Okrvavljena oprema napadenega fotoreporterja. Foto: BoBo
Okrvavljena oprema napadenega fotoreporterja. Foto: BoBo

Fotoreporter Borut Živulović je bil napaden, ko se je med četrtkovimi izgredi premikal s Trga republike proti Gregorčičevi ulici. S kolegom je fotografiral manjši spopad med skupino protestnikov in policisti. Ti so razpršili solzivec in stekli stran, takrat sta ostala reporterja sama s protestniki. Kar naenkrat je zaslišal: "O, glej fotografa." Po tem pa se ne spomni več ničesar. Pozneje se je zbudil v bolečinah in sploh ni vedel, kaj se dogaja okoli njega. Ker ni videl napadalca, je prepričan, da so ga udarili in podrli od zadaj. Kot so zapisali v fotoagenciji Bobo, so fotoreporterja napadalci pretepali tudi, ko je že bil nezavesten na tleh.

Sorodna novica V Ljubljani nasilni protesti in spopadi s policijo, več poškodovanih

V fotoagenciji so v odzivu zapisali, da tako hudega in hkrati popolnoma nesprejemljivega ter z nasiljem prežetega napada v več desetletjih delovanja še niso doživeli. "Ne glede na to, na kako nevarnih območjih sveta smo, vedno zgolj in samo opravljamo svojo profesionalno nalogo: s fotografijo dokumentirati dogodke in o tem obveščati najširšo javnost," so zapisali in poudarili, da je to dolžnost in odgovornost tako novinarjev kot fotoreporterjev.

V fotoagenciji so se pridružili ostrim obsodbam vseh tistih, ki so se odločili zanetiti nasilne proteste in jih tudi izpeljati. "Tega ne sprejemamo in vsakršno nasilje tudi izjemno obsojamo ter hkrati sporočamo, da bomo s svojim delom nadaljevali, saj bi bilo brez slike in besede, ki jo pošiljamo v svet, brezno vsakršnega ekstremizma in nasilništva še globlje," so zapisali.

Napadeni fotoreporter je še vedno hospitaliziran na stomatološki kliniki v ljubljanskem kliničnem centru, kjer čaka na operacijo čeljusti. "K sreči dobro okreva in ob tem samo upamo, da posledice ne bodo dolgotrajnejše," so ob tem sporočili s fotoagencije Bobo.

Sorodna novica Koalicija pohvalila ukrepanje policistov, v opoziciji namigi o zrežiranem nasilju

Strahopetni in zavržni napadi

Nasilne proteste, huliganizem in fizične napade ostro obsoja tudi RTV Slovenija, ki ob tem apelira, da se v državo vrne kultura javnega dialoga.

Zaradi napada na fotoreporterja in preostalih nasilnih izgredov so se oglasili tudi v Društvu novinarjev Slovenije. "Več novinarskih ekip poroča, da so jih nasilno odrivali in ovirali pri njihovem delu. Vnovič opozarjamo, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo in da takšne razmere ne morejo postati običajno poklicno tveganje pri delu novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev, ki na terenu opravljajo svoje osnovno poslanstvo – zbirajo in posredujejo informacije javnosti, ki si zasluži biti obveščena," so zapisali.

Napade na novinarje, fotografe in snemalce na nasilnem protestu so med drugimi obsodili še v Združenju novinarjev in publicistov Slovenije. "Napadi, med katerimi je bil hudo poškodovan fotograf, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri snemalci in novinarji, so še toliko bolj skrb vzbujajoči, ker so bili nekateri izmed njih izvedeni načrtno, namerno in zahrbtno. Gre za strahopetne in najbolj zavržne napade na delo novinarjev in drugih zaposlenih v medijih v zadnjih nekaj zadnjih letih," pa so zapisali v združenju.

Opozorila o ustrahovanju in diskreditaciji medijev

"Zelo skrb vzbujajoče je, da slovenski politiki v veliki meri prispevajo k vedno večji sovražnosti in sovraštvu do novinarjev. Predstavnike Slovenije pozivamo, naj nemudoma prenehajo z ustrahovanjem in diskreditacijo zaposlenih v medijih," je v odzivu na nasilne napade zapisal generalni sekretar Evropske zveze novinarjev (EFJ) Ricardo Gutierrezna.

Kot soodgovorne za nasilje je medije sicer označil notranji minister Aleš Hojs. "Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha (...), zdaj pa imate ranjene policiste," je na dan protestov očital novinarki POP TV-ja. Hojs se je navezal na petkove protivladne kolesarske proteste, ki potekajo od sredine marca. Podobne očitke je ponovil tudi v četrtkovih Odmevih Televizije Slovenija.

"Izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa, da smo za današnje dogodke soodgovorni tudi mediji, razumemo kot pritisk na delo novinarjev in medijev," so ob tem zapisali v Društvu novinarjev Slovenije. "Kontinuirani shodi v središču prestolnice so po vseh kriterijih dogodki, vredni novinarskega poročanja, četudi je to politikom všeč ali ne. Vlada Janeza Janše že nekaj časa skuša krivdo za epidemijo in vse slabo v tej državi naprtiti medijem, ministrova izjava pa je le še nov poskus v tej smeri," so opozorili v Društvu novinarjev in ob tem dodali, da medije vedno pozivajo, naj pri svojem delu sledijo vsem profesionalnim standardom.