Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nova cepljenja, uvedba devetletke, debelost, zasloni, duševne motnje, nasilje v družini, epidemija. Spremembe v življenju otrok in mladostnikov, ki jim zastarel pravilnik ni več sledil.

"Če vam dam najpreprostejši primer, pred 50 leti se je seveda iskala anemija. Otroci so bili anemični, niso imeli dovolj železa in so tako rekoč vsi potrebovali železo," je povedala Jasna Čuk Rupnik s sekcije za primarno pediatrijo.

Sorodna novica Šole bi sistematske preglede otrok prepustile staršem, zveza staršev poziva k ureditvi razmer

In čeprav je danes precej drugače, so se pri tri- in petletnikih vrsto let po nepotrebnem opravljale nekatere laboratorijske preiskave krvi, urina in blata, ki so državo v 17 letih stale 3,5 milijona evrov. Po novem pa le – če bo to potrebno. So se pa nakopičile številne druge težave.

"V zadnjih 20 letih se nam je nenehno dogajalo, da smo zaznavali potrebe populacije, na katere bi morali odgovoriti, pa preprosto to ni bilo mogoče zaradi rigidnega pravilnika," je pojasnila pediatrinja Bernarda Vogrin.

Zdaj se bodo lahko prilagodili resničnim potrebam otrok in mladostnikov, jim ponudili preventivne vprašalnike, v primeru debelosti, duševnih težav pa jih usmerili v centre za krepitev zdravja, posvetili se bodo otrokom s posebnimi potrebami, osipnikom, priseljencem, registriranim športnikom, bolj se bodo povezovali s šolami in med seboj. Sodelovali bodo diplomirane medicinske sestre, kineziologi, dietetiki, psihologi itd.

Nova je tudi časovnica sistematskih pregledov, prilagojena je devetletni osnovni šoli. Po novem so sistematski pregledi v drugem, četrtem, šestem, osmem razredu, pa še pred vstopom v šolo.

Vse novosti in podrobnosti so objavljene na spletni strani zdaj.net.

"Zelo dobro poznamo programe Zora, Dora, Svit, naš program se po novem imenuje program Zdaj – zdravje danes za jutri," je povedala Polonca Truden Dobrin z Nacionalega inštituta za javno zdravje.

A pediatri opozarjajo, da bo pravilnik le črka na papirju, če ne bodo zagotovljeni pogoji za njegovo izvajanje, med drugim je treba vzpostaviti: oddelek za otroke in mladostnike na NIJZ-ju in učinkovit informacijski sistem s podatki o zdravstvenem stanju otrok in mladostnikov.