Zapis, ki sta ga objavila spletna portala Demokracija in Nova24TV, je razburil javnost, ljubljansko nadškofijo pa spravil v zadrego. Foto: Televizija Slovenija
Zapis, ki sta ga objavila spletna portala Demokracija in Nova24TV, je razburil javnost, ljubljansko nadškofijo pa spravil v zadrego. Foto: Televizija Slovenija

Pisal sem kot državljan, ne kot uradna oseba Katoliške cerkve, pravi Osojnik danes, četudi se je pod svoja osebna stališča podpisal kot župnik. Med drugim je državljane v zapisu pozval k neplačevanju davkov in ignoriranju, kot meni, gnilih zakonov.

"Vzamem nazaj, mi je zelo hudo. Žal, napisal sem v afektu ob vseh teh stiskah, ki jih vidiš, pa včasih tudi malo znoriš. Je pa res, naj država nekaj naredi, da bomo imeli to državo radi, da bomo rekli: Dam rad. Zakaj? Zato, ker vem, kam gre," je pojasnil za Televizijo Slovenija.

Pisal je tudi o zdajšnjih domnevnih voditeljih Slovenije. Označil jih je za gnile in dodal, da se jim gniloba in iztrebki, ki se normalnim ljudem pretakajo po črevesju, njim pretakajo po možganih.

"Se osebno opravičujem vsem, ki sem jih prizadel, poimensko ali kakor koli že, ali pa da je bil ob tem prizadet ali pa užaljen," je dejal.

Ljubljanska nadškofija se ograjuje od župnikovih izjav

Ga čakajo sankcije ali ne?
Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat se od zapisa Osojnika oddaljujeta. Njegove izjave so označili za pavšalne in žaljive, njegov jezik za nesprejemljiv.

"Se mi pa zanimivo zdi to, da so se tako hitro odzvali, ker ko daš neko vlogo, kot smo dali za fresko, čakaš pol leta, v tem primeru pa očitno vidim, da se tako škofija kot tudi država ali pa ljudje malo zganejo, če malo bolj ostro napišeš," pa ob tem pravi župnik.

Jasnega sporočila o tem, ali Osojnika čakajo sankcije, v odzivu nadškofije ni. Zapisali so še, da se verniki, člani Cerkve, po najboljših močeh trudijo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi.