Slovenci, ki streljajo Italijane? Ne, temveč obratno. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci, ki streljajo Italijane? Ne, temveč obratno. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito državljanov pri MZZ-ju Andraž Zidar je veleposlaniku Italije Alessandru Pietromarchiju že predal protestno noto, s katero nasprotuje manipuliranju z dokumenti optantske organizacije in italijanskega ministrstva za notranje zadeve.

"Dejanje optantske organizacije, ki je grobo potvorila fotografijo, na kateri strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno izvaja eksekucijo slovenskih talcev, je vredno vse moralne obsodbe. Slovenski Muzej novejše zgodovine je namreč potrdil, da fotografija predstavlja okupatorski vod italijanskih vojakov, ki v hrbet strelja pet slovenskih rodoljubov v vasi Dane 31. julija 1942," so zapisali na MZZ-ju.

Obsojajo dejstvo, da je isto fotografijo v nasprotnem pomenu na spletni strani 9. februarja 2011 objavilo italijansko notranje ministrstvo. Takšna dejanja po njihovih besedah ne pomagajo vzpostavljati dobrososedskih odnosov, ki temeljijo tudi na priznanju objektivne zgodovinske resnice.

Kot je znano, gre za fotografijo, s katero so italijanski organizatorji obenem vabili na prireditev ob dnevu spomina na žrtve fojb.