Pol milijona za državo ne bi pomenilo veliko, precej več pa bi pomenilo za nevladne organizacije, opozarjajo na CNVOS-u. Foto: BoBo
Pol milijona za državo ne bi pomenilo veliko, precej več pa bi pomenilo za nevladne organizacije, opozarjajo na CNVOS-u. Foto: BoBo
Nevladniki predlagajo oprostitev davka na dobiček

Po besedah centra (CNVOS) bi se društva in nevladne organizacije oprostilo davka na dobiček v primerih, ko zaradi zbiranja denarja še kaj prodajo (npr. gasilski koledarji, novoletne voščilnice …). "Oprostitev pa bi veljala samo za tiste, ki so se s svojim delom in rezultati že dokazale in jim je zato država podelila poseben status delovanja v javnem interesu (to so med drugim prostovoljna gasilska društva, Rdeči križ, Zveza prijateljev mladine …), pridobljeni denar pa porabijo, na primer, za nakup gasilske opreme, vodenje varne hiše za žrtve nasilja, izvajanje humanitarnih programov …" so pojasnili svojo pobudo.

Po besedah CNVOS-a so predlogu naklonjeni v premierjevem kabinetu in na ministrstvu za javno upravo, podpira ga tudi SD. Težava pa je, so dodali, na ministrstvu za finance, kjer pravijo, da morajo nevladniki plačati isti davek kot podjetja.

"Pri tem pa so spregledali ključno razliko – ko gospodarska družba ustvari dobiček, ta v končni instanci roma v žepe njenih lastnikov in ga zato država upravičeno obdavči, medtem ko je pri nevladnikih vsak dodatni evro iz presežka obvezno porabljen za še več pomoči in podpore vsem, ki jo potrebujejo," menijo v CNVOS-u.

Poudarili so tudi, da gre za, na državni ravni, skromno številko, saj je iz tega naslova letno pobranega le okoli pol milijona evrov. "A oprostitev davka bi pomenila, da se ta denar porabi ravno za stvari, ki jih najbolj potrebujemo - za recimo ljubljanski Rdeči križ pomeni to kar 250 dodatnih prehranskih paketov letno več, za idrijske gasilce pa recimo 15 novih gasilskih čelad," so sklenili.

Nevladniki predlagajo oprostitev davka na dobiček