Obračunavanje na družbenih omrežjih čedalje hujše

Borut Jakopin, pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve, ki je na listi Piratske stranke leta 2014 kandidiral na državnozborskih volitvah, je s tvitom, da "so slovenski centri za socialno delo leglo feministk, n*** zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov", razburil javnost, ki si vsebino zapisa lahko razlaga:

"Zelo konkretno. Točno to, kar v tvitu piše, si te osebe mislijo. Dajejo jasno sporočilo, da so te osebe zanje popolnoma nevredne in neuporabne," je tvit komentirala Nika Kovač z Inštituta 8. marec.

Z ministrstva za notranje zadeve so nam odgovorili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo, objava pa se jim zdi skrajno neprimerna in se od nje distancirajo. Dodali so tudi, da Borut Jakopin pri svojem delu niti ne razpolaga niti ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD-jih.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na vprašanje, ali bodo Jakopina doletele kakšne sankcije, nam do začetka oddaje niso odgovorili, so se pa odzvali na resornem ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, kjer so zapisali, da obsojajo fizično, psihično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v centrih za socialno delo.

Sporni tvit pa je retvital tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, Vinko Gorenak. Ta je pozneje sporni retvit umaknil, z vladnega urada za komuniciranje pa so nam sporočili, da vlada o tem ni razpravljala in zato ni sprejela nobenega stališča.

Izjava Piratske stranke

Držijo sicer navedbe RTV SLO, da je pred več kot pol desetletja na predprejšnjih državnozborskih volitvah Borut Jakopin kandidiral na Piratski listi (za kar sicer članstvo ni obvezno). Vendar zatem ni bilo nadaljnjega sodelovanja, Jakopin pa na zadnjih volitvah leta 2018 ni kandidiral na nobeni listi. Komurkoli, ki nas spremlja že vsaj malo časa, je lahko kaj hitro jasno, da so izjave, kakršna je Jakopinova, pod nivojem, ki ga pri ustvarjanju politike in mnenj zahtevamo Pirati. Od tovrstne komunikacije se ograjujemo in jo obsojamo. Hkrati velja poudariti, da se uradna stališča stranke izražajo le preko uradnih profilov stranke na socialnih medijih in spletni strani, podajo pa jih lahko tudi zastopniki, a le kadar izrecno govorijo v imenu stranke. Vsakršna mnenja članov, ki jim je sicer zagotovljena anonimnost članstva, so le njihova lastna in s stranko nimajo opravka. Kakorkoli se člana stranke v primeru javnega delovanja, ki je v nasprotju z našimi načeli in programom, izključi, med drugim navajajo v Piratski stranki.

Izjava centrov za socialno delo

V sindikatu centrov za socialno delo so opozorili, da je uslužbenec ministrstva za notranje zadeve s svojim zapisom na Twitterju na njihov račun "nedopustno posegel v integriteto in dostojanstvo strokovnih delavcev CSD-ja". Dodatno pozornost je zapis vzbudil, ker ga je poobjavil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, ki ga je nato sicer umaknil. V Sindikatu centrov za socialno delo (CSD) Slovenije SINCE07 so varuha človekovih pravic Petra Svetino danes pozvali k obsodbi zapisa uslužbenca ministrstva za notranje zadeve Boruta Jakopina. Gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogar koli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ-ja, so opozorili.