Policija v zadnjih letih sicer opaža izboljšanje kulture med vozniki. Foto: BoBo
Policija v zadnjih letih sicer opaža izboljšanje kulture med vozniki. Foto: BoBo
V ZDA so glede parkirnih prostorov za invalide precej bolj občutljivi kot v Sloveniji. Foto: BoBo
So slovenski vozniki nestrpni?

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Klementina Mikolič, je cestna kultura v Sloveniji nižja, kot recimo v Združenih državah Amerike. Parkiranje na prostoru, namenjenem invalidom, je pri nas precej pogostejše kot v ZDA, ki so znane po kulturnem vedenju v prometu in kjer Ana Vidič živi že vrsto let.

"Pri njih ne boš doživel, da parkirajo na parkirnih prostorih za invalide, kot se pri nas še dogaja. In tudi kazni so veliko hujše ... Sama sem imela tak primer, parkirala sem samo za dve minuti na takšnem prostoru, ker sem želela iti samo na stranišče. Pustila sem prižgane vse štiri smernike, prišla nazaj in že dobila kazen 300 dolarjev," je dejala Vidič.

Slovenski voznik tudi pogosto pozabi, da so tudi pešci soudeleženci v prometu. "Pri njih je tako, da se obvezno ustavi, pa ne glede na to, ali pešec že stopi na zebro ali ne. Tam se ustavi in počaka," še pojasnjuje Vidič.

To sta le dva primera, kjer se izraža nestrpnost v prometu. Najpogostejše neprijetnosti, ki jih vozniki in voznice, sodeč po anketi, doživljajo, so sicer neuporaba smernika, nepravilno parkiranje in izsiljevanje prednosti.

Nestrpni so (skoraj) vedno drugi
Skoraj tri četrtine sodelujočih v anketi AMZS-ja meni, da je slovenski voznik nestrpen. Razširjeno pa je tudi pomanjkanje samokritičnosti. Kot kaže anketa, kar 80 odstotkov vprašanih meni, da so sami kot vozniki strpni.

Kot je dejal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije, opaža napredek. "Mi menimo, da se v zadnjem času, v zadnjih letih, ta kultura sicer počasi, ampak se kar izboljšuje." Čeprav je po Kapunovem mnenju kultura vožnje pri nas čedalje višja, se tukajšnji vozniki v primerjavi z ameriškimi v prometu velikokrat vedemo precej neodgovorno. Zato previdnost in strpnost za volanom nista odveč.

So slovenski vozniki nestrpni?