Predsednico je v Kijev povabil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: BoBo
Predsednico je v Kijev povabil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: BoBo

Gre za sporazum, kakršne z Ukrajino podpisujejo tudi druge države, ki ji pomagajo, je še pojasnila za TV Slovenija.

Kot poroča Delo, sta varnostni sporazum pripravili ministrstvi za obrambo in za zunanje zadeve. Ker ne gre za zavezujočo mednarodno pogodbo, ampak le za izraz politične volje pri dolgoročni podpori Ukrajini, se mora vlada z njim le seznaniti, kar naj bi se zgodilo prihodnji teden. Doslej je tovrstne sporazume z Ukrajino sklenilo devet članic Nata.

Pirc Musar je še poudarila, da je Ukrajini treba pomagati. "Ukrajina brani pravzaprav celoten ustroj mednarodnega prava," je dodala.

Vlada je pred kratkim sprejela sklep, da bo Slovenija Ukrajini namenila do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo. Ukrajini je poslala tudi več oklepnikov, bojnih vozil in drugega orožja, pridružila pa se je tudi pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov za Ukrajino.

Na obisk v Ukrajino je slovensko predsednico povabil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Predsednica je pred kratkim na konferenci za mir v Ukrajini v Švici poudarila, da lahko samo Kijev odloči, kakšen mirovni sporazum in kakšna vsebina sta za državo sprejemljiva. Prepričana je, da gre pri konferenci za del daljšega procesa, katerega del bo zagotovo postala tudi Rusija.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar bo obiskala Kijev