Solidarnost z Grki je prišlo izraziti okoli 30 ljudi. Foto: BoBo
Solidarnost z Grki je prišlo izraziti okoli 30 ljudi. Foto: BoBo
Dogodek v podporo Grčiji

Po poročanju novinarke Radia Slovenija Lucije Dimnik Rikić so grškemu narodu prišli solidarnostno podporo izreč poslanci Združene levice (ZL) in predstavniki treh organizacij Umanotere, Študentske iskre in sindikata Mladi plus ter gibanje Puntarji. Podobni dogodki sicer potekajo po več evropskih mestih. Ljubljanski shod pa ni bil ravno množičen, saj se je pred predstavništvom Evropske komisije zbralo le 30 ljudi.

Zbrane je med drugim nagovoril vodja poslancev ZL-ja Luka Mesec, ki je izrazil podporo Grkom, ki se upirajo varčevalnim ukrepom. Varčevanje po njegovih besedah ne deluje in ni ekonomsko upravičeno, temveč gre za odločitev evropskih elit.

"Razlog, zakaj podpiramo Grke, je, da je treba ustaviti izsiljevanje. Če se neka država z demokratično izvoljeno vlado legitimno odloči, da bo prenehala izvajati varčevalne ukrepe, bi morale evropske institucije to kot demokratično voljo demokratično izvoljene vlade v demokratični državi upoštevati. Videli smo ravno nasprotno. Začelo se je izsiljevanje, začelo se je ekonomsko teroriziranje, stiskanje v kot z ekonomskimi ukrepi, da bi poskusili Grčijo destabilizirati in vreči njeno vlado," je razložil Luka Mesec.

Grki naklonjeni varčevanju
Predlogom mednarodnih posojilodajalcev Grčiji sicer po najnovejši javnomnenjski raziskavi pred nedeljskim referendumom kaže bolje kot v preteklih dneh. Predlog podpira skoraj 45 odstotkov vprašanih, 43,4 odstotka pa jih je proti. Medtem v Atenah čakajo tudi na odločitev najvišjega upravnega sodišča v državi o legitimnosti referenduma, ki bo sicer še dodaten strošek za že tako obubožane grške javne finance. Po ocenah vlade naj bi stroški organizacije znašali 20 milijonov evrov, opozicija pa govori o 120 milijonih.

Foto: Bobo

Dogodek v podporo Grčiji