Slovenija
Premier Miro Cerar je dejal, da je treba čim prej preučiti, ali je ustavni zakon za zaščito NLB-ja potreben. Foto: BoBo
V SDS-u in NSi-ju predlagajo ustavni zakon, s katerim bi zaščitili NLB pred izplačili zaradi sodb hrvaških sodišč. Foto: BoBo
Na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ je vodstvo NLB-ja opozorilo, da banka ni zaščitena. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
Za plačila NLB-ja zaradi...

Dodaj v

Cerar: Ni pravne podlage za izplačila NLB-ja zaradi sodb na Hrvaškem

Brodnjak: Če bi volkovi napadli mojo drobnico, bi jo zaščitil z zanesljivo ograjo
8. marec 2018 ob 14:14,
zadnji poseg: 8. marec 2018 ob 17:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Čim prej je treba preučiti, ali je zakon, ki ga predlagata SDS in NSi, za zaščito NLB-ja pred hrvaškimi tožbami, potreben, je dejal Miro Cerar in dodal, da že zdaj ni podlage za kakršna koli izplačila.

Vlada vseskozi zagovarja stališče, da za kakršna koli izplačila NLB-ja na podlagi sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog ni pravne podlage ne v slovenskem ne v mednarodnem pravu, je ob robu seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko novinarjem pojasnil premier Miro Cerar.

O predlogu ustavnega zakona, s katerim bi med drugim dopolnili ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS tako, da bi NLB-ju prepovedali izplačilo kakršnih koli zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB-ju, je Cerar dejal, da bi bilo treba čim prej proučiti, ali je takšen zakon potreben.

"Če bi se v DZ-ju, ki je pristojen za ustavne spremembe, ugotovilo, da je morebiti treba nujno sprejeti takšen zakon - to je vprašanje, na katerega mora odgovoriti predvsem stroka - bi bilo to smiselno. Je pa treba zadevo čim hitreje proučiti," je dejal predsednik vlade.

Za izplačila na podlagi hrvaških sodb ni podlage
Ponovil je, da so pred nekaj tedni sprejeli sklep, "ki je samo potrdil odločitev, ki jo vlada vseskozi zagovarja - da za izplačila kakršnih koli zneskov na podlagi takšnih hrvaških sodb ni v Sloveniji nobenega pravnega temelja".

"To niso sodbe, ki bi imele pravno opravičilo ne v našem ne v mednarodnem pravu. Zato do takšnih izplačil ne sme prihajati," je dejal Cerar in dodal, da je stališče vlade utemeljeno tudi v stališču posebne koordinacijske skupine za nasledstvo. "Stališča nismo nikoli spreminjali in banka ga mora v vsakem primeru upoštevati."

Predlog ustavnega zakona
V SDS-u in NSi-ju z ustavnim zakonom, s katerim bi dopolnili ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, predlagajo, da bi NLB-ju prepovedali izplačilo kakršnih koli zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB-ju. Če bi do njih vendarle prišlo, pa bi morala na podlagi odločitve vlade prek Finančne uprave RS (Furs) nemudoma slediti kompenzacija. Furs naj bi ta denar izterjal od hrvaških družb v večinski državni lasti, poleg tega pa naj bi vlada uvedla sankcije zoper tiste tuje banke, ki bi skušale operacionalizirati sodbe hrvaških sodišč.

Vodstvo NLB-ja: Banka ni zaščitena
Na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ je vodstvo NLB-ja opozorilo, da banka ni zaščitena. "Kljub navedbam v pravnem in ustavnem redu Republike Slovenije banka de facto ni zaščitena za primere negativnih razsodb in morebitne rubeže njenega premoženja na Hrvaškem," je opozoril Brodnjak.

Z razpleti sodb in s tem, da te zaščite ni, so pogojene tudi kakršne koli rezervacije in vpliv na kapitalsko ustreznost banke, je poudaril. "Neodvisno od postopkov morebitne privatizacije banke pa bi jaz, če bi volkovi napadli mojo drobnico, to zaščitil z dovolj zanesljivo ograjo," je dejal predsednik uprave NLB-ja.

Po njegovih besedah je lanski poskus prodaje jasno pokazal, da je brez zaščite vpliv na prodajno ceno tako velik, da bi slovenski davkoplačevalci "sveženj" učinkov sodb plačali v celoti in vnaprej, tudi če bi sodni postopki pozneje pokazali drugače. Investitorji namreč niso pripravljeni čakati na dokončni razplet, zato ceno ustrezno znižajo.

Medtem ko naj bi po neuradnih informacijah na Hrvaškem v enem primeru tožbeni znesek od NLB-ja izterjali z izvršbo, drugega pa naj bi NLB plačal, je prvi nadzornik NLB-ja zagotovil, da v banki poznajo ustavo in da banka ni naredila ničesar nezakonitega.

Več javno ni želel povedati, predvsem zaradi občutljivosti zadeve in vpliva na odnose s Hrvaško. Poudaril je, da si "Nova Ljubljanska banka ne sme privoščiti, da bi bila plenjena ali rubljena", in da "moramo banko zaščititi pred takšnimi potezami".

Vodstvo banke o podrobnostih glede postopkov zaradi tožb glede prenesenih deviznih vlog na hrvaških sodiščih ni moglo javno govoriti, zato so se člani komisije odločili, da sejo zaprejo za javnost.

Vlada je vedela za izplačilo Hrvatom?
Komisija je po razpravi na zaprtem delu sejo prekinila. Izražene naj bi bile želje, da je na seji tudi premier Miro Cerar. Po neuradnih informacijah naj bi bili na seji seznanjeni s tem, da je vladni vrh vedel za (pozneje plačani) zahtevek hrvaškega sodišča, a ni ukrepal. Predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) je novinarjem po prekinitvi dejal le, da "je bilo povedanih veliko novih stvari in tudi veliko takšnih, ki postavljajo zadeve v drugačni luči", podrobnosti pa ni mogel razkriti.

Cerar: Vlada je bila seznanjena zgolj neformalno
Na vprašanje o tem, ali je bila vlada res vnaprej seznanjena, da ena od sodb hrvaških sodišč zahteva plačilo NLB-ja, ki naj bi bilo nato dejansko izvedeno, je Cerar odgovoril, da so bili o tem neformalno seznanjeni, a se na to niso odzvali.

"O tem, da je bila izdana ena od sodb, smo bili enkrat neformalno na hitro seznanjeni na sestanku na vrhu koalicije, vendar se na to nismo odzvali, ker to ni bil predmet posebne razprave. Vlada o tem ni bila nikoli formalno seznanjena in o tem ni posebej odločala," je povedal.

G. C., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
forhand
# 08.03.2018 ob 14:53
Vedno isti peskovnik in vse več nesposobnežev, ki bodo zafurali vse kar je še ostalo.
Hijena
# 08.03.2018 ob 14:55
Če je bil denar nezakonito odtujen, bo slej kot prej tudi vrnjen z obrestmi vred. Pa država naj proda že enkrat bankomat NLB
FancyBoy
# 08.03.2018 ob 18:02
Vazno, da so nam Kurvati dolzni milijardo...placali bomo pa seveda samo mi.
Homer.
# 08.03.2018 ob 17:16
Brodnjak: Če bi volkovi napadli mojo drobnico, bi jo zaščitil z zanesljivo ograjo
------------------
Ne, nebi!
Od države bi zahteval odškodnino...........
SamoRes
# 08.03.2018 ob 18:08
Mokrice - marec 2013

"Sporazum rešuje še zadnje odprto vprašanje med državama, ki je stalo na poti do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem," je dejal Janez Janša po podpisu memoranduma o Ljubljanski banki.
"Našli smo takšno rešitev, pri kateri sta obe strani zmagovalca. Slovenija se veseli sodelovanja s prijateljsko Hrvaško tudi znotraj EU-ja," je končal Janša in stisnil roko Milanoviću.
Tao3
# 08.03.2018 ob 18:09
Babica mi je rekla: Hrvat je tat in to dokazujejo že 25 let, ne spoštujejo mednarodnega prava in nad saborom “kao” ni nikogar razen Bog, to se bo Hrvatom še vrnilo kot bumerang, ker hkrati preprečujejo poplačilo LB iz naslova terjatev do hrvaških podjetij ... LB ima z obrestmi v lasti že pol premoženja hrvaške države ...
Haloo
# 08.03.2018 ob 16:46
Naša politika je povsem nesposobna na vseh področjih, od diplomacije do bančništva, sodstva....
breypameti
# 08.03.2018 ob 18:28
Podpisali so kar so podpisali.Nobeno sodišče jim ne bo dalo prav. Mi lahko jim lepo uvedemo šengenski nadzor in bojo začeli popuščat
pobrisan
# 08.03.2018 ob 15:14
Po neuradnih informacijah naj bi bili na seji seznanjeni s tem, da je vladni vrh vedel za (pozneje plačani) zahtevek hrvaškega sodišča, a ni ukrepal.
---------------------

To je veleizdaja!
zozozo
# 08.03.2018 ob 14:50
Predsednika uprave in nadzornega sveta NLB-ja Blaž Brodnjak in Primož Karpe sta v DZ-ju pozvala k zaščiti banke pred učinki tožb na hrvaških sodiščih.

Hah, problem je, da smo obojni v EU, in avtomatsko priznavamo sodbe, in tudi izvršbe. Če hrvaško, ali pa finsko sodišče odloči, da je fizična ali pravna oseba iz Slovenije nekaj dolžna, bo to na koncu izterjano, in tu ne pomagajo nobeni slovenski zakoni.

Ta denar bomo na koncu vrnili, in to z velikim obrestmi in odškodninami. In zato so krivi izkjučno naši politiki, ki nam že 27 let prodajajo pravljice, namesto da bi problem rešili.
zala10
# 08.03.2018 ob 18:45
... Cerar odgovoril, da so bili o tem neformalno seznanjeni, a se na to niso odzvali.

A ja? Neformalno? Formalno bi moralo biti verjetno kolkovano obvestilo? Nesposobneži!
mirror
# 08.03.2018 ob 18:18
Cerar bi po stari navadi najprej prespal, nato preučeval, tuhtal, premišljeval in naročil na desetih različnih instancah pravna mnenja. Če si doktor prava, moraš vse vedeti in ti ni treba iskati pravna mnenja. Razen če kolegom omogočaš dodaten zaslužek.
Damoklej
# 08.03.2018 ob 18:15
Cerar včeraj si bil v Kopru, da si se slikal z maketo 2 tir.
Kaj pa ribiiči? Ti je bilo 200m predaleč? Ja pa predsednik česa pa si? Slovenije? Nikakor.
QUENDI
# 08.03.2018 ob 19:14
.....kaj še Država čaka.....kompenzirat s premoženjem hrvaških družb v Sloveniji zaradi neplačanih dolgov komitentov bivše NLB v Zg....kaj je tu tako spornega.....če hrvaška politika ignorira dogovorjene in podpisane a ne ratificirane pogodbe......ne bi smeli imeti zadržkov po povračilnih upravičenih ukrepih.....
apollo11
# 08.03.2018 ob 19:04
Torej Cerar pravi ni pravne podlage, NLB pa veselo izplačuje sodbe hrvaških sodišč. Amaterji.
Juhu
# 08.03.2018 ob 18:44
Poleg vseh pravnikov in svetovalcev, ( tudi Cerar je pravnik), ki državo stanejo letno milijone!? Pa kaj zaboga ti ljudje počnejo.
zala10
# 08.03.2018 ob 18:42
Čim prej je treba preučiti ....

Nesposobnež.
abies
# 08.03.2018 ob 18:30
Kdor dolguje tudi plača. Na Evropskem smo že popušili, ne vem, kaj se grejo? NLB iz rok, čimprej, plačali bomo ti, jaz, pa sosedov Francl!
Lupo
# 08.03.2018 ob 20:52
Cerar: Ni pravne podlage za izplačila NLB-ja zaradi sodb na Hrvaškem

...še en premierov račun brez krčmarja!
Robin Lood
# 08.03.2018 ob 19:18
To, da vsak teden poročajo o dobrem stanju NLBja je zgolj norčevanje iz davkoplačevalcev. NLBju smo posodili denar, naj ga zdaj vrne - in to z obrestmi, seveda.
21.12.2012
# 08.03.2018 ob 18:41
nlb nj lepo vrne dve milijardi v proračun in potem v stečaj, če ni sposobna funkcionirati
21.12.2012
# 08.03.2018 ob 18:39
aha, če si neformalno seznanjen, nič ne šteje...koga imajo za norca
mirror
# 08.03.2018 ob 18:23
@SamoRes
Kaj pa bi rad povedal? Hrvati niso sprejeli ne takrat kot tudi ne sedaj. Aja, JJ je bil omenjen.
theone
# 08.03.2018 ob 18:13
Nlb placala po nareku cerarja in zidana da eu recejo da ne morejo prodat da bodo imeli clani smc in sd neomejeno denarja, stranki smc in sd pa denar za nemoteno financiranje kampanj in posledicno neskoncno vladanje
theone
# 08.03.2018 ob 18:10
Kdaj bo narod dojel da so drzavne firme v resnici privat podjejta tistega ki vlada (pri nas narod hoce da sta to ze 22let smc=lds in sd). Pri financni instituciji je to pac raj za politike tipa cerar in zidan katerim modus operandi je korupcija in ki sta pokvarjena do konca
Ampak kar volis to imas
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 18:08
Nlb je tozbo placala po politicnem nareku smc in sd, da imajo sedaj argument zakaj ne prodati.. eticni in moralni bo naredil vse, tudi v skodo davkoplacevalcev da bo bankomat ostal v rokah smc in sd
streljaj
# 08.03.2018 ob 18:04
Pravilno vprašanje oziroma pomislek bi se glasil: Ali obstaja kakšna zakonska podlaga, ki eksplicitno in natančno prepoveduje izplačila NLB. Menim, da jih ni. Torej, naj klan slovensko-hrvaškega prijateljstva kar lepo izplačuje naprej, preden to eksplicitno ne prepovedo!
Tao3
# 08.03.2018 ob 18:07
Mi lahko celo ustavo spremenimo pa to ne bo veljalo na Hrvaškem. To ve SDS, NSi, SMC in vsi ostali ...
semaino
# 08.03.2018 ob 17:54
Cerar: Predlog ustavnega zakona za zaščito NLB-ja je treba preučiti

Potrebno preuciti? A ti mislis, da mandat traja 40 let, kot za casa Tita? Ti si svoje preucil in si se pokazal lahek in nekompetenten. Do volitev pa bodo volivci spoznali, da je glas za SMC vrzen glas v smeti. Privoscim ti 3,9%!

Raje priznaj, da so ti murglcani ukazali placati kazen, da si lahko na HR mirno razdelijo se kaksen miljoncek preden jim nova vlada zapre pipico, ki je kot pivska fontana na Stajerskem.

Zadji naj ugasne luc.
Kazalo