Foto: BoBo
Foto: BoBo
Bojan Podgoršek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Bojan Podgoršek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Slovenski notarji so se tudi letos vključili v aktivnosti ob današnjem evropskem dnevu pravosodja. Tako so tokrat na oddaljeni način po videopovezavi dopoldne brezplačno informirali uporabnike notarskih storitev, letos na temo urejanja premoženjskopravnih razmerij zakonskih in drugih parov, je na novinarski konferenci povedal predsednik zbornice Bojan Podgoršek.

Sorodna novica Vsak se v življenju enkrat sreča z notarjem

Ob tem je spomnil, da so notarji pri urejanju premoženjskopravnih razmerij med zakonci leta 2019 po uveljavitvi družinskega zakonika dobili nekatere nove pristojnosti, kot je sestavljanje predporočnih pogodb, ki morajo biti sklenjene v obliki notarskega zapisa. Vodijo tudi register teh pogodb.

Tako vsako leto sestavijo približno 100 takšnih pogodb, kar po njegovih navedbah pomeni, da jih je zdaj že skoraj 300 v registru. Poleg tega od takrat obstaja tudi možnost, da se pri notarju zakonci razvežejo, če nimajo skupnih mladoletnih otrok, teh je bilo od leta 2019 tudi dobrih 500 vsako leto.

Sorodna novica (Pred)poročna pogodba aktivno določa, kaj komu pripada

"Tako da bo letos ta številka presežena glede na to, da je očitno v času epidemije covida-19 ta številka malenkostno narasla, se pravi 550 približno vsako leto je tako notarskih razvez," je še dodal Podgoršek.

Notarji s svojim delom na področju civilnega prava pomembno prispevajo k zagotavljanju pravne varnosti. V notarskih pisarnah vsakodnevno nudijo uporabnikom informacije in nasvete v povezavi s sestavo pogodb.