Franc Žnidaršič je poudaril, da nepovezani poslanci nimajo nikakršnih zahtev glede položajev v DZ-ju ali v ministrski ekipi in tako podpore novi ministrski ekipi ali drugim predlogom ne bodo pogojevali. Foto: BoBo
Franc Žnidaršič je poudaril, da nepovezani poslanci nimajo nikakršnih zahtev glede položajev v DZ-ju ali v ministrski ekipi in tako podpore novi ministrski ekipi ali drugim predlogom ne bodo pogojevali. Foto: BoBo
Majda Širca
"To, da je stranka Zares zapustila štiri dobro vodena ministrstva, ni naredila iz nečimrnosti, ampak iz vednosti, da je težko vladati, če ti ljudstvo ne zaupa, in da je težko vladati, če vsi ljudje niso na pravem mestu, sploh pa najbolj odgovorni," je dejala Majda Širca. Foto: BoBo
Nepovezani poslanci čakajo na imena novih ministrov

Po besedah vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča namreč načelne podpore kandidatom za pet novih ministrov, na katere bo predsednik vlade Borut Pahor vezal zaupnico, nepovezani poslanci ne želijo napovedovati, saj se "lahko pozneje pojavi tudi kakšen nesprejemljiv predlog".

Brez dogovora tudi o rebalansu proračuna
Poslanska skupina nepovezanih poslancev ostaja brez dokončnega dogovora tudi glede podpore rebalansu proračuna. Predhodno bodo namreč predlagali razgovor z ministrom za finance Francem Križaničem, saj imajo ob predlogu rebalansa določene pomisleke.

Žnidaršič je dejal, da nepovezani poslanci vedo, da bo rebalans treba sprejeti, "ni pa nujno, da je točno tak, kot je pripravljen - morda bi bilo mogoče upoštevati še kakšen pomislek".

Žnidaršič je še poudaril, da nepovezani poslanci nimajo nikakršnih zahtev glede položajev v DZ-ju ali v ministrski ekipi in tako podpore novi ministrski ekipi ali drugim predlogom ne bodo pogojevali.

O predlogih za nove ministre različne špekulacije
Znane so različne špekulacije o predlogih za nove ministre, vse bolj zanimivo pa je tudi preštevanje glasov poslancev, ki bi kandidate podprli in s tem izrekli zaupnico predsedniku vlade. Kandidati lahko zagotovo računajo le na glasove poslanskih skupin SD-ja in LDS-a, ki imata skupaj 33 poslancev. Verjetno bodo podporo kandidatom nudili tudi v SNS-u in nepovezani poslanci, kar predstavlja dodatnih deset glasov.

Da bodo ministrskim kandidatom odrekli podporo, pa so napovedali v SDS-u, ki ima 27 poslancev, in v SLS-u, kjer je šest poslancev, Zaresu s sedmimi in DeSUS-u s petimi poslanci. Za izvolitev ministrov zadostuje navadna večina poslanskih glasov, zato bo odločilna tudi navzočnost poslancev na glasovanju.

Zares: Ministrske ekipe ne bomo podprli
V Zaresu so znova potrdili, da ne bodo podprli nove ministrske ekipe, saj je po besedah poslanke Zaresa Majde Širca stranka zapustila koalicijo prav zaradi zahtev po temeljiti rekonstrukciji vlade, ne pa samo po zamenjavi strankinih ministrov.

"Odgovor o podpori je bil že dan. Bil je tudi predlagan večkrat, na začetku s predlogom za odhod vodij političnih strank levice in v nadaljevanju tudi z jasno zahtevo, kdo naj bi to vlado zapustil. Ker scenariji ne gredo zdaj v to smer, potem tudi naše podpore na tej točki ne bo," je na novinarski konferenci o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju zatrdila Širca.

"To, da je stranka Zares zapustila štiri dobro vodena ministrstva, ni naredila iz nečimrnosti, ampak iz vednosti, da je težko vladati, če ti ljudstvo ne zaupa, in da je težko vladati, če vsi ljudje niso na pravem mestu, sploh pa najbolj odgovorni," je dejala Širca. Po njenih besedah pa je takšno stališče vseh članov poslanske skupine.

O morebitnem kandidatu za ministra za kulturo Jožefa Školča, ki prihaja iz vrst LDS-a, pa je Širca dejala, "da se ji zdi zanimivo, da prav ministrstvo za kulturo prevzame stranka, ki je v svojih javnih nastopih s svojimi nekaterimi člani zagovarjala možnost, da ministrstvo za kulturo ni potrebno in da je dovolj, če področje kulture vodijo finance". Poudarila je še, da je ministrstvo za kulturo, tudi če bodo sledile drugačne definicije vladnih resorjev, potrebno in nujno.

Več možnosti za izvolitev bo imel kandidat za predsednika DZ-ja. Poslanec LDS-a Ljubo Germič je že potrdil, da je eden izmed mogočih kandidatov.

Nepovezani poslanci čakajo na imena novih ministrov