Župane in občinske svetnike bomo volivci izbirali v začetku oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Župane in občinske svetnike bomo volivci izbirali v začetku oktobra. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Lokalne volitve
Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je odločil, da bodo lokalne volitve 10, oktobra, je za MMC poročala novinarka TV Slovenija Mojca Pašek. Foto: MMC RTV SLO

Z določitvijo roka se volilna opravila lahko tudi uradno začnejo. V strankah so priprave na volitve že stekle, saj so nekateri strankarski kandidati za župane znani že dlje časa, zdaj pa morajo v skladu z zakonom od dneva razpisa volitev do roka za vložitev kandidature kandidate za občinske svetnike določiti s tajnim glasovanjem. To poteka po strankarskih pravilih, sodelovati pa morajo člani stranke iz občine.

Do kandidature s stranko ali podporo volivcev
Za sodelovanje na lokalnih volitvah za izvolitev v občinske svete članstvo v stranki ni nujno, saj lahko državljani kandidirajo tudi s podporo volivcev. Pogoj za kandidaturo je, da kandidat ali lista, na kateri kandidira, prejme odstotek podpore volivk in volivcev, ki so v volilni enoti, v kateri želi kandidirati, glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet. Pri tem jih ne sme biti manj kot 15 ali več kot 1.000.

Višji prag za kandidate za župane
Pri kandidatih za župane je prag za vstop v volilno tekmo nekoliko višji. Podpora volivcev mora namreč znašati dva odstotka volivk in volivcev, ki so na zadnjih volitvah glasovali v prvem krogu županskih volitev (a ne manj kot 15 in ne več kot 2.500). Poleg tega pa se pri volitvah županov, če noben kandidat ne dobi večine glasov, izvede tudi drugi krog.

Letos že višja kvota ženskih kandidatk
Novost letošnjih lokalnih volitev je tudi povišanje t. i. ženskih kvot na 30 odstotkov, pri čemer bodo morale biti ženske kandidatke v prvi polovici liste razvrščene izmenično po sistemu "nepopolne zadrge", torej dva moška, ena ženska, pri čemer pa se, kot je nedavno opozoril Marko Golobič iz DVK-ja, zna zgoditi, da bodo imele nekatere stranke težave in bodo kandidacijske liste zato krajše.

Kdo lahko voli in kdo je lahko izvoljen?
Na lokalnih volitvah lahko volijo volivci, ki stalno prebivajo v občini, pri čemer pravica ni omejena z državljanstvom, ampak lahko volijo (in kandidirajo) tudi tujci s stalnim prebivališčem v občini, pri čemer se lahko za članstvo v občinskih svetih potegujejo le tisti z državljanstvom držav EU-ja. Nasprotno pa kandidat za župana mora biti slovenski državljan.