Bodoči študenti lahko na informativnem dnevu pobliže spoznali fakulteto oz. študij, ki jih zanima. Foto: MMC RTV SLO
Bodoči študenti lahko na informativnem dnevu pobliže spoznali fakulteto oz. študij, ki jih zanima. Foto: MMC RTV SLO
Železniška postaja v Ljubljani
Pred železniško postajo in v bližini fakultet bodo bodoče študente čakali informatorji, ki jih bodo usmerjali po prestolnici. Foto: MMC RTVSLO
Priporočljivo je, da se na pot odpravite z javnimi prevoznimi sredstvi, npr. z vlakom, avtobusom ali pa da svoj avtomobil parkirate na obrobju mesta. Foto: MMC RTV SLO

Prav tako bodočim dijakom, študentom ter njihovim staršem priporočamo, da pripravijo drobiž za ustrezne zneske nakupa žetonov in dnevnih vozovnic za mestne avtobuse.

Nasveti Avtobusne postaje Ljubljana
Tako kot v Ljubljani bodo tudi v Mariboru pred fakultetami in železniško postajo stali informatorji, ki bodo bodočim brucem delili priročne informativne mape. Foto: MMC RTV SLO

Informativni dan bodočim dijakom in študentom ponuja možnost, da se pobliže seznanijo s srednjo, višjo ali visoko šolo oz. fakulteto, ki jo bodo morda obiskovali, in da se poučijo o tem, kaj ponuja študijski program, ki jih zanima. A obisk srednjih in visokih šol bo lažji, če se na pot odpravimo organizirano.

Informativni dnevi namreč vsako leto v večja mesta privabijo veliko mladih in njihovih staršev oz. spremljevalcev, zato je predvsem v petek, ko informativni dan poteka cel dan (v soboto so šole odprte le dopoldne), na cestah, v središčih večjih mest in v bližini srednje- in visokošolskih centrov povečan promet in precejšnja gneča.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je zato v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo, avtobusno postajo Ljubljana, Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) in Slovenskimi železnicami (SŽ) ob letošnjih informativnih dnevih izdala brošuro Informativni dnevi '09, ki jo je prejelo okoli 24.000 dijakinj in dijakov zaključnih letnikov srednjih šol v Sloveniji, in pripravila številne dejavnosti, ki bodo dijakinjam in dijakom v pomoč pri obisku predstavitvenih predavanj na fakultetah. V brošuri so tudi vozni redi vlakov iz večjih slovenskih mest v prestolnico in nazaj. Mladi lahko za več informacij pokličejo tudi na brezplačno telefonsko številko 080 98 67. Linija bo v petek odprta med 8. in 18. uro, v soboto pa med 8. in 13. uro.

Ljubljana: Uporabite javni prevoz
Osnovno- in srednješolci naj se na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj je največja gneča zjutraj, predvsem v večjih mestih pa naj izkoristijo javni prevoz - v Mestni občini Ljubljana tako svetujejo, da se bodoči dijaki in študentje v Ljubljano pripeljejo z vlakom ali avtobusom in nato za poti po mestu uporabljajo mestni avtobus, lahko pa se do obrobja mesta pripeljejo z avtomobilom in tega pustijo na katerem izmed večjih parkirišč zunaj strogega središča.

Na MOL-u še pravijo, da se lahko po pomoč obrnete tudi na voznike mestnih avtobusov, "ki bodo pri sebi imeli seznam s podatki vseh fakultet, tako da bodo lahko mladim potnikom podali potrebne informacije". Za lažjo orientacijo si lahko še pred prihodom v mesto bodoči dijaki in študenti ogledajo interaktivno shemo linij ljubljanskih mestnih avtobusov, v katero so vneseni tudi podatki o avtobusnem dostopu do ljubljanskih fakultet in srednjih šol.

Pripravite drobiž!
Obenem na AP Ljubljana svetujejo, da obiskovalci izkoristijo možnost nakupa vozovnic na avtomatu E-kart in možnost vnaprejšnjega, enostavnega in hitrega nakupa vozovnic prek njihove spletne strani. še pravijo.

Cena žetona za eno vožnjo z mestnim avtobusom je 80 centov, če plačate z gotovino, pa je cena 1 evrov. Na LPP-ju sicer priporočajo dnevno vozovnico (za neomejeno število voženj), ki stane 4 evre.

Maribor: Brezplačni avtobusi do fakultet
Tako kot v Ljubljani bodo tudi v Mariboru pred fakultetami in železniško postajo stali informatorji, ki bodo bodočim brucem delili priročne informativne mape, jim dajali tudi druge informacije in jih usmerjali do želenih lokacij. Za dijake bo do mariborskih fakultet organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz, in sicer v petek ob 8., 9. in 14. uri izpred železniške postaje, ob tem pa jim bo na voljo tudi brezplačna informativna telefonska številka 080 1 7686. V petek bodo brezplačen avtobusni prevoz organizirali tudi do Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah, in sicer z odhodom ob 9. uri izpred železniške postaje v Mariboru.

Izredna vlaka in podaljšane garniture
Na informativne dneve so se pripravili tudi na Slovenskih železnicah, kjer so se odločili podaljšati garniture rednih vlakov in uvesti izredne vlake - v petek bosta tako izredno vozila dva vlaka: prvi bo odpeljal iz Celja ob 7.15 in pripeljal v Ljubljano ob 8.43, drugi pa bo krenil iz Litije ob 7.35 in pripeljal v Ljubljano ob 8.08.

V soboto pa bodo poleg rednih vlakov vozili podaljšani vlaki v obe smeri na naslednjih progah: od Murske Sobote do Ljubljane, od Kopra do Ljubljane in iz Nove Gorice do Ljubljane s prestopanjem na Jesenicah.

"Vsi redni vlaki v jutranjih urah iz koprske smeri se bodo izjemoma ustavili tudi na postajališču Ljubljana Tivoli," še pravijo na SŽ-ju in obenem priporočajo, da bodoči dijaki in študentje vozovnice za vlak kupijo v predprodaji.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si

Prav tako bodočim dijakom, študentom ter njihovim staršem priporočamo, da pripravijo drobiž za ustrezne zneske nakupa žetonov in dnevnih vozovnic za mestne avtobuse.

Nasveti Avtobusne postaje Ljubljana