Slovenija
Slovenija bo postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji sprožila zelo kmalu, je ob prihodu na neformalni vrh EU-ja v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Foto: BoBo
Radio Koper|Ribiči so bili v slovenskem morju na delu tudi danes, ko smo jih ujeli v objektiv. Kupovanje svežih rib znanega, domačega porekla, je med najučinkovitejšimi načini boja proti goljufijam. Foto: Lea Širok
Ribiči so bili v slovenskem morju na delu tudi danes, ko smo jih ujeli v objektiv. Kupovanje svežih rib znanega in domačega porekla je med najučinkovitejšimi načini boja proti goljufijam. Foto: Lea Širok Foto: Radio Koper
VIDEO
Pogovor z ribičem Silvano...
VIDEO
Cerar napovedal postopek...

Dodaj v

Erjavec bo pismo predstavil Cerarju, ta se bo odločil, kdaj bo šlo v Bruselj

Slovenski ribiči dobili 48 hrvaških kazni, policija obravnavala 61 incidentov
23. februar 2018 ob 11:22,
zadnji poseg: 23. februar 2018 ob 22:03
Koper - MMC RTV SLO, STA

Slovenija bo kmalu sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe o meji, je ob prihodu na neformalni vrh EU-ja v Bruslju povedal premier Miro Cerar.

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je napovedal, da bo vlada Evropski komisiji kmalu poslala pismo. Gre za pismo na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ki določa, da lahko članica, ki meni, da druga članica ni izpolnila obveznosti, ki izhajajo iz pogodb, zadevo predloži Sodišču EU-ja.

Vendar mora pred vložitvijo tožbe na Sodišče EU-ja zadevo predložiti Evropski komisiji, ki poda obrazloženo mnenje, potem ko obe vpleteni članici dobita priložnost, da se izrečeta ustno in pisno. Če komisija mnenja ne poda v treh mesecih po datumu prejema pisma, to ne preprečuje predložitve zadeve Sodišču EU-ja.

"Pismo komisiji bomo poslali že zelo kmalu. Ravno v teh dneh na vladi v sodelovanju s strokovnjaki, odvetniško pisarno in drugimi pripravljamo ustrezne osnove za besedilo, ki ga bomo poslali komisiji," je povedal Cerar ter dodal, da je treba komisijo najprej obvestiti, da gre za protipravno stanje, ki ga je zagrešila Hrvaška. "Pričakujemo, da bo Evropska komisija sama ukrepala, sicer pa bomo sami," je še poudaril Cerar, ki ob robu vrha v Bruslju ne pričakuje pogovorov o arbitraži in pravi, da ni od komisije dobil nikakršnega povabila ali znamenja, da bi bilo to smiselno.

Dokler ne bo spremembe stališča na hrvaški strani in dokler ne bodo pripravljeni na uresničevanje arbitražne odločbe, Sloveniji pa po Cerarjevih besedah ne preostane drugega, kakor da izvaja svojo jurisdikcijo in se pripravlja na uporabo pravnih sredstev.

Erjavec: Vse je že pripravljeno
Zunanji minister Karl Erjavec je sporočil, da je glede pisma Evropski komisiji že vse pripravljeno. Prihodnji teden bo to predstavil Cerarju, ki se bo nato odločil, kdaj bo šlo pismo v Bruselj. Pojasnil je, da se je pred kratkim sestal z odvetniško skupino, ki bo zastopala Slovenijo. Sestavljajo jo odvetniki iz tujine, v njej pa sodeluje tudi dozdajšnji glavni odvetnik Slovenije za arbitražo Alain Pellet. Vsebine pisma oziroma tožbe ni želel predstaviti, da ne bi predčasno razkril slovenskih adutov.

"Izjav, ki jih daje (predsednik Evropske komisije) Jean-Claude Juncker, ne bom komentiral. Lahko pa ugotovim, da pač prilagaja izjave glede na osebo, ki jo gosti," je še dodal minister.

Hrvaška ribičem izreka kazni
Slovenski ribiči dobivajo nove in nove kazni hrvaških organov zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu.

Puljski odvetnik Ivica Senjak, ki zastopa slovenske ribiče na Hrvaškem, je navedel, da je do četrtka sedem slovenskih ribičev (od tega pet fizičnih in dve pravni osebi) prejelo skupno 48 kazni, katerih skupni znesek znaša okoli 305.000 kun (nekaj manj kot 41.000 evrov). Kot je dodal, iz medijev prihajajo napovedi novih kazni, ki pa jih sam ne more potrditi.

Eden od slovenskih ribičev, ki so dobili kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, Silvano Radin, je za STA pojasnil, da zaradi burje v tem tednu noben ribič ni bil na morju. Zadnjo kazen hrvaških organov je sicer prejel prejšnji ponedeljek. Ker pa so pri izdajanju kazni datumi pomešani, ne izključuje, da bo prejel še kakšno kazen s starejšim datumom.

Vsi ribiči, ki so dobili kazen, so se oglasili odvetniku
Po njegovem vedenju so se sicer vsi slovenski ribiči, ki so do zdaj dobili kazni od hrvaških organov, oglasili zaradi pritožb. Vse so mu bile tudi predložene. Kot je spomnil odvetnik, je Slovenija z zakonom uredila finančno podporo ribičem za postopke na Hrvaškem glede plačila pravne pomoči in morebitnih plačil kazni v sodnih postopkih, pri čemer znesek ni zakonsko omejen. Senjak sicer vztraja, da bodo s pritožbami uspešni, in da izdane kazni nimajo pravne osnove.

"Upam, da Hrvaška kazni ne bo pošiljala tudi našim voznikom v Sloveniji," je dejal Erjavec.

Policija od 29. decembra obravnavala 61 incidentov
Slovenska policija je sicer od 29. decembra lani, ko je Slovenija začela izvajati razsodbo arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško, do vključno srede v slovenskem morju obravnavala skupno 61 incidentov. V njih je bilo skupno udeleženih 110 hrvaških plovil, od tega 69 policijskih in 41 ribiških, pravijo na Generalni policijski upravi.

Glede izdanih kazni pa so na policiji pojasnili, da gre za posamezne prekrškovne postopke, ki jih posebej ne spremljajo, zaradi velikega interesa novinarjev pa so javnost seznanili zgolj s pošiljanjem prvega paketa teh postopkov.

T. K. B., G. C., M. R.
Prijavi napako
Komentarji
GoodFella
# 23.02.2018 ob 12:08
Zgodilo se bo naslednje: Hrvaško državno usmerjano sodstvo bo seveda zavrnilo pritožbe slovenskih ribičev, medtem ko bo "neodvisno" slovensko sprejelo pritožbe hrvaških ribičev. Znano je, da hrvaška sodišča vse primere, v katere so vključene slovenske stranke (pravne ali fizične osebe), po hitrem postopku sankcionira, naši vladovalci se pa že leta samo čudijo...
Norisla
# 23.02.2018 ob 12:28
Kako lahko hrvaska izfaja kazni ce zanjo meja sploh ne obstaja??
samogledam
# 23.02.2018 ob 11:47
Prepovedat kakršen koli lov v Piranskem zalivu...za vse ribiče...zato, da se zaščiti zaliv in življenje v njem.
SamoRes
# 23.02.2018 ob 11:42
Lahko povabimo kakšno rusko ladjo na skupno ribarjenje, če nam Nato ne omogoča tega.
penzl
# 23.02.2018 ob 12:20
Torej pošiljajo kazni za nezakonite prestope meje, ki se sploh niso zgodili, ker meja ni v sredini, povrhu vsega pa tile ribiči sploh niso bili na morju v času domnevnih kršitev?

Človek se vpraša, kako nizko še lahko pade hrvaška politika. Vedno znova presenetijo.
webman
# 23.02.2018 ob 13:25
Predlagam adaptacijo mejnih prehodov na južni meji. Dela bi lahko potekala od 1.6 do 30.9 čez vikende, da čim manj trpi naše gospodarstvo. V tem času bi lahko promet med tednom speljali po enem pasu izmenično, podobno kot v predoru Karavanke, čez vikend pa bi bili prehodi zaprti. Konec koncev je potrebno posodobiti infrastrukturo na Schengenski meji, saj jo bo še dolgo časa potrebno varovat in tu neke širitve ni na vidiku.
impi
# 23.02.2018 ob 12:19
Pa sploh tu ne gre za ribiče, čeprav se na njihovih hrbtih lomijo kopja.
Pač te pritožbe bodo šle vse do evropskega sodišča in tam se bo res ugotovilo ali Arbitražni sporazum velja ali ne. Hrvati imajo svojo računico, Slovenija pa svojo.
VonLaibach
# 23.02.2018 ob 12:22
burleska primerna stanju duha v obeh državah
Semin
# 23.02.2018 ob 12:48
zakaj se ne uvede blokade.npr strogega nadzora na mejah.zamrznitev odnosov.izolacija?
johc
# 23.02.2018 ob 12:52
ko v Sredozemlju čez 5 let ne bo več rib ne bo nihče več lovil...morali bi za nekaj let prepovedati robilov!!!
Samotna Duša
# 23.02.2018 ob 12:40
Bemti, kakšen narod smo, kakšno ljudstvo, kakšna država,
da se pustimo Hrvatom zajeb.....!
In kakšne izvoljene "predstavnike ljudstva" imamo!
Naši izvoljeni politikanti pa so tudi NEvretenčarji brez hrbtenice!
Kdor pa jo ima, pa jo upogne!
johc
# 23.02.2018 ob 12:51
koliko so jih dobili Hrvatje samo prve 3 potem pa nič več?
janezi
# 23.02.2018 ob 12:21
zelo mi je žal,da sem bil na referendumu za arbitražno rešitev.jaz bedak in naši ljubljeni vodje nas zavajali- bedaki.
SpookyDonk
# 23.02.2018 ob 14:59
Čas je absolutno na naši strani. Res me zanima katero sodišče bo zavrnilo arbitražno sodišče. Hrvatje samo kopujejo čas, da ne bodo zgubili obraza pred svojo javnostjo.
blond4
# 23.02.2018 ob 12:36
Težko se bo ta vlada obdržala.

Predvolilnih tem je kar nekaj, od arbitraže,zdravstva, nenazadnje še satira o strganih vojaških škornjih, padlem generalu in pol ducata prezeblih vojakih.

Težka bo težka....
cairns
# 23.02.2018 ob 12:30
Slovenski ribiči dobili 48 hrvaških kazni, policija obravnavala 61 incidentov

Hrvaški vladi je potrebno poslati zahvalo, ker nas zalaga s toaletnim papirjem.

Vse te ''kazni'' nimajo prav nobene pravne veljave, ker je 29.6.2017 AS določilo mejo na morju.
mirror
# 23.02.2018 ob 18:13
Spet se boste osmešili pred domačim ljudstvom. Hrvatom ne sežete niti do kolen, ker vas vedno povozijo, kljub vašim zvenečim pravniškim titulam. Naprimer samo NLB, kjer so dolžniki hrvaška podjetja, pa se o tem nič ne govori in ne razpravlja po mednarodnih sodiščih. Tudi na JEK smo potegnili kratko, ker so naši pravniki nesposobni ali pa paktirajo s Hrvati, ker imajo dol vikend..
koruptivnež
# 23.02.2018 ob 15:50
A bom dočakal dan ko ne bo več novic o hrvaški.
Benji
# 23.02.2018 ob 12:44
Joj kako se nam Zahodna Evropa in Američani smejijo.
Bake
# 23.02.2018 ob 15:28
Cerar napovedal skorajšnji začetek tožbenega postopka proti Hrvaški

G. Cerar, to govorite že zelo dolgo!?
SpicyWeiner
# 23.02.2018 ob 18:14
Hik
Naj kar izvoli. Tistih 115 km, kolikor se podaljša pot od Maribora do Dalmacije, če naredi ovinek preko Avstrije in Madžarske, bo Hik dosti lažje preživel, kot bo vlada v tem primeru preživela naslednje volitve. Pa spotoma se še dobro opremim, da ne bom zapravljal denarja in časa po slovenskih štacunah ter s tem financiral tvojega sovraštva.


z nakupom stvari v slovenskih trgovinah, boš financiral moje sovraštvo? Pa še v tretji osebi govoriš? Si danes pozabil tablete vzeti?
Pistorius
# 23.02.2018 ob 16:22
Mene pa zanima, ali obmejna policija spušča v Slovenijo hrvaške ribiče, ki niso poravnali kazni.
enbody
# 23.02.2018 ob 15:51
Soseda si ne žal moreš izbirat. Če bi si ga lahko, Hrvatov sigurno ne bi imeli poleg.
SpicyWeiner
# 23.02.2018 ob 13:00
blond4
Še isti dan bi jih dobili po riti iz Bruslja.

Roko na srce, prav veliko možnosti mi nimamo. Odvisni smo od Hrvaške dobre volje in morebitne spremembe njihovega stališča.


To ni res. Slovenija je dolžna izvajati stroge kontrole na šengenski meji. To je tudi Bruselj zahteval lansko leto od nas, samo spomni se kolon tam okoli prvomajskih počitnic in kakšen cirkus so okoli tega zganjali Cerar in novinarji.
Sam ne vidim smisla, da se v tem času kakorkoli izvajajo strogi pregledi, ker čez mejo tako ali tako rinejo več ali manj zgolj slovenci in hrvatje. Če ima ta vlada vsaj 50 IQ-ja, bodo stroge kontrole uvedli v začetku junija, pa vse do konca septembra. Pa naj imajo hrvatje na obrežju potem kolono do Zagreba...
libar
# 23.02.2018 ob 19:18
Vse to bomo drago plačali državljani.
dalton1
# 23.02.2018 ob 17:59
Hrvatje prepričani v svoj prav, ne glede na zgodovino in razsodbo AS. Upal bi si trditi, da večina nit ne ve za katero in koliko morja gre, razen morda Istranov. Trdili pa bodo isto od Dubrovnika Slavonije do Istre to je naše, naše. Koliko poznajo razmere na teren najbolj ilustrira Tale resnični dogodek. Na enem izmed kvizov na HRTV je en model, sicer intelektualec , dobil vprašanje " V katero reko se izliva Ljubljanica, ki teče skozi slovensko prestolnico"? Tip je kot iz topa odgovoril:
"V Muro". Je sploh potreben kak komentar?
Navihanček
# 23.02.2018 ob 16:01
prosim Cerar! reši slovenski narod hrvaškega barbarizma enkrat in za vselej ;(
krasevec
# 23.02.2018 ob 15:54
A kdo kaj ve...so Hrvatje že potrdili morsko tromejo s Tunizijo in Alžirijo?
tomive
# 23.02.2018 ob 22:01
Nisem še videl države, ki bi tožila drugo, ker noče sprejeti podarjenega ozemlja!

Nimamo dostopa do odprtega morja (služnostna pot NI stik z odprtim morjem!)

Hkrati pa imaš na ozemlju tuje države (Trdinov vrh) vojašnico!?
oziris.va
# 23.02.2018 ob 20:07
Cerar napovedal skorajšnji začetek tožbenega postopka proti Hrvaški

Če bomo izgubili, ni skrbi, saj se bo krilo iz davkoplačevalskega denarja.
cairns
# 23.02.2018 ob 18:35
Cerar napovedal skorajšnji začetek tožbenega postopka proti Hrvaški

V šestih mesecih, ki jih je imela Slovenija na voljo za uveljavitev odločbe AS, bi morali že tudi pripraviti tožbo zoper hrvaško. Ves ta čas je bilo jasno da hrvaška odločbe ne bo spoštovala. Tožba zoper hrvaško bi morala biti v Bruslju dan po izteku roka to je 30.12.2017.
Tudi zaradi tega mencanja bodo volitve za SMC en velik poraz.
Sorrento
# 23.02.2018 ob 17:22
Dragi novinar/novinarka: kakšen butast in nestrokovni izraz pa je to: tožbeni postopek?

Lahko bi prej vprašal/vprašala kakšnega pravnika npr. na rtv ali pa na ministrstvu.
BOBERČEK
# 23.02.2018 ob 16:59
Hrvaška se drži samo tega, kar njej odgovarja....to se ve že dolgo, tudi zgodovina kaže na to...
Žal Slovenci nimamo hrbtenice (narod hlapcev pač) in ne znamo udarit po mizi ko je treba.
Še slabše, tem istim Hrvatom bomo pleti spet nosili evre na obalo....
Če bi bili normalen državotvorni narod, ne bi letos nihče letoval na Hrvaškem!!!!
Pa še na meji bi pokazali zobe ostalim turistom, ki prečkajo mejo, ko gredo k njim na morje...
Pa da jih vidim, kako dolgo bi bili pametni.

Sramota, da je okoli takšnih stvari toliko pompa. EU pa tako vemo, da ne zna in noče ukrepati kjer je treba, kjer ni direktnih interesov močnejših...pri kvotah beguncev pa znajo sitnarit.
Vse skupaj je ena sama sramota. Mi pa smo si sami krivi....kar nesite evre tja dol in jih podpirajte!
urednik01
# 23.02.2018 ob 15:20
Še eden od fantastičnih dni. Vse stroške tožbe bomo placali ljudje
nonparel
# 23.02.2018 ob 14:11
Z razsodbo mednarodnega arbitražnega sodišča je tudi meja na morju med Slovenijo in Hrvaško pravno veljavno določena in to tam kot je vedno bila, pri Savudriji. Tisto hrvaško fatamorgano o sredinski črti si lahko zdaj hrvatarji nekam vtaknejo. Vtaknejo si naj nekam seveda tudi te kazni, ki jih pišejo slovenskim ribičem, ki absolutno lovijo samo v slovenskem morju, medtem ko hrvaški ribiči takoj ko prestopijo sedanjo veljavno mejo pri Savudriji, takoj kršijo mejo.
Hrvaška politika je skrajno pokvarjena, zato nekako še razumem to njihovo početje, težko pa je razumeti naše esdeesovce in njihove privržence, ki se tudi v tej situaciji gredo političnih igerc in so nekako bolj na strani hrvatarjev kot Slovencev. In to ne prvič. Sramota!
gizmolinux
# 23.02.2018 ob 13:02
Vse te kazni s strani hrvaške so poskus, da se iz izvajanja arbitražnega sporazuma s strani Slovenije naredi parodijo in komedijo, da bi kazni s strani Slovenije zvodenele češ, da Slovenija še bolj krši nek hrvaški imaginarni mejni sporazum. Ampak nič hudega enkrat bodo že trčiili v zid treznosti.
davide
# 23.02.2018 ob 12:34
Kazni za prestop namišljene meje......zanimivo
aless70
# 24.02.2018 ob 09:08
A to si Cerar rihta službico za po volitvah, ko bo izpadel iz parlamenta?
Bo, kot "ugledni" pravnik, uradno zastopal Slovenijo v tožbo proti Hrvaški - stroške plačujemo davkoplačevalci naslednjih 50 let.
:-/
Gepard007
# 23.02.2018 ob 22:06
Dejmo postavit mine tako kot Korejci pa bo mir. Ne bo niti treba kazni pisat. Čez noč se bojo prenehale kršitve...
Hmeljar
# 23.02.2018 ob 19:50
Pa res ne gre en dan na MMC brez Cerarja jr.
Zlobni škrat
# 23.02.2018 ob 19:44
@Homer

Večni problem. toliko škode kot je naredila ta stranka Sloveniji je najbrž ni na svetu.
Zlobni škrat
# 23.02.2018 ob 17:06
Na srečo imamo vsaj Cerarja si predstavljate na njegovem mestu prodajalca megle Dejana Židana zatadi katerega propade vsak dan en kup kmetij? On bi zafural celo arbitražo tako kot njegova stranka je uničila slovensko vojsko.
bleeeee
# 23.02.2018 ob 16:19
Ne vem zakaj samo napoveduje in obljublja,zakaj tega ne stori !

Dejansko se za to konkretno tožbo (Sodišče EU) že vse čas govori, da bo, če bo, vložena marca. Priprava take tožbe terja svoj čas. Navsezadnje pa je bilo treba s tožbo počakat zaradi izvajanja arbitražne odločbe, ki je nastopilo šele decembra (če tožiš, mora tožena stran najprej storiti kršitev), ker je bil začetek tega izvajanja določen na 6 mesecev po razglasitvi arbitražne odločbe.
evo9
# 23.02.2018 ob 16:16
Od kdaj pa je ta slika.Cmerar je tukaj precej okrogel v glavo kot bi ga čebele opikale
STANE
# 23.02.2018 ob 15:12
Ne vem zakaj samo napoveduje in obljublja,zakaj tega ne stori !
Gepard007
# 23.02.2018 ob 13:37
A so lovili pri Zadru?
Semedelčan
# 23.02.2018 ob 13:01
Nehajte že enkrat s temi kaznimi. Saj iz vsega skupaj ne bo nič. Dejstvo je, da se bodo morali dogovoriti, tako ali drugače.
ice queen
# 23.02.2018 ob 12:57
SRAMOTA za vse vpletene, tako za Republiko Slovenijo, kot tudi za Republiko Hrvaško!
SRAMOTA, da se arbitraža lomi na plečih ribičev.
In SRAMOTA za EU, ker jo problematika niti malo ne zanima!
SpicyWeiner
# 23.02.2018 ob 12:57
Semin
zakaj se ne uvede blokade.npr strogega nadzora na mejah.zamrznitev odnosov.izolacija?

Saj so lansko leto, pa so se slovenci in Cmerar pritoževali, da to ni pošteno, in so v Bruslju zahtevali spremembo režima.
offgrid
# 24.02.2018 ob 06:26
Erjavec: Vse je že pripravljeno

Našel je kuli in papir

Čistika pozabla Press
Kazalo