Poslanec Gregor Židan (SD, prej SMC). Foto: BoBo
Poslanec Gregor Židan (SD, prej SMC). Foto: BoBo

"Odločitve vsaj še približno mesec še skoraj zagotovo ne bo. Člani komisije so namreč potrdili predlog vodje največje poslanske skupine Danijela Krivca (SDS), da do 18. maja poslanske skupine na komisijo naslovijo vsa odprta vprašanja o tem konkretnem primeru, na ta bo svoja stališča predstavila še pravno-zakonodajna služba DZ-ja in šele nato bi poslanci naprej odločali," je za Dnevnik Televizije Slovenija poročal Gregor Drnovšek, ki dodaja, da so poslanci koalicije izrazili tudi pričakovanje, da bo na prihodnji seji tudi Židan, ki bi tako lahko odgovoril na marsikatero vprašanje, ki je zdaj morda še nejasno.

"Že zdaj pa lahko rečemo, da vsaj v tem trenutku morebiten predlog o odvzemu poslanskega mandata ne bi dobil zadostne podpore," je še dejal novinar.

Mnenja o kazni, ki si jo Židan zasluži, različna

Očitki Židanu

Gregor Židan je opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade, za kar je prejemal dnevno nadomestilo. Račune za opravljeno storitev je Nogometni zvezi Slovenije (NZS) izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino.

Za sejo MVK-ja je bila kot sklep predlagana ugotovitev, da Židan ni izpolnil dolžnosti obveščanja o opravljanju dopolnilne dejavnosti, ki mu jo nalaga 13. člen zakona o poslancih. Dejavnost nogometnega trenerja sicer sodi v okvir izjem iz splošne prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti po tem zakonu. Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, sicer niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata, meni predsednik MVK-ja Ivan Hršak (DeSUS).

"Na koncu morajo pristojne institucije, če bo do tega prišlo, odgovoriti, ali je kršil zakonodajo ali davčni predpis. A mislim, da nobene stvari ni tako kršil, da bi mu bilo treba zato odvzeti mandat," je v sredni izjavi dejal vodja poslancev SD-ja Matjaž Han.

SDS: Do vprašanja naj se opredeli zakonodajno-pravna služba

Sorodna novica Hršak: Poslanec Gregor Židan je kršil zakon o poslancih

Vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec pa je pojasnil, da bodo na seji predlagali, da se do kršitev in Židanovega odgovora opredeli predvsem zakonodajno-pravna služba DZ-ja. Če bo Židan navzoč na seji, mu bodo postavili vprašanja, dokončne odločitve pa ne bodo sprejemali, saj bodo zaprosili za vsa mnenja, da se ne zgodi kakšna napaka, je dodal.

Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič je poudaril, da morajo biti poslanci ob upoštevanju splošne zakonodaje še posebej pozorni na zakon o poslancih. Tega je Židan po mnenju SMC-ja kršil. So pa v SMC-ju pri tem primeru odkrili še številna druga vprašanja, na katera bodo morale odgovoriti druge institucije, tudi finančna uprava.