Matej Tonin je digitalizacijo ponazoril tako, da se je na konferenco pripeljal s hoverboardom. Foto: BoBo
Matej Tonin je digitalizacijo ponazoril tako, da se je na konferenco pripeljal s hoverboardom. Foto: BoBo

Matej Tonin je opozoril, da po dveh velikih nacionalnih konsenzih, osamosvojitvi in članstvu v evroatlantskih povezavah, Slovenija potrebuje tretji nacionalni konsenz, ki se ponuja v digitalizaciji države. NSi je zato na konferenci predstavil programski dokument #pametnaSlovenija, ki ga ponuja kot temelj partnerstva za razvojni preboj.

Vsesplošna digitalizacija bi tudi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi, je dejal. Poudaril je, da je digitalizacija neideološka tema, zato je optimist glede oblikovanja širokega političnega partnerstva pri njenem uresničevanju. Predsednika republike Boruta Pahorja je pozval, naj prevzame vlogo "ambasadorja tovrstne poti".

Prvi korak na tej poti Tonin vidi v pripravi posveta parlamentarnih strank, ki bi ga gostil Pahor. Dejal je, da v Sloveniji marsikatero družbeno področje ni optimalno, prav sodobna tehnologija pa lahko prispeva k razvojnemu preskoku na teh področjih. Zato moramo po njegovih besedah poskrbeti za do visokotehnoloških podjetij prijazno poslovno okolje.

NSi poziva k digitalizaciji Slovenije. Foto: BoBo
NSi poziva k digitalizaciji Slovenije. Foto: BoBo

Privlačno davčno okolje

Strateška odločitev politike bi morala biti, da ustvarimo privlačno davčno okolje za inovativna tehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, je poudaril. Slovenija na področju transformacije digitalne družbe in gospodarstva trenutno spada v skupino srednje uspešnih držav v EU-ju, kar pa po njegovih besedah ne more biti naš cilj.

Poleg Tonina je udeležence konference nagovoril še nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport Žiga Turk, ki je na zadnjih evropskih volitvah tudi kandidiral na listi NSi-ja. Poudaril je, da sovpadanje digitalnega in analognega sveta, ki smo mu priča, ponuja ogromni razvojni potencial, ki ga Slovenija ne sme spregledati.

Žiga Turk (levo) je na konferenci opozoril, da digitalizacija ne sme postati
Žiga Turk (levo) je na konferenci opozoril, da digitalizacija ne sme postati "molzna krava". Foto: BoBo

Digitalizacija kot molzna krava?

Turk je tudi opozoril na nevarnost, da digitalizacija postane "molzna krava", s katero politika zagotavlja subvencije za preživetje zastarelega. Dejal je, da Slovenija nujno in čim prej potrebuje učinkovito strategijo digitalizacije družbe. Pri tem je spomnil, da je digitalni razvojni preboj tesno povezan z zelenim oziroma ekološkim prebojem.

Opozicijski NSi je sicer oblikoval strateški svet s strokovnjaki različnih področij, ki so ocenili delo aktualne vlade. Ugotovitve, ki so jim dodali predloge ukrepov, so objavili pod naslovom Leto zamujenih priložnosti. Tonin je ob tem zapisal, da je za spremembe v dobro države potrebno sodelovanje, "in NSi je v sredini slovenskega političnega prostora odprt za sodelovanje z vsemi".

Predvidoma na novembrskem kongresu bo NSi oblikoval prenovljen temeljni program stranke. Tonin je že na začetku avgusta napovedal, da bodo spremembe šle v smeri "pozicioniranja NSi-ja v sredino".