Blagoslov jedi prek televizijskih zaslonov. Foto: BoBo
Blagoslov jedi prek televizijskih zaslonov. Foto: BoBo

TV Slovenija je popoldne prenašala blagoslov jedil iz mariborske stolnice. Po odločitvi škofov je letos zaradi epidemije veljaven blagoslov jedi tudi po televiziji oziroma radiu. Tudi verniki lahko doma sami blagoslovijo jedila, so zapisali.

Ponekod pa so se znašli po svoje. Da je tradicionalni obred mogoč tudi iz avtomobilov, seveda z ustrezno varnostno razdaljo in masko, je dokazalo več župnikov. Med drugimi tudi grosupeljski, ki je pripravil tako imenovani "drive-in žegn", na katerega so se proti župnijski cerkvi svetega Mihaela odpravili številni obiskovalci v več sto avtomobilih. "Mi imamo radi blagoslov jedil, na tak način pač lahko in zato sem se tako odločil. Idejo sem pa dobil v McDonald'su," je za TV Slovenija dejal tamkajšnji župnik Martin Golob.

Blagoslov velikonočnih jedi, prenos iz mariborske stolnice

Poslanici Štumpfa in Novaka

Za veliko noč sta poslanici v imenu Slovenske škofovske konference Katoliške cerkve pripravila murskosoboški škof monsignor Peter Štumpf in v imenu Evangeličanske skupnosti v Sloveniji škof Leon Novak. Oba sta poudarila težave in trpljenje, ki nam jih je, še posebej starejšim, prinesla epidemija covida-19, in se zahvalila vsem, ki se borijo s to boleznijo. Štumpf je še posebej poudaril upanje, ki preveva vse kristjanke in kristjane ob veliki noči, in spomnil na bližajočo se trideseto obletnico samostojnosti Slovenije. Evangeličanski škof pa je omenil bolečo sliko sveta in upanje. Oba škofa sta vsem, kljub težavam zaradi epidemije, zaželela blagoslovljeno veliko noč.

Katoliška velikonočna poslanica
Evangeličanska velikonočna poslanica

Velikonočna vigilija brez vernikov

Velika sobota je sicer v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v grobu, kamor so ga simbolično prenesli po smrti na veliki petek. Na veliko soboto verniki obiskujejo njegov grob v cerkvah, čez dan pa v njih potekajo blagoslovi velikonočnih jedil.

Velikonočno vigilijo oz. bedenje, ki poteka na veliko soboto, so duhovniki opravili ob 18. uri v zaprtih cerkvah.

V nedeljo papežev urbi et orbi

Papež je prvo epidemično veliko soboto posvetil tišini, ki vlada dnevu po Jezusovi smrti, pa pogumu, da odvalimo kamen s svojih src, kot ga je svetopisemski angel z Jezusovega groba. Leto pozneje pa se zdi, da je Frančiška navdihnil ogenj, ki ga je tradicionalno blagoslovil ob začetku velikonočnega bedenja. Med pridigo se je vprašal, kaj pomeni biblični poziv apostolom, naj se vrnejo v Galilejo, kjer bodo znova našli Jezusa. Odgovoril si je, da Galileja pomeni troje: ponovni začetek, iskanje novih možnosti in odpravo na skrajne robove življenja, je poročal Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Rima.

V petek je papež vodil križev pot, ki so ga tako kot lani zaradi epidemije priredili pred baziliko svetega Petra. Velikonočne slovesnosti se bodo v Vatikanu nadaljevale v nedeljo s sveto mašo in opoldansko podelitvijo blagoslova mestu in svetu – urbi et orbi.

Veliko noč je tudi letos zaznamovala pandemija covida-19. Foto: BoBo
Veliko noč je tudi letos zaznamovala pandemija covida-19. Foto: BoBo

Velikonočna poslanica slovenskih škofov

Slovenski škofje so v velikonočni poslanici spomnili, da se država že več kot eno leto spopada z epidemijo, ob tem pa pozvali k ohranitvi upanja. Verujejo namreč, da se vse preizkušnje na koncu stekajo v "Kristusovo zmago nad smrtjo", kar je tudi osrednje sporočilo velike noči.

Kot so zapisali katoliški škofje, v moči velike noči Slovenci hodijo od postaje do postaje mejnikov – enkrat v blagodejnosti, drugič v preizkušnjah, da bi ohranili življenje in mladim omogočili dostojno prihodnost.

"Zaradi neuničljivega upanja smo se pred 30 leti odločili za samostojno Slovenijo", zdaj pa že dobro leto "premagujemo velike težave zaradi epidemije novega virusa". "Kaj nas še čaka, ne moremo vedeti. Eno je gotovo: dobrotnost, solidarnost in služenje, ki jih hvaležno občudujemo pri varuhih zdravja in blagostanja, molitve in bogoslužij, še zmeraj hodijo med nami kot angelski znanilci vstajenja. Ti dobrotniki nam ohranjajo upanje," so zapisali. Vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in tistim, ki živijo v tujini, so voščili blagoslovljeno veliko noč, pri tem pa še posebej spomnili na bolne in trpeče.

Zaradi koronakrize blagoslovi jedi na daljavo
Velika noč v Beogradu
Velikonočni prazniki na TV Slovenija

4. 4. - velika noč
TVS1 ob 10.00, Neposredni prenos velikonočnega bogoslužja iz mariborske stolnice
TVS1 ob 11.10, Prenosi nedeljskih bogoslužij v času pandemije, ponovitev
TVS1 ob 11.15, Ozare, ponovitev
TVS1 ob 11.20, Obzorja duha
TVS1 ob 11.55, Urbi et orbi