Po vseh slovenskih škofijah potekajo različne slovesnosti ob navzočnosti misijonarjev. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar
Po vseh slovenskih škofijah potekajo različne slovesnosti ob navzočnosti misijonarjev. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar

V Katoliški cerkvi zaznamujejo misijonsko nedeljo, ki je praznik hvaležnosti za delovanje misijonarjev ter njihovih dobrotnikov in podpornikov doma in po svetu.
Svoje priznanje misijonarjem po vsem svetu je v poslanici ob tej priložnosti izrazil tudi papež Benedikt XVI. V slovenskih škofijah bodo praznik zaznamovali z različnimi prireditvami.
Od 74 slovenskih misijonarjev v tujini ...
V misijonih po vsem svetu deluje 74 slovenskih misijonarjev, med njimi štirje laični, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Kot dodajajo, so v Cerkvi na Slovenskem hvaležni za misijonsko prebujenost ljudi, ki z odgovornostjo zrejo prek meja domovine ter pomagajo pri premagovanju revščine, bolezni, nepismenosti ter drugih stisk in težav.
Po vseh slovenskih škofijah so danes potekale različne slovesnosti, ki so se jih udeležili tudi nekateri zdajšnji in nekdanji misijonarji.
... se jih nekaj udeležuje maš po Sloveniji
Misijonski program v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani je bil namenjen spoznavanju misijonarja Andreja Majcna, ki je kandidat za blaženega, maše v Dravljah v Ljubljani pa se je udeležil tudi misijonar z Japonske Vladimir Kos. Na slovesnosti v Škofji Loki, ki jo vodi ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, so sodelovali salezijanski misijonarji.
V mariborski nadškofiji je bilo osrednje praznovanje v Zgornji Kungoti, mašo je vodil mariborski nadškof Franc Kramberger, gostili pa so Klemna Štolcarja, ki deluje na Madagaskarju. Škofijskega praznovanja v Tolminu se je udeležil tudi Aleksander Skapin, ki je kot misijonar deloval na Slonokoščeni obali, v Bogojini pa so gostili misijonarja iz Burundija Jožeta Mlinariča.
Brežice sta ob tej priložnosti obiskala nekdanji misijonar na Madagaskarju Janez Mesec in zdajšnja misijonarka v Braziliji Agata Kociper. Na Trški gori v novomeški škofiji pa se je predstavlil Miha Drevenšek, ki deluje v Zambiji.
Kot je v poslanici za misijonsko nedeljo med drugim zapisal papež Benedikt XVI., si morajo kristjani prizadevati tudi za to, da "postane naš planet dom za vsa ljudstva".