Nadzorni svet je dal programskemu svetu pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Foto: BoBo
Nadzorni svet je dal programskemu svetu pobudo za predčasno razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Foto: BoBo

Nadzorni svet je med razlogi za predčasno razrešitev direktorja najprej navedel nezakonitost pri zaposlovanju, "saj so se sklepale pogodbe o zaposlitvi brez vnaprejšnje vsaj interne javne objave prostega delovnega mesta, oziroma so se sklepale pogodbe o zaposlitvi mimo določil internih aktov", so navedli v sklepu.

Po neuradnih podatkih je od 11 članov nadzornega sveta predlog za Kadunčevo razrešitev podprlo osem članov. Ti naj bi Kaduncu očitali tudi, da jih je prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina z enim izmed filmskih podjetij, ki sodelujejo z RTV, poroča STA.

Nadzorni svet direktorju očita še kršitve dolžnega ravnanja, ko predstojnika ni obvestil o okoliščinah nasprotja interesov, čeprav bi to moral storiti in neizvršitev nekaterih sklepov nadzornega sveta.
Kadunc: Razlogi niso dovolj "težki"
"Prepričan sem, da razlogi za razrešitev niso dovolj 'težki'," se je na sklep nadzornega sveta odzval Kadunc, ki je kritičen tudi do načina posredovanja sklepa članom sveta. Ti o zadevi niso bili obveščeni teden dni pred sejo, kot sicer zahteva poslovnik, opozarja direktor.

Očitke o nezakonitem zaposlovanju je Kadunc označil "za lase privlečene" in dodal: "Kot povsod v javni upravi, se je tudi na RTV Slovenija v določenih primerih (napredovanja, notranje usklajene premestitve ...) sklepalo delovna razmerja brez interne ali javne objave." Kadunc zapiše tudi, da ga pravna služba ni opozorila, da je s tem kaj narobe, a so na podlagi izraženih dvomov za mnenje zaprosili še odvetniško družbo, ki je ugotovila, da je objava vedno potrebna, a da je lahko tudi interna. "S striktnim izvajanjem tega nimamo težav in smo to tudi že začeli izvajati," je navedel Kadunc.

V nadaljevanju je Kadunc pojasnil, da je zadeva z obvestilom KPK-ja razrešena in kar zadeva RTV končana s prošnjo, da se zaposlene in člane sveta seznani z določbami KPK-ja. Pri očitani kršitvi neizvrševanja sklepov nadzornega sveta pa zapiše: "Ohlapna formulacija "neuresničevanje sklepov" je zavajajoča, saj od prisotnih nihče ne more vedeti, na katere sklepe se nanaša. Torej je jasno, da ne morejo vedeti niti, ali je to zadosten oziroma kredibilen razlog za razrešitev." Nadzorni svet se pri razrešitvi namreč sklicuje na člen, ki za razrešitev predvideva neuresničevanje sklepov nadzornega ali programskega sveta.
Kadunc v sklepu svojega sporočila še dodaja: "Zelo pavšalne in neosnovane navedbe razlogov za razrešitev pa niso povezane z mojim bolj ali manj uspešnim delom, temveč kažejo zgolj na poskus moje osebne diskreditacije in apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo. Ker verjamem, da bodo slabe namene prepoznali tudi člani programskega sveta in bodo pobudo nadzornega sveta zavrnili, nadaljujem s svojim delom in si prizadevam, da bo RTV Slovenija sposobna uspešno odgovarjati na izzive medijskega javnega servisa 21. stoletja."
O razrešitvi bo odločal programski svet
Končna odločitev o usodi generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija je v rokah programskega sveta, ki ga do konca leta čakata še dve redni seji: novembrska in decembrska. Kdaj se bo predlog nadzornikov znašel na dnevnem redu, še ni znano, bolj verjetno pa bo to decembra. Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič za zdaj predloga ni želel komentirati in je razlago prepustil predsedniku nadzornega sveta Andreju Grahu Whatmoughu.

Direktorja prijavili KPK-ju
Programski svet RTV-ja se je na seji 1. oktobra seznanil s prijavo generalnega direktorja Komisiji za preprečevanje korupcije in ob tem s 16 glasovi za in nobenim proti sprejel sklep, da bo zadevo obravnaval in o njej odločal, ko bodo znane ugotovitve KPK-ja in ministrstva za kulturo.

Predsednik nadzornega sveta zavoda Grah Whatmough je na takratni seji pojasnil, da so nadzorniki KPK-ja prijavili "sum neustreznega obvladovanja konflikta interesov" zaradi Kadunčevega domnevnega vmešavanja v razpis za neodvisne filmske producente, katerega rezultati so bili objavljeni spomladi. Po objavi rezultatov razpisa naj bi Kadunc namreč skušal vplivati na spremembo odločitve, in to v korist producentskega podjetja Arsmedia, ki na razpisu ni bilo izbrano in se je zaradi tega pritožilo. Med pritožbenim postopkom naj bi Kadunc na nekaj zaposlenih na RTV-ju, ki so odgovorni za razpis, naslovil več elektronskih pisem.

Kadunc je do zdaj že večkrat zanikal očitke. Čeprav se je iz postopka izločil, je po njegovih besedah v skladu z nalogami in pooblastili generalnega direktorja še vedno odgovoren za poslovanje RTV-ja. Pritožba Arsmedie se mu je zdela pomembna, zato se je želel seznaniti z njeno vsebino, ne pa tudi vplesti v postopek, je zatrdil.

NS se sklicuje na neuresničevanje njegovih sklepov
Pri predlogu razrešitve se nadzorni svet RTV-ja sklicuje na četrto alinejo 48. člena Statuta, ki sicer določa prenehanje funkcije generalnega direktorja pred potekom mandata in pravi: "Če pri svojem delu ne ravna po zakonu in Statutu, ne uresničuje sklepov programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija ali ravna v nasprotju z njimi."

Nadzorni svet v mandatnem obdobju 2018–2022 sestavljajo Andrej Grah Whatmough, Aleksander Igličar, Stanka Premuš, Matjaž Rakovec, Janez Čadež, Matjaž Medved, Irena Ostrouška, Petra Majer, Marko Kerin, Lucija Valenčak in Vesna Zadravec.