signalizacije.

Na navedenem odseku signalizacija voznike v obeh smereh opozarja, da je treba hitrost vožnje ob gosti megli prilagoditi tako, da če sta vidna dva polkroga, je treba vožnjo nadaljevati s hitrostjo 70 kilometrov na uro, če pa je viden le en polkrog, mora voznik hitrost vožnje prilagoditi na 50 kilometrov na uro.

Več opozorilnih kanalov
V Darsu voznike opozarjajo na meglo med drugim prek prometnih informacij na radiu, prek portalov, spremenljive prometno informativne signalizacije, na spletni strani www.promet.si, na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju na avtocestah: 080 22 44.

Nadzorniki prometa v nadzornih centrih spremljajo stanje na avtocestah prek videokamer in informacij delavcev - vzdrževalcev avtocest na terenu, prav tako operaterji v Prometno-informacijskem centru pridobivajo informacije neposredno od uporabnikov avtocest, so še zapisali v Darsu.

Reševalne ekipe po nesreči kujejo v zvezde
Največje trčenje doslej še vedno odmeva
Reševalne ekipe po nesreči kujejo v zvezde
Največje trčenje doslej še vedno odmeva