Nakup je bil izveden podobno kot nakup patrij, je pojasnil minister. Foto: RTV SLO
Nakup je bil izveden podobno kot nakup patrij, je pojasnil minister. Foto: RTV SLO
MORS kupuje izvidniška vozila

Ministrstvo je po Erjavčevih besedah nakup izvedlo prek javnega razpisa, ki je bil objavljen tudi na evropski obrambni agenciji. Na razpis sta se prijavili dve podjetji, Avtotehna in Domida, vendar zadnja ni izpolnjevala vseh razpisnih pogojev, zato je ministrstvo izbralo Avtotehno.

Po Erjavčevih navedbah Avtotehna ne bo le posrednik, ampak bo pri sestavi vozil dejavno sodelovala. Turška izvidniška vozila, ki jih bodo sestavljali v Sloveniji, bodo po nekaterih navedbah obrambni proračun obremenila za okoli 23 milijonov evrov.

Za nakup naj bi se obvezali pred zvezo Nato, saj je Slovenija obljubila, da bo do leta 2009 razvila polno operativen bataljon za biološko, radiološko in kemično bojevanje, katerega del so tudi izvidniška vozila. "Sam nakup sicer predvidevajo tudi vsi kratkoročni in dolgoročni vojaški programi," je dejal Erjavec.

Erjavec je tudi zanikal navedbe predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Antona Anderliča, da bo cena vozil za tri milijone evrov višja od prvotno predvidene v razpisu. Pojasnil je, da je bil nakup izveden skladno z načrtovanimi sredstvi, res pa je, da je ministrstvo namesto načrtovanih 12 vozil kupilo le deset, a bolje opremljenih.

Vozila bo ministrstvo lahko uporabilo tudi pri morebitnih izlivih kemične snovi v okolje, saj so opremljena s sistemi za zaznavo in prepoznavo nevarnih kemičnih snovi.

MORS kupuje izvidniška vozila