DZ je v četrtek sprejel zakon o razvojni pomoči Pomurju med letoma 2010 in 2015. Foto: MMC RTV SLO
DZ je v četrtek sprejel zakon o razvojni pomoči Pomurju med letoma 2010 in 2015. Foto: MMC RTV SLO

Zgolj v četrtek se je na območno službo zavoda za zaposlovanje v Murski Soboti prijavilo prvih 424 nekdanjih delavk in delavcev Mure iz družbe Ženska oblačila, sporočajo iz pomurske enote zavoda.

Tudi danes pričakujejo prijave odpuščenih delavcev, na zavod naj bi jih prišlo okoli 133, vrata zavoda pa bodo odprta tudi v soboto. Do 5. novembra naj bi se sicer prijavilo približno 2.620 nekdanjih delavcev Mure.

Zavod bo dan po prijavi izdal prve odločbe o denarnem nadomestilu za brezposelnost, večina odločb pa bo izdana do konca prve polovice novembra 2009. Prva nadomestila za brezposelnost bodo tako izplačana med 13. in 20. novembrom.


Poslanci sprejeli zakon o pomoči

S kriznim stanjem v Pomurju se je na četrtkovi seji ukvarjal tudi državni zbor, ki je sprejel zakon o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Na ta način želi vlada pospešiti razvoj tega dela Slovenije in mu pomagati prebroditi krizo. Z ukrepi, vrednimi 260 milijonov evrov, naj bi spodbudili razvoj podjetništva, predvsem pa omogočili odpiranje novih delovnih mest.

Zakon predvideva pripravo programa spodbujanja konkurenčnosti regije, spodbude za zaposlovanje, davčne olajšave za investiranje ter prednostno obravnavo programov in projektov pri kandidiranju za sredstva iz razpisov.