Odnos med ministrstvom in SVS-jem se je zaostril pred dobre pol leta. Foto: BoBo
Odnos med ministrstvom in SVS-jem se je zaostril pred dobre pol leta. Foto: BoBo

Pred pol leta jim je ministrstvo za obrambo odpovedalo pogodbo o sodelovanju, ker je po njihovem mnenju sindikat kršil pogodbo s pozivi k interpelaciji ministra za obrambo Karla Erjavca. Nove pogodbe pa jim ni uspelo skleniti. V Sindikatu so ogorčeni, pravijo, da gre za ogrožanje temeljne pravice delavcev do sindikalnega združevanja.

Predsednik sindikata vojakov Gvido Novak je, tako kot še dva njegova sodelavca, dobil ukaz, s katerim je z 8. decembrom razrešen z dozdajšnje naloge opravljanja dela predsednika sindikata vojakov Slovenije in razporejen na drugo delo v eni izmed enot Slovenske vojske.
"Dejansko so ga napadli in ga želijo uničiti na ta način, da naj bi mi trije, ki delamo za sindikat, dali gor uniforme in šli v enote delat," je dejal Novak in dodal, da tega ne namerava storiti, "ker si ne morem privoščiti, da pri toliko članih ne bom imel časa niti pol ure za delo za sindikat".

Ministrstvo naj bi jim sicer v pogajanjih ponudilo najprej za vsakega 20 ur, na koncu pa 60 ur na mesec za delo v sindikatu, česar niso sprejeli.

Prerazporejeni člani vodstva sindikata vojakov