Po podatkih statističnega urada pod pragom revščine živi 54.000 otrok. Foto: EPA
Po podatkih statističnega urada pod pragom revščine živi 54.000 otrok. Foto: EPA
Matjaž Han
Han pričakuje uveljavitev nove ureditve že s prihodnjim letom. Foto: BoBo

Po sestanku s predstavniki humanitarnih in drugih nevladnih organizacij je vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han izrazil pričakovanje, da bo DZ novelo obravnaval in tudi sprejel že na decembrski redni seji. Razširitev kroga upravičencev do brezplačnega šolskega kosila bi v tem primeru po njegovih besedah lahko začela veljati že s 1. januarjem prihodnje leto.

Podporo koalicije noveli je po sestanku potrdila še poslanka SMC-ja Jasna Murgel. Tako Han kot Murglova sta se zavzela tudi za preučitev sistemskih vprašanj, ki so povezana s subvencioniranjem šolske prehrane. V zvezi s tem sta opozorila, da okoli 15 odstotkov otrok oz. njihovih družin ne izkoristi pravice, ki jim pripada po zdajšnjem zakonu.

Novelo predlagal opozicijski ZL
Poslanci ZL-ja z novelo predlagajo razširitev upravičenosti do brezplačnega šolskega kosila tudi na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Zdajšnji zakon namreč določa, da subvencija v višini celotne cene kosila pripada le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda.

Sicer je DZ na seji 25. oktobra obravnavo novele vrnil na matično parlamentarno telo. Koalicija je namreč sprva nasprotovala noveli, nato pa si je premislila in podprla nadaljevanje obravnave. Dan pred sejo DZ-ja je skupina humanitarnih organizacij pozvala poslance, naj omogočijo brezplačno šolsko kosilo vsem otrokom iz socialno ogroženih družin.

Odprto pismo poslancem
Odprto pismo poslancem so podpisale Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, dobrodelno društvo Petka za nasmeh in Slovenska fundacija za UNICEF ob podpori organizacij, združenih v Nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, ter Zveze društev pedagoških delavcev. Njihovi predstavniki so na tokratnem sestanku ponovili poziv.

Koliko denarja
Na seji DZ-ja so v ZL-ju opozorili, da po pol leta izvajanja zdajšnjega zakona humanitarne organizacije še vedno dobivajo prošnje za pomoč pri doplačilu šolskega kosila za otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Poudarili so, da bi zavrnitev novele pomenila absurdno situacijo, saj je v proračunu za ta namen zagotovljenega dovolj denarja.

Po podatkih vlade bi strošek brezplačnih šolskih kosil za otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda znašal na leto okoli 9,3 milijona evrov. Skupaj 16 milijonov evrov zagotovljenih sredstev v proračunih za letošnje in prihodnje leto pa bi bilo po mnenju ZL-ja dovolj, da bi brezplačno kosilo dobili vsi otroci, ki živijo pod pragom revščine.

Sprva odklonilno stališče vlade in koalicije do zakonskega predloga ZL-ja je v humanitarnih organizacijah izzvalo ogorčenje, ki je bilo tudi vzrok za današnji sestanek.