Zmagovalec volitev Miro Cerar bo že ta teden začel s prvimi koalicijskimi pogovori s strankami, ki so se uspele prebiti v DZ, med drugim tudi z Zavezništvom Alenke Bratušek in SD-jem, ki ga vodi Dejan Židan. Foto: BoBo
Zmagovalec volitev Miro Cerar bo že ta teden začel s prvimi koalicijskimi pogovori s strankami, ki so se uspele prebiti v DZ, med drugim tudi z Zavezništvom Alenke Bratušek in SD-jem, ki ga vodi Dejan Židan. Foto: BoBo
Državni zbor
Poslanci SLS-a po 22. letih zapuščajo poslanske klopi. Foto: BoBo
Začenjajo se koalicijska pogajanja

Glasovnice po pošti so razblinile še zadnje upe Slovenske ljudske stranke, da bi ji morda le uspelo priti v parlament. Do parlamentarnega praga je SLS-u zmanjkalo 0,05 odstotka oziroma nekaj manj kot 450 glasov.

Podoba sedmega sklica parlamenta bo precej spremenjena. V parlamentu bo po neuradnem končnem izidu od devetdesetih ostalo zgolj 26 dosedanjih poslancev, v poslanskih klopeh pa bo 32 žensk, kar je štiri več kot v iztekajočem se mandatu.

Stranka Mira Cerarja bo zasedla 36 poslanskih sedežev, Slovenska demokratska stranka 21, DeSUS 10, Socialni demokrati in Združena levica po šest, Nova Slovenija pet in Zavezništvo Alenke Bratušek štiri, poleg njih pa še poslanca italijanske in madžarske narodnosti.

Slovenska ljudska stranka je prvič v svoji zgodovini ostala pod parlamentarnim pragom, a so se po poročanju Radia Slovenija na glavnem odboru včeraj odločili, da bo Franc Bogovič stranko vodil še na lokalne volitve in do kongresa, ki bo predvidoma na začetku decembra letos.

Ustanovna seja novega parlamenta naj bi bila predvidoma prvega avgusta, najverjetnejši mandatar za sestavo vlade Miro Cerar pa namerava do takrat imeti znane obrise koalicije. Začetek koalicijskih pogajanj zato lahko pričakujemo že v dnevu ali dveh, saj so v Stranki Mira Cerarja čakali na dokončno parlamentarno zasedbo.

"Ta vlada, ki bo zdaj oblikovana, mora biti maksimalno stabilna. To je slovenska nuja," je za Radio Slovenija povedal najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar. Zato bi bila koalicija manjšega števila strank primernejša od širše koalicije strank s popolnoma nasprotnimi interesi.

Na pogovore povabljenih pet strank
Cerar je na pogovore povabil pet strank, vse nove parlamentarne stranke, razen SDS-a. Neformalna pogajanja naj bi že potekala, povabljene stranke pa vsaj za zdaj trdno zagovarjajo svoja stališča.

NSi ne odstopa od zahteve glede prodaje državnih podjetij in glede znižanja davkov. SD brani minimalno plačo, javni sektor, zavrača socialno kapico in privatizacijo na račun delovnih mest.

"Stranka tokrat ni pripravljena na takšne kompromise, ki bi bili na škodo ljudem," je povedal trenutni prvi mož SD-ja Dejan Židan.

DeSUS pa ni pripravljen na kompromise, ki bi bili na škodo upokojencem. "Mi bomo v vladi, če bomo našli rešitve v zvezi z regresom za upokojence in v zvezi z usklajevanjem pokojnin," je povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Zavezništvo Alenke Bratušek pa zanima, ali namerava nova vlada nadaljevati delo dosedanje vlade.

ZL: O pogovorih bomo obveščali javnost
Na prva neformalna pogajanja glede ustvarjanja nove koalicije so se odzvali v Združeni levici. "Z neformalnim in pred javnostjo skriti pogajanji se v koaliciji Združena levica ne strinjamo. Menimo, da morajo biti pogovori v okviru sestavljanja vladne koalicije javni. Zato smo se v koaliciji Združena levica odločili, da o poteku pogovorov obveščamo javnost," so zapisali v sporočilu za javnost.

Koalicija Združena levica se namerava udeležiti koalicijskih pogajanj. "Osnova za naše sodelovanje je program koalicije Združena levica. Naši pogoji za sodelovanje s parlamentarnimi in neparlamentarnimi strankami so znani: reforma gospodarstva, konec varčevalne politike, opustitev privatizacije, vzpostavitev plačnega razmerja v javnem sektorju 1:5, ukinitev dopolnitvenega zdravstvenega in vključitev v osnovno zavarovanje," opozarjajo v ZL-ju.

Začenjajo se koalicijska pogajanja