Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Začudeni smo nad izjavo poslanca SDS-a Branka Grimsa, da so sedanje razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933," so zapisali na nemškem veleposlaništvu v sporočilu za medije, ki so ga naslovili Slovenija 2022 ni Nemčija 1933.

Veleposlaništvo navaja tudi nekatera dejstva iz nemške zgodovine. "Kot nemško veleposlaništvo se nekoliko spoznamo na nemško zgodovino in si dovoljujemo kratek komentar," so ob tem zapisali.

"Leto 1933 se je začelo s prevzemom oblasti Adolfa Hitlerja, ki je kot cilj zunanje politike takoj napovedal germanizacijo Vzhodne Evrope. Leta 1933 je Nemčija v Dachauu zgradila prvo koncentracijsko taborišče, v katerem je pozneje umrlo 41.500 zapornikov. Leta 1933 sprejeti Pooblastitveni zakon je odpravil delitev oblasti v nemškem rajhu, ukinil temeljne pravice, bojkotiral judovska podjetja in prepovedal sindikate. 20.000 knjig nezaželenih avtorjev je bilo sežganih. Nemški rajh je izstopil iz Društva narodov in se umaknil iz mednarodne skupnosti. Hitlerjeva nacistična stranka NSDAP je postala edina dovoljena stranka v tretjem nemškem rajhu," so navedli v sporočilu.

Ob tem na veleposlaništvu z veseljem ugotavljajo, da "Slovenija, trdno zasidrana v EU-ju, kjer lahko vsakdo svobodno izrazi svoje mnenje, na volitvah izbira med širokim spektrom strank, svobodno izbira vero, na referendumih glasuje brez pritiska in strahu ter na podlagi prosto dostopnih informacij, nima nič skupnega z Nemčijo leta 1933. Takšno enačenje, ki ni le neutemeljeno, temveč tudi nevarno, omalovažuje dogodke, ki so sledili nacionalsocialističnemu prevzemu oblasti," so še opozorili.

Grims odgovarja: Gre za dejstva, ki jih ne moremo zanikati

Na izjavo nemškega veleposlaništva se je odzval Branko Grims, ki je v odgovoru zapisal, da ko postanejo v Sloveniji dejstva, kot so "neposredne grožnje s smrtjo članom SDS-a; grožnje in pljuvanja na opozicijske, desno usmerjene, poslance pred parlamentom; napadi na redke preostale od vlade in vladajoče koalicije še neodvisne medije; popolno podrejanje osrednjih medijev vladajoči ideologiji; vse bolj prisotne različne druge oblike omejevanja svobode govora, lepljenje nalepk "prepovedan vstop za SDS" oziroma kar "prepovedano za SDS" na vrata nekaterih lokalov, ustanov, javnih prostorov ..., česar po Grimsovih besedah nihče ne more zanikati, je to "očitno vse bolj podobno metodam in na njih utemeljenem vzdušju, ki smo jih žal že videli nekoč v zgodovini".

"Priznanje tega dejstva v ničemer ni uperjeno proti tisti državi, je le opozorilo za sedanjo Slovenijo in za našo prihodnost. Vsaj o nečem se namreč, vsaj upam, strinjamo: Zgodovina je zato, da se iz nje nekaj naučimo, sicer se ponavlja," je zapisal.