Foto:
Foto:

Ministrstvo se je odzvalo na mnoga pisma ter pobude svetov staršev in posameznih organizacij, da je treba v programu devetletke veliko spremeniti.

Zavrnili so očitke o prevelikem številu šolskih ur trinajstletnikov, pretiranem številu predmetov v sedmem razredu devetletke, izbirnih predmetih, odzvali pa so tudi na predloge, naj se verouk upošteva kot izbirni predmet.

Otroci v Sloveniji so kvečjemu obremenjeni s prevelikimi pričakovanji, povezanimi z obvladovanjem snovi ob relativno omejenem številu ur pouka, pravi ministrstvo.

Slovenski trinajstletniki v šolah toliko kot vrstniki v evropskih državah
Slovenski trinajstletniki v šoli ne preživijo nič več časa kot njihovi vrstniki v ostalih evropskih državah. Nasprotno, v državah, kot so Češka, Portugalska, Grčija, Anglija, Belgija, Francija, Nizozemska in Irska otroci preživijo v šoli še več časa, pojasnjujejo na ministrstvu. Manj ur pouka imajo trinajstletniki le na Madžarskem ter Islandiji, enako število ur pouka pa na Norveškem.

Urna učna obveznost otrok v Sloveniji nikakor ni prevelika, prej bi kazalo proučiti možnost, da so otroci v Sloveniji obremenjeni s prevelikimi pričakovanji, povezanimi z obvladovanjem snovi ob relativno omejenem številu ur pouka, so še prepričani na ministrstvu.