Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Državni sekretar na ministrstvu Rudi Medved je dejal, da bodo morali vsi skupaj malo vdihniti in poskusiti znova. Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo se glede predlagane rešitve plačila straže oziroma uresničitve odločb sodišč ne želita pogovarjati niti ne predlagata svojih rešitev, so zapisali na ministrstvu.

Dodajajo, da so predlagali rešitev, ki je sodbam sledila v celoti in bi se čas, ki ga vojak prebije na straži, v celoti štel v njegov delovni čas. "Torej v poln delovni čas se šteje tako straža sama kot tudi čas, ko vojak počiva," so zapisali. V eni od različic predloga zakona so tako celo predlagali rešitev, po kateri bi se čas, ki ga vojak prebije na straži, v celoti štel v delovni čas. "V tednu dni bi tako vojak dosegel mesečno delovno obveznost," so navedli.

To so sindikati s tožbo dosegli na evropskem in vrhovnem sodišču, ko pa so po besedah ministrstva tem sodbam sledili, pa sindikati rešitvam nasprotujejo. "Mi smo s takšno rešitvijo zadovoljni in menimo, da je tudi edina mogoča. Zaradi izrazitega nasprotovanja sindikatov pa bomo morali vsi skupaj malo vdihniti in poskusiti znova," je dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Medved.

Dodatek iz povišane pripravljenosti

V pisnem odgovoru so še navedli, da ko sindikat vojakov trdi, da vse od osamosvojitve ni bilo razglašene povišane pripravljenosti, izkazuje nerazumevanje tega instituta. "Nima pa nič proti, da vojaki iz naslova povišane pripravljenosti prejemajo dodatek k plači. Lani so bili ti dodatki izplačani v višini 5,6 milijona evrov," so pojasnili.

Sindikatu ministrstva za obrambo pa je ministrstvo očitalo, da se je v tem času bolj ukvarjal s povečevanjem svojega profesionalnega aparata in povečevanjem števila ur za delo sindikalnih zaupnikov. Ministrstvo je glede tega ugodilo praktično vsem njegovim predlogom, so sporočili.

Z obema sindikatoma sta se minister za obrambo Marjan Šarec in Medved v zadnje pol leta sestala desetkrat, če prištejejo sestanke z vsemi ostalimi sindikati, pa jih je bilo skupaj dvajset, so dodali. Sklenili so, da bo ministrstvo tudi v prihodnje sodelovalo z vsemi sindikati, saj predstavljajo zaposlene, zadovoljstvo in uspešno delo katerih je v skupnem interesu vseh.

Vojaška sindikata sta v torek sporočila, da je vlada v nadaljnjo obravnavo v DZ poslala predlog novele zakona o službi v SV, iz katerega so glede na prejšnjo različico umaknili rešitve glede pripravljenosti vojakov na delovnem mestu. Sindikata sta zato pisala predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. V torek sta objavila tudi odgovor iz kabineta komisarja za delovna mesta in socialne pravice Nicolasa Schmita, kjer so jima zagotovili, da bodo službe komisije preučile skladnost predlaganega zakona z direktivo o delovnem času, ko ga bodo slovenski organi sprejeli in priglasili komisiji.