Ta je v letnem poročilu podal 116 priporočil, ki se nanašajo na pristojnost vlade, od tega je 22 priporočil vlada realizirala v celoti, 31 delno, 23 je nerealiziranih. Realizacijo 11 priporočil so resorji zavrnili, navaja Ukom.

Med priporočili, ki se nanašajo na vlado, je še 29 priporočil, ki sicer predstavljajo stalno nalogo posameznih resorjev. Prav tako je varuh ponovno izpostavil 138 priporočil, podanih v preteklih rednih letnih poročilih, za katera ocenjuje, da ostajajo delno ali v celoti neuresničena in se nanašajo na vlado, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Skupno odzivno poročilo, pripravo katerega je koordiniralo ministrstvo za pravosodje, po navedbah Ukoma predstavlja povzetek in nadgradnjo prizadevanj vlade in vseh državnih organov na področju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti na tistih področjih, ki jih varuh izpostavlja kot posebej problematična in na katerih že sicer opozarja posamezne organe na pomanjkljivosti ter jih poziva k ukrepanju.

Organi se na opozorila, povezana s konkretnimi primeri iz njihove pristojnosti, odzivajo že sproti, v skupnem poročilu pa so se opredelili do vseh tistih vprašanj, ki jih je varuh označil za tako pomembna, da jih je posebej izpostavil kot priporočila v svojem letnem poročilu.

Vlada je v skupnem poročilu pojasnila tudi, v kolikšni meri je uresničila konkretna priporočila oziroma kako jih namerava uresničiti ter kje so izzivi, ki otežujejo njihovo uresničitev, so še pojasnili na Ukomu.