Izredni volilni kongres DeSUS-a zaradi epidemije poteka dopisno, izpolnjene glasovnice pa bodo delegati poslali po pošti. Foto: BoBo
Izredni volilni kongres DeSUS-a zaradi epidemije poteka dopisno, izpolnjene glasovnice pa bodo delegati poslali po pošti. Foto: BoBo

Medtem ko so delegati izrednega volilnega kongresa DeSUS-a začeli glasovanje za posamezne funkcije v stranki, ki bo po pošti potekalo do vključno torka, se v ozadju kandidat za predsednika stranke Karl Erjavec še naprej srečuje z različnimi političnimi akterji.

Potem ko se je pred nekaj tedni sešel tako z aktualnim premierjem Janezom Janšo kot tudi z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, ki je potencialni mandatar morebitne nove vlade, se je v četrtek sešel tudi s predsednikom SMC-ja Zdravkom Počivalškom.

Sorodna novica DeSUS bo predsednika izbral po pošti, Erjavec na ločenem sestanku z Janšo in Damijanom

Da ga je Erjavec seznanil s pogovori, pa je danes v DZ-ju potrdil vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Priporočal mu je, naj si še zadnje dni pred iztekom volitev za individualne funkcije v stranki prizadeva za to, da bo tudi izvoljen za predsednika.

Poslanec DeSUS-a Robert Polnar pa se ob tem čudi, da se Erjavec, ki niti še ni izvoljen, obnaša tako, kot da je že predsednik stranke.

Nov predsednik bo uradno znan 5. decembra

Delegati kongresa DeSUS-a sicer lahko od danes do torka po pošti glasujejo za predsednika in podpredsednike stranke. Izide bodo razglasili 5. decembra. Erjavčev protikandidat je Srečko Felix Krope, a Erjavec, ki ga je z mesta predsednika po 15 letih januarja spodrinila Aleksandra Pivec, po njenem odstopu pa se vrača v politiko, velja za favorita.

Kongres DeSUS-a je pomemben tudi ob nameri KUL-a, v katerega so že vključene opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, za konstruktivno nezaupnico vladi. Same za uspeh nezaupnice nimajo dovolj glasov, zato računajo zlasti na poslance SMC-ja in DeSUS-a.

"Poslanci smo enotni in skrbimo za izvajanje koalicijskega sporazuma"

A za zdaj kaže, da DeSUS na vrat na nos ne glede na novo vodstvo ne bo zapuščal Janševe vlade. Uradne izjave poslancev o tem so sicer nekoliko različne. Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da ostanejo v tej koaliciji in da ostanejo stabilen, konstitutivni element te vlade.

Jurša je dejal, da se o tem, v kateri koaliciji bodo sodelovali, niso pogovarjali. Je pa poudaril, da so zdaj člani Janševe koalicije. Šele če se bodo zgodile kakšne spremembe, se bodo o tem pogovarjali. Sredi novembra je sicer na vprašanje, ali so zadovoljni v koaliciji, odgovoril, da bi morali analizo delati marca. Na četrtkovem srečanju poslanske skupine so zlasti sklenili, da želijo ostati enotni, je danes še povedal Jurša.

"Zdi se mi do skrajnosti neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v DZ-ju pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel razrešiti," je dejal poslanec Robert Polnar. Foto: BoBo

Tudi poslanec Ivan Hršak je zatrdil, da so se dogovorili le, da bodo enotni, o drugih zadevah pa se bodo pogovarjali z novim predsednikom DeSUS-a na klavzuri. Hršak pričakuje zmago Erjavca, a poudarja, da predsednik ne more sam odločati, v kateri koaliciji bodo.

Poslanec Branko Simonovič pa je povedal, da so poslanci DeSUS-a enotni in skrbijo za izvajanje koalicijskega sporazuma oz. za uresničevanje strankinih predlogov. Potrdil je stališče poslancev, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Končna odločitev je sicer v rokah organov strank, a po Simonovičevih besedah ni nujno, da bodo poslanci sledili vsaki odločitvi.

DeSUS-ovi poslanci so sicer zadržani tudi do špekulacij, da bi utegnil biti Erjavec kandidat za mandatarja, če Damijan ne bi imel potrebnih 46 poslanskih glasov za zamenjavo Janševe vlade. "Zdi se mi do skrajnosti neverjetno, da bi bil mandatar ali pozneje predsednik vlade nekdo, ki ima v DZ-ju pet poslancev. To je kvadratura kroga, ki je tudi Erjavec ne bo mogel razrešiti," meni Polnar, ki ga KUL ne zanima.

Erjavec delegate opozoril, da politične razmere niso rožnate

Erjavec se je sicer v pisnem kongresnem nagovoru delegatom dotaknil razlogov za kandidaturo in izrazil prepričanje, da je DeSUS trenutno v političnem breznu. Opozoril je, da jih čakajo izzivi zaradi covida-19 in obenem veliki izzivi v stranki, a verjame v poenotenje in ponoven vzpon stranke. Medtem Erjavčev protikandidat Srečko Felix Krope med razlogi za ponovno kandidaturo navaja željo, da DeSUS pridobi ugled, ki ga je imela stranka v letu ustanovitve.

Erjavec je sicer v nagovoru delegatom opozoril, da politične razmere v državi niso rožnate, zato bi bilo pomembno, da se DeSUS po kongresu konsolidira in pripravi za čas parlamentarnih volitev.