Slovenija
Anže Logar
Preiskovalna komisija DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar (SDS), je zaslišala nekdanjega nadzornika NKBM-ja ter direktorja in lastnika Pom-Investa Ivana Vizjaka. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Nadaljevanje pričanj pred...
VIDEO
Preiskovalci DZ-ja zasliš...

Dodaj v

Ivan Vizjak: Za slabe kredite je odgovorna politika

Preiskovalna komisija DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu
3. marec 2018 ob 15:02,
zadnji poseg: 3. marec 2018 ob 15:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Preiskovalna komisija DZ-ja o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, ki jo vodi Anže Logar (SDS), je tokrat zaslišala nekdanjega nadzornika NKBM-ja Ivana Vizjaka.

Ivan Vizjak je bil od septembra 2008 do sredine leta 2011 član nadzornega sveta Nove KBM (NKBM), bil pa je tudi direktor in eden izmed lastnikov Pom-Investa, ki je bil s povezanimi družbami velik kreditojemalec v tej banki in s propadom katerega je banka vknjižila milijonske izgube.

Na vprašanje, ali se čuti odgovornega za bančno luknjo, je odgovoril: "Niti slučajno." Dejal je, da je bilo Pom-Investu, ki je bil za državo z 2,2-odstotnim deležem največji lastnik banke, pomembno to, da banka deluje dobro in se razvija, saj je Pom-Invest vanjo vlagal z namenom dolgoročne naložbe.

Pom-Invest je bil finančni holding, ki je preprodajal delnice in deleže. Tako je bil nakup in prodaja delnic denimo Istrabenza in Etre 33 zanj le posel, ki ga je v obeh primerih sklenil z dobičkom. Zakaj ta v drugem primeru ni končal na računu Pom-Investove družbe Sarini, ki je bila takrat obremenjena s kreditom, temveč na računu družbe Energo, za katero ni vedel, v čigavi lasti je, se Vizjak danes ni spomnil.

Prav tako se mu ni zdelo nič narobe, da NKBM, katere nadzornik je bil, družb, ki so bile povezane s Pom-Investom, kot so bile denimo Pomhold, Rig, Vizfin, ni vodil kot povezane družbe, medtem ko jih Probanka je. Rig je posojilo, s katerim sta nato Pomhold in Pom-Invest poplačevala svoje obveznosti, po njegovih navedbah pri NKBM-ju dobil, ker je imel "boljšo boniteto".

Čeprav je dejal, da se je na nadzornem svetu ob odločitvah o podelitvi oz. podaljšanju kreditov družbam, s katerimi je bil povezan, izločal, mu je Logar pokazal, da ni bilo tako, saj da se je pri glasovanju tudi kdaj vzdržal. Povedal je tudi, da je na sejah odgovarjal na vprašanja svojih kolegov glede zaprošenih kreditov z njim povezanih družb, "če so ga o tem vprašali", čeprav ne bi smel in bi se tudi pri tem moral izločiti.

Kriva je politika
Da so krediti v času krize prešli v slabe, je po njegovem mnenju odgovornost politike, ki je uveljavila zakon o prepovedi podaljševanja t. i. tajkunskih kreditov. Bankirji po njegovih ocenah niso krivi, prst pa je usmeril tudi v regulatorja, to je Banko Slovenije, ki da je imela "na voljo vse podatke".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 03.03.2018 ob 16:52
Kok si lahko član nadzornega sveta banke,obenem pa jemlješ od iste banke kredite,za katere veš,da jih ne boš odplačal?Predvsem pa,zakaj ta model ni na Dobu?
Men se bo vsak cajt sfecljalo
firbec111
# 03.03.2018 ob 18:55
firtoh

Kok si lahko član nadzornega sveta banke,obenem pa jemlješ od iste banke kredite,za katere veš,da jih ne boš odplačal?Predvsem pa,zakaj ta model ni na Dobu?
Men se bo vsak cajt sfecljalo

ker imamo v sloveniji fantastično zakonodajo, velike plače za odgovornost, ko pa gre po gobe se pa nič ne spomniš in nisi za nič kriv
amigo
# 03.03.2018 ob 17:49
Medtem ko v državni Novi KBM še vedno računajo izgubo, ki jo bodo utrpeli zaradi posojanja propadlemu holdingu Pomhold, katerega predstavniki so še do nedavna sedeli v njenem nadzornem svetu, si bo največji lastnik Pomholda izplačal za pol milijona evrov preteklih dobičkov.

Nikjer ni lepše lopovom kot v Sloveniji. Namesto, da bi jedli zaporniški ričet si izplačujejo nagrade. Kriva pa je politika. To ni res. Krivo je bedasto ljudstvo, ki voli bedaste politike.
veza
# 03.03.2018 ob 16:32
Kriva je politika.
Kriva je "država".
Kriv je Pedro, so imeli rek Mehičani.
galoper
# 03.03.2018 ob 21:01
Osumljenci si se navadno spominjajo le dejstev, ki jim koristijo, ne spomnijo se svojih neprimernih dejanj??? Vsi verjamete?
firbec111
# 04.03.2018 ob 10:39
margu50

STANE......Kdo od teh naštetih je SDS ?? Seveda bi sedaj pripisali Zidarja, Bavčarja, Krašovca in Tovšakovo najraje SDS, pa vam ne bo uspelo, vsaj tistim ne, ki le malo sledijo dogodkom. Edino kar je res sta bila nastavljena za časa JJ vlade Časar in Lovšin, za kar sta že dobila vsak svoj del kazni. Ti niso več aktivirani, Forum21 pa še kar hara, v Delu, Večeru,Drugi tir, NLB, UKC, Luka Koper in, in ....

hahahahahaha ja ja seveda le kako si drznemo povezati Janšo in Bavčarja hmmmmmm
STANE
# 04.03.2018 ob 09:00
margu50
Ma ne,da so Hilda,Zidar,Bavčar,Robert Časar (Luka Koper),Andrej Lovšin(Intereuropa),Krašovec (RKC) člani foruma 21 ?
samba
# 04.03.2018 ob 07:11
Kako bolni ste nekatri z janšo.
Dejstva vas sploh ne zanimajo.
Janša je prišel zjutraj v službo odprl pisarno in strankam podpisoval kredite.
FolkloraS
# 03.03.2018 ob 23:02
Sem mislim, da je poniknil in da bo dal mir. In glej ga dvigne se kot feniks, in spet trosi neumnosti!
mb128
# 04.03.2018 ob 18:58
Eh ja o tem že dolgo čivkajo vrabci na veji. O tem bi zagotovo vedel dosti povedati tudi kak novinar te hiše, ki je tudi lastnica tega portala. Ko sem pred leti še pisal komentarje na enem poralu ene slovenske komercialke sem dobil repliko v stilu češ pazi kaj pišeš ker te to lahko stane glave!
No sedaj bom malo previdnejši in bom zapisal samo določene stvari, ki so mi jih zaupali ljudje, ki imajo opravka z novicami na profesionalni bazi ali pa so ko so se te stvari dogajale imeli z novicami profesionalen odnos.
Čas bom navedel samo okvirno. Slovenija še ni imela € a ga je dobila v relativno kratkem času. Da si dobil dostop do Nlb malhe, trezorja ti je bilo potrebno storiti sledeče. Navezati stik z enim podjetnikom iz okolice Mb ta podjetnik je potem navezal stik z zelo znanim slovenskim politikom slednji je potem poklical takratnega direktorja Nlb, ki je, kolikor sem kasndje prebral po epizodi v Nlb šel med avtoprevoznike in Nlb malha se ti je razvezala. Seveda si zato uslugo moral dati onemu podjetniku 50. mil. SIT ta pa je potem onemu znanemu politiku dal 45. mil. SIT. In kaj je dobil takratni direktor Nlb? Hja od podjetnika, od politika nič mu je pa Nlb za uspešno delo namenil 1. mil.. Pa ne SIT, takrat ko je on zapustil Nlb so v Sloveniji že bili €. In kot sem pozneje prebral si je s tem denarjem kupil kamjonček ali dva in zajadral v avtoprevozniške vode!
margu50
# 04.03.2018 ob 14:00
firbec11, se ti ne zdi, da je za preganjanje kriminala pristojna policij, tožilstvo in sodnija. Koga ona preganja pa smo doživeli v zadnjih letih.
amigo
# 05.03.2018 ob 07:38
Pred komisijo bi moral pričati tudi Darko Horvat, ki je v nadzornem svetu NKBM sedel od konca leta 1998 do sredine leta 2012, bil pa je tudi solastnik banke in vsem dobro poznanega poslovnega sistema Aktiva. Kot je na seji povedal predsednik preiskovalne komisije dr. Logar, Horvat sploh ni dvignil vabila na zaslišanje, o nadaljnjih korakih komisije v zvezi s Horvatom pa so člani in članica govorili v nadaljevanju seje za zaprtimi vrati.

Slavni Darko Horvat o katerem pa mediji skoraj ne poročajo, je 14 let sedel v nadzornem svetu NKBM. Darko je še malo večja riba od tega Vizjaka. Fantje so si pač delili kredite, vračali jih niso. Bomo jih kar mi vračali. Sigurno teh lopovščin ne bi mogli početi brez podpore določenih politikov.
janezi
# 04.03.2018 ob 13:29
Tole obtoževanje , da je za kredite kriv SDS in JJ je pa res iz trte zvito. Kako to, da so kredite jemali vsi iz Foruma 21, vsi največji tajkuni tranzicije. Pa ne mi govort, da je JJ ravno tem dajal kredite .Bančna mafija je še skoz dejavna in dokler boste vi na levi kazali s prstom samo na JJ, ima ta proste roke za nadaljevanje začete rabote. Seveda brez velike pomoči naše sodne veje oblasti to ne bi tako lepo delovalo, če bi že cel Forum21+ sedeli na dobu. Tako so trenutno še samo3.
---------
na youtubu je izjava jankovića da dokler bo proti JJ ga ne bo nihče zaprl.-v živo na TV.
margu50
# 04.03.2018 ob 11:27
http://reporter.si/clanek/slovenija/rado-pezdir-drnovsek-je-molcal-in-gledal-stran-zato-da-je-lahko-prezivel-bil-je-bednik-kolumna-625938 Pravi krivci za bančno luknjo !
nonparel
# 04.03.2018 ob 07:31
Ah daj no @samba, kolikokrat slišiš od Janše in njegovih, kako je Cerar kot predsednik vlade odgovoren za vse kar se dogaja med njegovim mandatom v državni banki in vseh ostalih državnih institucijah. Le vaš idol, ko je bil predsednik vlade, ni kriv za popolnoma nič kar se je dogajalo v državnih institucijah. Seveda je, ali zato ker je držal štango, ali pa zato ker je spal med svojim mandatom.
Zadnjič je celo en njegov fen tukaj na MMC trdil (lagal), da je zadnjo diskriminatorno pokojninsko reformo leta 2012 sprejela Pahorjeva vlada. Celo Janševe grehe podtikate drugim.
Bog ne daj, da bi bil Janez česarkoli kriv, za vse v tej državi so krive Murgle, Kučan, Cerar...., a ne.
komsomolec
# 06.03.2018 ob 11:41
Računsko sodišče zaradi posojil predlagalo kazen za SDS

sds spet v škandalu in aferi
Pohojen
# 06.03.2018 ob 05:01
Še nekaj (verjetno prepozno) za tiste, ki bi radi prodali NLB.
Prodamo jo lahko za toliko kolikor so vredne stavbe, maksimalno.
Če pa jo novi lastnik preproda ali zapre, bo država morala
izplačati prihranke do 100 000 €, kar pa je cca 20 milijard.
In kdo bo to plačal državi? EU?????
Edina rešitev je da vsi davkoplačevalci spremenimo to
pomoč bankam v depozit države, junija na referendumu!!!.
Pohojen
# 06.03.2018 ob 04:45
Prvi krivec je politika, ki je dovoljevala odkup podjetij na kredit!!!
Mi prebivalci smo morali delnice odkupovati z gotovino.
Kako se lahko sama firma odkupi, še bolj hudo je to, da so jih
odkupovali vodilni in odkupljene delnice prenesli na svoje d. o. o.
Če je banka dala kredit brez ustrezne garancije, je sama kriva.

Kdo pa je dobil denar od odkupa firm? Tisti, ki so takrat imeli
60 % delnic vseh firm, SOD, KAD in Razvojni sklad. In kam
so oni dali ta denar??? Na banke sigurno ne!!!!!!!!!!
fridah
# 04.03.2018 ob 19:51
a ni ta ivan bizjak brat od andreja vizjaka sds?
firbec111
# 04.03.2018 ob 14:04
margu50

firbec11, se ti ne zdi, da je za preganjanje kriminala pristojna policij, tožilstvo in sodnija. Koga ona preganja pa smo doživeli v zadnjih letih.

se popolnoma strinjam, zato pa naj JJ neha prodajati meglo svojim volilcem o nekih stricih iz ozadja. dajmo konkretna imena in kaj so naredili, pa naj jih policija preganja. drugače pa naj bo tiho
firbec111
# 04.03.2018 ob 13:45
janezi

Tole obtoževanje , da je za kredite kriv SDS in JJ je pa res iz trte zvito. Kako to, da so kredite jemali vsi iz Foruma 21, vsi največji tajkuni tranzicije. Pa ne mi govort, da je JJ ravno tem dajal kredite .Bančna mafija je še skoz dejavna in dokler boste vi na levi kazali s prstom samo na JJ, ima ta proste roke za nadaljevanje začete rabote. Seveda brez velike pomoči naše sodne veje oblasti to ne bi tako lepo delovalo, če bi že cel Forum21+ sedeli na dobu. Tako so trenutno še samo3.

problem je da JJ skoz trobi o stricih iz ozadja, ki ropajo državo, ko pa prevzame vodenje države pa ne naredi nič o teh stricih da bi jih ali ustavil ali celo v zapor spravil. in potem so vsi presenečeni zakaj ne more zmagati na volitvah
janezi
# 04.03.2018 ob 13:23
ja gospodje,kako da se bančna luknja še kar veča,je še kar JJ krivec ?
poglejte kako se pufamo !!!
golob me spomni na generala butaro,ki je tudi lapal,dokler ge ni nekdo v pismih bralcev utišal.
smartass2011
# 04.03.2018 ob 08:33
Prosim slovensko policijo, da čim prej izsledi, kje se skriva Politika, da jo uklenejo in zaprejo na ženski zapor na Igu. Ona je kriva še za mnogo drugih stvari; na primer v naši shrambi je kozarec, v katerem je zmanjkalo pol marmelade in tudi Tinček je zaradi nje dobil cvek pri matematiki. Če jo kdo vidi, naj se ji ne približuje, ker je menda nevarna.
m72
# 03.03.2018 ob 21:27
DAMIJAN JOŽE o bančni luknji:

"Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?!

Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce."
margu50
# 04.03.2018 ob 09:54
STANE......Kdo od teh naštetih je SDS ?? Seveda bi sedaj pripisali Zidarja, Bavčarja, Krašovca in Tovšakovo najraje SDS, pa vam ne bo uspelo, vsaj tistim ne, ki le malo sledijo dogodkom. Edino kar je res sta bila nastavljena za časa JJ vlade Časar in Lovšin, za kar sta že dobila vsak svoj del kazni. Ti niso več aktivirani, Forum21 pa še kar hara, v Delu, Večeru,Drugi tir, NLB, UKC, Luka Koper in, in ....
Juhu
# 04.03.2018 ob 09:09
Kriv je pohlep posameznikov.
garmond
# 03.03.2018 ob 21:45
@komsomolec in @m72
Ja, v času Janševe vlade 2004-2008 je nastal večji del bančne luknje v državnih bankah. In kdo je najbolj odgovoren za to, kar se dogaja v mandatu neke vlade v državnih institucijah? Verjetno takratni predsednik vlade in ta je bil takrat IJJ (SDS).
In zdaj ti ta esdeesova preiskovalna komisija preiskuje bančno luknjo. Pa kdo je tu nor.
runcajz
# 04.03.2018 ob 19:31
Ta le Ivanček ga je pa pihnil ! Kriva je politika, ker ni dovolila podaljševati kreditov do dokončnega.
Je pa pozabil katera politika , se reče kateri politiki so imeli vsaj malo pameti, da so tem neumnim ,povampirjenim , nestrokovnim bankirjem prepovedali krasti z blagoslovom njihovih zaščitnikov !
Zakaj taki hohštaplerji še niso v arestu. Imajo tudi tu politiki vmes prste.
Dr. logar - tresla se gora , rodila pa se ne bo niti miš ! Nehajte s showom za ljudstvo in raje poskrbite, da boto takšni in podobni kljukci pristali za desetletje ali dve za zapahi

A ja, pa vse premoženje treh generacij ( staršev njihovo in njihovih otrok ) zaplenite,
firbec111
# 04.03.2018 ob 13:28
janezi

ja gospodje,kako da se bančna luknja še kar veča,je še kar JJ krivec ?

očitno veš nekaj več, kot vsi ostali?????
firbec111
# 04.03.2018 ob 11:07
margu50

Vi Bavčarja lahko povežete z Drnovškom, Koraličem morda tudi Kučanom, ti so ga nastavili v gospodarstvo. Bavčar je edino kot osamosvojitelj JJ sopotnik in tega mu ne more tudi kasnejše dogajanje okrog njega nihče vzet. Toliko !

aha
margu50
# 04.03.2018 ob 10:55
Vi Bavčarja lahko povežete z Drnovškom, Koraličem morda tudi Kučanom, ti so ga nastavili v gospodarstvo. Bavčar je edino kot osamosvojitelj JJ sopotnik in tega mu ne more tudi kasnejše dogajanje okrog njega nihče vzet. Toliko !
margu50
# 04.03.2018 ob 08:07
Tole obtoževanje , da je za kredite kriv SDS in JJ je pa res iz trte zvito. Kako to, da so kredite jemali vsi iz Foruma 21, vsi največji tajkuni tranzicije. Pa ne mi govort, da je JJ ravno tem dajal kredite .Bančna mafija je še skoz dejavna in dokler boste vi na levi kazali s prstom samo na JJ, ima ta proste roke za nadaljevanje začete rabote. Seveda brez velike pomoči naše sodne veje oblasti to ne bi tako lepo delovalo, če bi že cel Forum21+ sedeli na dobu. Tako so trenutno še samo3.
firbec111
# 04.03.2018 ob 11:29
margu50

http://reporter.si/clanek/slovenija/rado-pezdir-drnovsek-je-molcal-in-gledal-stran-zato-da-je-lahko-prezivel-bil-je-bednik-kolumna-625938 Pravi krivci za bančno luknjo !

ja ja sej pravim da oblast v času od 2004-2008 ko so dali največ slabih kreditov pač ne more biti za nič kriva. čisto logično
komsomolec
# 03.03.2018 ob 18:01
www.delo.si/gospodarstvo/finance/golob-90-odstotkov-kriminala-v-bankah-je-povzrocila-janseva-vlada

logarček, daj še tvojega šefeka pokliči na zaslišanje pred komisijo.
janezi
# 03.03.2018 ob 15:50
ne verjemite tem izjavam.SDS ni prava za te preiskave.LDS je.
Kazalo