Foto: Dars
Foto: Dars

Dars, ki je vinjete nazadnje podražil 1. decembra 2013, si za zvišanje cen neuspešno prizadeva že več let. Kot so za časopis Delo sporočili z ministrstva za infrastrukturo, so tokratni predlog za zvišanje cen podprli predvsem "v smislu finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov". Kot so dodali, je od zadnjega zvišanja cen vinjet do aprila letos inflacija znašala 22,3 odstotka, Dars pa predlaga 6,8-odsotno zvišanje.

"Končna odločitev je v rokah vlade," so za sporočili s slovenskega upravljavca avtocest, kjer si za podražitev prizadevajo, da bi lažje pokrivali stroške naložb, odplačevali najeta posojila za gradnjo in obnovo avtocest ter zagotavljali ustrezno raven storitev in varnosti za uporabnike.

Kdaj bi lahko začele veljati višje cene vinjet, za zdaj ni znano, po neuradnih informacijah Dela pa naj bi si Dars prizadeval, da bi bila podražitev začela veljati še pred začetkom glavne turistične sezone – 15. junija ali 1. julija.

Koliko bodo stale posamezne vinjete, če bo podražitev potrjena?

Če bi vlada po medresorskem usklajevanju predlog Darsa potrdila, bi se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta bi se podražila s 30 evrov na 32 evrov, tedenska pa s 15 na 16 evrov.

Sorodna novica Kdo vse služi s slovenskimi elektronskimi vinjetami?

Za motorje bi se letna vinjeta podražila s 55 evrov na nekaj manj kot 60 evrov, polletna s 30 na 32 evrov, tedenska pa bi se podražila za pol evra na osem evrov.

Za uporabo avtoceste s kombijem bi medtem za letno vinjeto morali odšteti 235 evrov, kar je 15 evrov več kot trenutno, za mesečno bi morali odšteti 64 evrov oziroma štiri evre več, tedenska pa bi namesto 30 stala 32 evrov.

Kot še poroča Delo, je Dars s prodajo vinjet lani zbral 195 milijonov evrov prihodkov, kar je devet odstotkov več kot leto pred tem in na ravni predkoronskega leta 2019. Dars sicer s prodajo vinjet ustvari okoli 38 odstotkov vseh svojih prihodkov.

V Avstriji letna vinjeta nekoliko cenejša, na Madžarskem pa dražja kot pri nas

Cene vinjet so letos podražili tako v Avstriji kot na Madžarskem. Pri severnih sosedih, kjer cene vinjet prilagajajo inflaciji, so jih letos podražili za 2,8 odstotka. Avstrijska letna vinjeta za avtomobil tako trenutno stane 96,4 evra. Na Madžarskem pa so desetdnevno in mesečno vinjeto za avtomobile podražili za 44 oziroma 71 odstotkov, letni vinjeti pa je cena zrasla za pet odstotkov in trenutno znaša okoli 133 evrov.

Dars za podražitev vinjet