Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Napaka pri pošiljanju SMS-sporočila z vsebino "Vsi boste aretirani!", ki ga je v torek na mobilne telefone prejelo približno 200 uporabnikov, se je zgodila pri testiranju aplikacije Sistem za akreditacijo in organizacijo dogodkov, ki jo upravlja sekretariat za koordinacijo priprav, logistične organizacije in izvedbe predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja na zunanjem ministrstvu.

Portal eUprava, ki ga kot državni portal z osnovnim namenom državljankam in državljanom ponuditi elektronsko pot za opravljanje upravnih storitev razvija in zanj skrbi ministrstvo za javno upravo, pri napaki ni imel nobene vloge, do podatkov uporabnikov portala eUprava pa nihče ni dostopal, so pojasnili na MJU-ju.

Z zunanjega ministrstva so v četrtek sporočili, da se je v torek pri testiranju množičnega pošiljanja SMS-sporočil za čas predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja zgodila napaka, in se prizadetim opravičili.

Testirali so množično pošiljanje SMS-sporočil, ki se bo med predsedovanjem uporabljalo za takojšnje sporočanje o spremembah o posameznem dogodku. Sporočilo je bilo namenjeno osebam, ki so prijavljene na dogodek oziroma sodelujejo pri določenem dogodku, uporabljeni so bili samo njihovi kontaktni podatki, so dodali.

"Pri testiranju pošiljanja nujnih obvestil je prišlo do napake s strani uslužbenca zaradi nepoznavanja sistema, tako glede neprimerne vsebine testnega sporočila kot določitve kroga prejemnikov obvestila. S sodelavcem je bil po dogodku opravljen pogovor," so sporočili.

Ob tej napaki so zaznali tudi tehnično pomanjkljivost, zaradi katere je bil krog prejemnikov tako širok in česar uslužbenec ni predvidel. O pomanjkljivosti so obvestili razvijalca sistema obveščanja, so sporočili z MZZ-ja.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO