Nalepke na vetrobranskih steklih izginjajo. Foto: BoBo
Nalepke na vetrobranskih steklih izginjajo. Foto: BoBo

Vrednost prodanih vinjet v prvih 11 mesecih prodaje je bila po Darsovih pojasnilih za 37,3 milijona evrov višja kot v primerljivem obdobju leto prej. V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1. decembra 2018 do 31. oktobra 2019, torej v obdobju pred izbruhom epidemije covida-19, je bila višja za 19,2 milijona evrov.

Samo decembra lani so prodali skoraj 73.000 letnih e-vinjet, od tega v prvem dnevu nekaj več kot 6000. V nasprotju z letno vinjeto v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu, se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

Sorodna novica Strganja z vetrobranskih stekel vendarle konec: e-vinjeta tudi uradno v prodaji

Preverite, kdaj se vam izteče vinjeta

"Ker je pred nami obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, pozivamo uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo," so v sporočilu za javnost zapisali na Darsu.

Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek uradne spletne trgovine, so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli v postopku spletnega nakupa, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer Dars svetuje vsem uporabnikom. Račun lahko odprejo tudi, če so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, so zapisali in pojasnili, da bodo lahko v tem primeru e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi njene serijske številke, ki je zapisana na potrdilu o nakupu.

Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavijo opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmejo na elektronski naslov ali prek sporočila SMS, svetujejo na Darsu.

Za pomoč in odgovore na dodatna vprašanja so uporabnikom 24 ur na dan na voljo tudi Darsovi delavci v klicnem centru za cestninjenje na telefonski številki 01/518 8 350 ali elektronskem naslovu evinjeta@dars.si.

Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim na Darsu svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Tisti, ki e-vinjeto kupujejo na fizičnem prodajnem mestu, morajo prodajalcu sporočiti cestninski razred, vrsto e-vinjete, ki jo želijo kupiti, državo registracije in registrsko označbo vozila ter datum začetka veljavnosti e-vinjete.

Dars: Pomembno je, da so podatki pravilni

"Zelo pomembno je, da prodajalcu sporočijo pravilne podatke, ki jih morajo pred zaključkom nakupa pregledati in potrditi s podpisom. S podpisom uporabnik jamči, da so vneseni podatki pravilni, in prevzame vso odgovornost za morebitne posledice nepravilnosti podatkov," so poudarili na Darsu.

Na pravilnost podatkov morajo biti pozorni tudi uporabniki, ki vinjeto kupujejo prek spleta. Če se namreč registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, so opozorili.

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju. Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov, na primer črka O namesto številke 0.

Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka O na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka 0, razen pri začetni oznaki registracijskega območja za Novo Gorico ali Postojno. Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu.

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene, tako je že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto za osebna in bivalna vozila bo treba še naprej odšteti 110 evrov. Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet: letna, mesečna in tedenska e-vinjeta (oziroma za motorna kolesa letna, polletna in tedenska e-vinjeta). Prav tako ni sprememb pri cestninskih razredih.