Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Vsi boste aretirani!" se je glasilo SMS-sporočilo, ki so ga v torek prejeli nekateri uporabniki storitev državne e-uprave. Eden izmed uporabnikov nekdanjega portala eVEM (sedaj SPOT), prek katerega je izrazil interes za cepljenje, nam je sporočil, da je prejel precej nenavadno SMS-sporočilo iz sistema javne uprave.

Čez nekaj manj kot 45 minut pa je na njegov mobilni telefon prispel SMS z opravičilom, da se je to zgodilo "zaradi neljubega pripetljaja pri testiranju masovnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom."

Ali je bilo to res zgolj testiranje množičnega pošiljanja SMS-sporočil ali pa morebitni vdor v računalniški sistem javne uprave, ki so ga morda neznani šaljivci zlorabili za pošiljanje "groženj" z aretacijo?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na GPU-ju so pojasnili, da je policija kmalu po dogodku "dobila obvestilo, iz katerega so izhajali določeni sumi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem po 221. členu kazenskega zakonika." "Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da ni prišlo do kaznivega dejanja napada na informacijski sistem," so navedli na GPU-ju.

Informacijo o omenjenem dogodku je prejela tudi uprava za informacijsko varnost, ki je od začetka lanskega leta pristojna za prijavo incidentov v sistemih državne uprave. Ugotovili so, da "ne gre za incident v skladu z zakonom o informacijski varnosti."

Na ministrstvu za javno upravo pa so izvedeli, da je množično testiranje izvedlo zunanje ministrstvo oz. njihova služba, ki bo skrbela za predsedovanje Slovenije Svetu EU.

200 "groženj" z aretacijo

Na MZZ-ju so za MMC povedali, da je bila to "človeška napaka pri testiranju, ki ga je izvajal zaposleni sodelavec za čas predsedovanja."

"Šlo je za nepremišljenost sodelavca glede vsebine testnega sporočila in za napako pri določitvi kroga prejemnikov obvestila," pojasnjujejo. Omenjeno SMS-sporočilo je po njihovih navedbah prejelo okoli 200 ljudi.

Na vprašanje, zakaj so bili za testiranje očitno uporabljeni podatki uporabnikov e-uprave, pa na MZZ-ju odgovarjajo, da so bili uporabljeni samo "kontaktni podatki oseb prijaviteljev."

Za kakšne namene bo MZZ uporabljal množično pošiljanje SMS-jev?

"Množično pošiljanje SMS-sporočil je namenjeno takojšnjemu sporočanju o spremembah znotraj posameznega dogodka predsedovanja. Namenjeno je osebam, ki so prijavljene na dogodek oziroma sodelujejo pri določenem dogodku."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO