Odločitev vlade bo za številne dobrodošla, saj na brniškem letališču pristajajo tudi letala iz Beograda in Carigrada. Foto: BoBo
Odločitev vlade bo za številne dobrodošla, saj na brniškem letališču pristajajo tudi letala iz Beograda in Carigrada. Foto: BoBo

Spremembe odloka bodo začele veljati v sredo, veljale pa bodo najmanj do 16. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Prejšnji teden je vlada na seznam držav, iz katerih priznavajo PCR-teste, dodala še Avstralijo, Novo Zelandijo, Kanado, Izrael in Rusijo. Pred tem pa so se priznavali le testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA.

Vlada je danes prilagodila tudi seznam rdečih držav. Na seznamu držav članic EU-ja ali schengenskega območja so spremembe pri Grčiji, Norveški in Španiji, črtani pa sta Malta in Portugalska. Na rdeči seznam tretjih držav pa je dodan Džibuti.

Potnike, ki pridejo iz držav ali z območij na rdečem seznamu, morajo v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predložijo negativni izvid PCR-testa, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali pa dokazilo, da je oseba covid-19 prebolela pred manj kot šestimi meseci. Za to zadostuje tudi pozitivni izvid PCR-testa, ki je starejši od 21 dni.

V karanteno na domu tudi ni treba določenim izjemam, ki so navedene v Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19.