Slovenija
Soočenje kandidatov in kandidatke za novogoriškega župana oziroma županjo je potekalo v prostorih Goriškega muzeja na gradu Kromberk. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Matej Arčon, predlagatelja: Branko Marušič in skupina volivcev. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Sebastjan Komel, predlagatelj: SD. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Klemen Miklavič, predlagatelja: Luka Manojlović in skupina volivcev. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Elena Zavadlav Ušaj, predlagatelj: SDS. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Miran Müllner, predlagatelj: Zveza za Primorsko. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Anton Harej, predlagatelj: NSi. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Novogoriški kandidati za župana o razvojnem preboju, univerzi in stanovanjski problematiki

Soočenje kandidatov za župana
9. november 2018 ob 16:14,
zadnji poseg: 9. november 2018 ob 18:21
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Kandidatka in pet kandidatov za župana oziroma županjo Nove Gorice so na drugem programu Televizije Slovenija predstavili svoje vizije o razvoju največjega mesta severne Primorske.

Voditelja soočenja Mojca Dumančič in Miloš Batistuta sta v uvodu poudarila, da je žgoča tema soočanja gospodarstvo, in dodala, da vsi županski kandidati opozarjajo na gospodarski krč in nazadovanje Nove Gorice.

Sedanji župan Matej Arčon je pojasnil, da gospodarstvo ne pozna občinskih meja. Obrtno-proizvodna cona Kromberk je trenutno največji gospodarski projekt občine, za katerega po njegovih besedah že velja veliko zanimanje.

Sebastjan Komel je dejal, da so sredstva, namenjena gospodarstvu, prenizka in da druge občine namenjajo več denarja za naložbe. Preveč je govora o projektih, nič pa ni izvedenega, nič se ne realizira, kar je njegov največji očitek vodstvu občine.

"Dnevno poslušam težave podjetnikov. Brezposelnost je fiktivna, dejansko je je veliko več, tudi zaradi espejev," pa je izrazila edina županska kandidatka, svetovalka na AJPES-u Elena Zavadlav Ušaj. Sama bi učinkoviteje pobirala denar od koncesij iger na srečo. Ta se porazgubi po proračunu, brez nekih ciljnih projektov, je prepričana.

Miran Müllner je poudaril, da je gospodarstvo generator razvoja na vseh področjih in da bi bilo potrebno podjetniško razmišljanje tudi na občini.

Klemen Miklavič pa je opozoril, da je občinsko upravo treba reorganizirati, tako da podjetniki ne bodo dolgo čakali na potrebna dovoljenja. "Zdaj smo namreč v konjunkturi, zato je potrebno hitro investiranje," je prepričan.

Anton Harej je povedal, da so privrženci javne uprave, tudi za podjetnike. Občino tudi vidijo kot servis za razvoj zagonskih podjetij, vsak primer pa je treba reševati posamično. "Težko je dati na skupni imenovalec vsa podjetja, pač pa moramo vsak primer reševati posamično," je dejal.

Kandidati za novogoriškega župana oz. županjo so Matej Arčon (Branko Marušič in skupina volivcev), Elena Zavadlav Ušaj (SDS), Sebastjan Komel (SD), Miran Müllner (Zveza za Primorsko), Klemen Miklavič (Luka Manojlović in skupina volivcev) in Anton Harej (NSi).

Posnetek celotnega soočenja si lahko ogledate v priloženem videu v novici desno spodaj.


Razvoj novogoriške univerze

Razvoj univerze in gradnjo kampusa v mestu so pred zadnjimi volitvami obljubili kandidati vseh strank z izjemo NSi-ja, v zadnjih letih pa je univerza kvečjemu nazadovala, saj se je večina njenih dejavnosti preselila v Vipavo. Harej je uvodoma poudaril, da NSi ni nasprotoval razvoju univerze, temveč je nasprotoval lokaciji za kampus. "Sicer pa smo vedno bili za to, da univerza ostane v Novi Gorici," je dejal Harej in poudaril, da je treba odkupiti predvidena zemljišča, za kampus pa poiskati nova.

Glede financiranja univerzitetnega kampusa je Zavadlav Ušajeva pojasnila, da bi občina temu namenila le del sredstev, za drugo bi univerza priskrbela sama. Tudi do zdaj univerza pri občini ni iskala denarja, je dejala, iskala je pomoč pri lokaciji. Želela je lokacijo v samem mestu, saj se na ta način mladi tudi zadržujejo v mestu, kar mesto dela mladostno, je poudarila. Zdaj pa so mladi razpršeni po različnih lokacijah.

Müllner je dejal, da mu je žal, da volivci pred štirimi leti niso prepoznali, da bi sam bolje poskrbel za razvoj univerze kot trenutni župan. "To je naša univerza. Čeprav se je preselila v Vipavo, imamo izvrstne izobraževalne in raziskovalne programe, univerza je na 183. mestu svetovne lestvice in ima več kot 400 študentov," je dejal in dodal, da bo univerza z novimi programi pod njegovim vodstvom prišla nazaj v Novo Gorico.

Arčon je na očitek, da ga je prehitel vipavski župan in da ni našel skupnega jezika z rektorjem, odvrnil, da je univerza avtonomna institucija, čeprav je mestna občina soustanoviteljica. Naloga občine je bila, da najde lokacijo kampusa, in to smo tudi storili, je dejal Arčon. "Če bi univerza imela denar, lahko začne graditi jutri, mestna občina bo zemljišča brezplačno predala univerzi, jih komunalno opremila, ampak, roko na srce, do leta 2023 ni pričakovati, da bo univerza začela gradnjo, ker teh sredstev nima," je bil oster.

Miklavič je dejal, da so v občinski visokošolski komisiji, katere član je, skušali zaustaviti odhod univerze in ponudili županu celovito strategijo razvoja visokega šolstva. A prioritete sedanjega vodstva občine ne vključujejo univerze v vizijo razvoja mesta, je prepričan Miklavič, ki meni, da je treba preseči stare delitve in vzpostaviti sodelovanje občine s tehnološkim parkom, srednjimi šolami in univerzo in tako podjetjem pomagati pri preboju na podlagi znanja.

Komel je izpostavil, da pred štirimi leti ni sodeloval pri podpisu sporazuma, ki je predvideval nakup zemljišča za kampus, saj takrat predvideno zemljišče ni bilo v lastništvu občine, kar je vprašanje, v katerega se trenutno vodstvo prepogosto zapleta, meni. "Univerza je nujno potrebna v občini, treba je tudi zagotoviti zemljišče za kampus."

Pomanjkanje stanovanj in odliv mladih
Velika težava Nove Gorice je tudi neprestan odliv mladih, tudi zaradi nedostopnosti stanovanj. Letno naj bi se iz Nove Gorice izselilo več kot 300 mladih.

Miklavič je poudaril, da se v Novo Gorico vrne le četrtina diplomantov. Lahko le sanjamo o gospodarskem razvoju, če ne bo vrnitve diplomantov, je poudaril in dodal, da vrnitve ne bo brez dostopnih stanovanj za mlade družine in tiste, ki želijo ustvarjati v Novi Gorici.

Arčon je ob tem napovedal, da bo novogoriška občina skupaj z republiškim stanovanjskim skladom skušala zagotoviti 100 novih stanovanj in da bodo skupaj skušali na dražbi odkupiti 27.000 kvadratnih metrov zemljišč ter čim prej začeti gradnjo.

Harej je razkril, da se mladi preseljujejo tudi v sosednjo staro Gorico, kjer so po njegovih besedah boljši pogoji in nižja cena stanovanj. Finančna kriza je naredila svoje, mi pa nismo znali odgovoriti na te zunanje vplive, je opozoril.

Voditelj soočenja Batistuta je ob tem razkril, da je v Gorici mogoče kupiti 80 kvadratnih metrov veliko stanovanje za 50.000 evrov.

Komel na drugi strani meni, da je stanovanjska problematika vezana na gospodarstvo in da je treba ustvariti pogoje, da bodo imeli mladi zaposlitev, da ne bo ekonomskih migracij v druga mesta. Po njegovem mnenju gre za napačno politiko mesta.

Müllner pa je poudaril, da je potreben nov investicijski ciklus in da morajo novi investitorji poskrbeti za mlade, da ne odidejo v Italijo.

Zavadlav Ušajeva pa je opozorila, da ima občina številne projekte, ki pa jih ne izpelje. Denar bi se lahko preusmeril v reševanje omenjene problematike. "Mladim bi pomagala tako, da bi znižala komunalni prispevek in dala subvencionirano obrestno mero za posojila," je pojasnila.

VIDEO
Soočenje novogoriških županskih kandidatov
VIDEO
Lokalne volitve 2018 - Nova Gorica
G. C., La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
mihče
# 09.11.2018 ob 20:28
Njih še razumem. Ne razumem pa kako lahko ljudje v Ljubljani podpirajo očitno korupcijo družine Jankovič
josh k.
# 10.11.2018 ob 08:05
Res je, da se v Sloveniji po črki zakona nikamor ne pride. Vendar vseeno mi način Jankoviča in Popoviča ni blizu, ker če nisi njihov se za poslom lahko pod nosom obrišeš. Smetana je samo za izbrane, ostalim pa posneto mleko.
maks57
# 10.11.2018 ob 10:59
Če bi bila goriška fakulteta kaj vredna, naši otroci ne bi študirali v Ljubljani!
Peter Klepec
# 10.11.2018 ob 09:27
Arčon nima kaj pokazat, vse kar (SPET) obljublja je odmaknjeno v nedorečeno prihodnost. Nima vizije za MONG in brez cilja sploh ne veš kam greš. Upam, da ljudje ne bodo spet nasedli njegovim puhlicam...
rdečinavijač
# 09.11.2018 ob 19:41
V primerjavi s Mariborom, ko je bilo včeraj soočenje, so tile nekaj razredov boljši kandidati. To bi kar imel težavo z izbiro.
tobi
# 10.11.2018 ob 13:25
kot Novogoričan si želim, da bi imeli župana kot je gospod mafijc Janković, ki ga tako blatite
ne pa da imamo nekega Arčona, ki v osmih letih ni naredil nič kot neke neumne projekte (beri pešbus... ne bom niti)


@maks57
Zares super razmišljanje ja... Samo da se nekaj gradi, tudi če je župan lopov. Me ne čudi, da je potem stanje v Sloveniji takšno kot je...Nova Gorica je med najmanj (če ne celo najmanj) zadolženimi mestnimi občinami v Sloveniji. Je čisto, lepo in umirjeno mesto in sploh ne vem kje vidite toliko težav. Nimamo pa prižganih lučk za pol milijona evrov že v začetku novembra, za razliko od nekaterih...

Haha, tale nova ali evropska ali ne vem kakšna že univerza je pa res ponos slovenskega šolstva. Fičfiriči bogatih staršev -najprej na Euro šolo v Lj, potem pa na pravno fakulteto v NG.

@revolution
Ti več kot očitno sploh ne ločiš med Univerzo v Novi Gorici in Evropsko pravno fakulteto, ki sploh nista povezani. Važno, da se kritizira, tudi če nimamo pojma ane?
Lupo
# 10.11.2018 ob 09:27
...pri demokraciji je problem, da so večkrat vsi kandidati mone!
horica
# 10.11.2018 ob 12:08
Tokratno soočenje je samo še pokazatelj več, kam se pelje Nova Gorica. Na eni strani Arčon zavaja z uspehi v minulem mandatu, ko razen zavoženih investicijskih projektov res nima kaj pokazati, pa zato v ospredje ponuja preko dvesto projektov v teku, na desetine uspešno zaključenih, črpanje že dogovorjenih evropskih sredstev v prihodnjih letih...?! Bo mar tako kot v primeru RCERO, ko je zamočil pri črpanju več kot 30 milijonov evrov dejansko odobrenih evropskih sredstev?! … in Novo Gorico varno zasidral na repu slovenskih mestnih občin.
Na drugi strani povprečni protikandidati, ki sicer zmorejo nakazati zanimivejše razvojne perspektive. Razumljivo, da je v eni minuti nemogoče nagovoriti in prepričati volivcev po tem kriteriju. Vendar kako nameravajo odvzeti glas Arčonu, ko ne zmorejo pokazati na številne napačne odločitve sedanjega župana?! Kako se nobeden med njimi ne spomni izzvati sedanjega župana, da pokaže kaj je uresničil iz svojih predhodnih programov?! Zakaj so vsa državna podjetja nivo vodenja na lokalni ravni pomaknila v Ljubljano oz. prestavila v Koper?! Kakšne so perspektive za gospodarsko rast, ko se je bančni sektor zreduciral na nivo ekspoziture?! Da se je že v prvem mandatu poravnal s SGP-jem za debele 3 milijone evrov, ki jih je zagovarjal z nujno širitvijo Zdravstvenega doma - a je sploh uspel z gradbenim dovoljenjem?! Kaj pa prenova Bevkovega trga, zopet preko 3 milijonska investicija ?!
Res uspešen je ta naš Arčon, vse za nazaj je že za-zdravil, novih idej mu ne zmanjka. Gospodarski preboj zastavlja na obrtni coni v Kromberku. A je mogoče kdo vprašal kakšna bo cena komunalno opremljenega zemljišča. In da v sosednjih občinah so ob AC kraku komunalno opremljena zemljišča bistveno cenejša?!
A smo sploh dozoreli za boljšega župana?! saj ta je dovolj lep in fajn!!
Slovencelj_1.1
# 09.11.2018 ob 22:45
rdečinavijač

se strinjam kandidati v Mariboru so zelo slabi, je pa res, da tudi ti niso tako zelo dobri
maks57
# 10.11.2018 ob 07:27
Močno si želim, da bi Nova Gorica končno dobila župana, ki bi kaj naredil za mesto. Ko grem v Ljubljano! Ko grem v Koper! Ko grem v Maribor! Ko grem v .................... se ne morem načuditi, v kakšnem razcvetu so. Kako so urejena! Kaj pa Nova Gorica? Nič! Praktično nič! Pri vsem denarju, ki ga je občina dobila od države in HIT- a, nič. Arčon, spokaj! Sramota si za moje mesto!
revolution
# 10.11.2018 ob 10:00
Haha, tale nova ali evropska ali ne vem kakšna že univerza je pa res ponos slovenskega šolstva. Fičfiriči bogatih staršev -najprej na Euro šolo v Lj, potem pa na pravno fakulteto v NG.
Slovencelj_1.1
# 09.11.2018 ob 22:50
mihče

ta farsa z Jankovićem pa mi res že preseda - ni edini, ki je tako skorumpiran (poglejte Jelinčiča, Janšo, Popovića...), sicer z grenkim priokusom lahko rečem, da me to koliko nekdo pokrade niti ne več zanima, saj itak vsi pokradejo ogromno - pomembnejše je kaj naredijo, ALI NI JANKOVIĆ IZBOLJŠAL LJUBLJANE? ALI VAM NI "ZRIHTAL" VELIKO STVARI, KI JIH DRUGJE NI?

kot Novogoričan si želim, da bi imeli župana kot je gospod mafijc Janković, ki ga tako blatite
ne pa da imamo nekega Arčona, ki v osmih letih ni naredil nič kot neke neumne projekte (beri pešbus... ne bom niti)
KajKaja
# 12.11.2018 ob 10:32
Elena Zavadlav Ušaj se mi zdi konkretno dobra kandidatka. Vidi problem in rešitev!
unitrode
# 10.11.2018 ob 16:21
HA,HA univeza ki ima 400 študentov in je 183 na svetu... kakšen pa je ta svet? Mogoče je gospod mislil "na balkanu". A res lahko kandidati izjavljajo takšne neumnosti? Ljubljanska ima več zaposlenih profesorjev kot Novogoriška študentov pa je komaj med 500 univerzami na svetu po šangkajski lestvici. Sicer sta pa na okrog Gorice menda dve "univerzi", ena je tista kjer je Rupel "rektor", ha, ha.
sledilec
# 10.11.2018 ob 09:14
Zanimivo je bilo soočenje v Mariboru, ko je eden od kandidatov dejal:jih vidite kako lapajo,ti ne bodo naredili nič.Podobno je bilo v Novi Gorici.Dosedanji župan naj ne bi naredil nič,a ostali ni da ni.Brez vsakega programa,govorili so kar na pamet.Večni kandidat Milner je celo mešal odstotke in milijone.
maks57
# 10.11.2018 ob 07:30
Močno si želim, da bi Nova Gorica končno dobila župana, ki bi kaj naredil za mesto. Ko grem v Ljubljano! Ko grem v Koper! Ko grem v Maribor! Ko grem v .................... se ne morem načuditi, v kakšnem razcvetu so. Kako so urejena! Kaj pa Nova Gorica? Nič! Praktično nič! Pri vsem denarju, ki ga je občina dobila od države in HIT- a, nič oziroma je župan le sam sebi namen.
Canis.Lupus
# 12.11.2018 ob 11:39
Slovencelj_1.1

# 09.11.2018 ob 22:50
Prijavi neprimerno vsebino mihče

ta farsa z Jankovićem pa mi res že preseda - ni edini, ki je tako skorumpiran (poglejte Jelinčiča, Janšo, Popovića...), sicer z grenkim priokusom lahko rečem, da me to koliko nekdo pokrade niti ne več zanima, saj itak vsi pokradejo ogromno - pomembnejše je kaj naredijo, ALI NI JANKOVIĆ IZBOLJŠAL LJUBLJANE? ALI VAM NI "ZRIHTAL" VELIKO STVARI, KI JIH DRUGJE NI?

kot Novogoričan si želim, da bi imeli župana kot je gospod mafijc Janković, ki ga tako blatite
ne pa da imamo nekega Arčona, ki v osmih letih ni naredil nič kot neke neumne projekte (beri pešbus... ne bom niti)


zaradi takih kot si ti, ne moremo imeti lepih stvari v SLO.
Jankovič je kriminalec in bi morakl gniti v zaporu. Ljubljano pa je zadolžil za 100 let v naprej. POleg tega je lepo investirat, če imaš 250k+ prebivalcev + tisoče dnevnih migrantov + desetisoče turistov, ki polnijo proračun.
Higienski minum državljana je, da vsaj ne voli kriminalcev. če ne, nam bog pomagaj :)

Gorica žal stagnira že desetletja, mladi se izeljujejo in s takimn tempom, bo postala Ajdovščina pomembneješe gospodarsko središče.

Delat Industrijsko cono v kromberku pa je NOROST. Daleč od avtoceste in dobesdno med hišami. Razen, če bodo dajali parcele zastonj, nimajo šans proti Ajdovščini OC Selo ipd, kjer so parcele tik ob priključku in verjetno cenejše.

Žal je gorica brez kompasa in brez načrtov in brez vizije. Zgrajena iz trme, polna priseljencev, ki se ne čutijo ne meščane in ne goričane in tam samo živijo. Zavedati se moramo, da je mestio staro 70 let in je za nami praktično šele 2 generacija avtohtonih goričanov. Ni pripadnosti, ni nič.
REsnica
# 12.11.2018 ob 10:35
Mullner je vse zivljenje politikant. Od ekstremnih jelincicevih idej in zablod na drugo stran in spet nazaj.... Klan Harej pa kar vztraja pri iskanju politicne in gospodarske moci na vseh podrocjih. Drugih zal ne poznam.
maks57
# 10.11.2018 ob 15:04
Nikoli nisem trdil, da je Arčon lopov. Izjaviti kaj takega mi še na misel ne pride. Nikakor! Je pa nesposobnjakovič. In to se v našem mestu dobro vidi.
maks57
# 10.11.2018 ob 07:29
Močno si želim, da bi Nova Gorica končno dobila župana, ki bi kaj naredil za mesto. Ko grem v Ljubljano! Ko grem v Koper! Ko grem v Maribor! Ko grem v .................... se ne morem načuditi, v kakšnem razcvetu so. Kako so urejena! Kaj pa Nova Gorica? Nič! Praktično nič! Pri vsem denarju, ki ga je občina dobila od države in HIT- a, nič.
Arčon, nisi vreden ponovne kandidature!
Kazalo