Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Tamara Vonta (Gibanje Svoboda) je spomnila, da je SDS 9. novembra naslovila zahtevo za sklic nujne seje o "dejanjih na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjujejo sovražnost, spodbujajo nasilje in napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora".

Na zahtevo je odgovorila 17. novembra in v dopisu navedla, da se z razpravo o navedeni problematiki strinja, in hkrati poslanski skupini SDS-a predlagala, da bi zaradi celostne obravnave tematike sklicali skupno sejo treh odborov, in sicer poleg odbora za kulturo še odborov za notranje zadeve in pravosodje.

Razlog je bil v preložitvi 13. nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je bil sklicana na zahtevo SDS-a na skoraj identično tematiko. "Iz magnetograma seje izhaja, da se je s preložitvijo seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter sklicem širše seje strinjala tudi SDS," je navedla.

V dopisu je Vonta, kot navaja, SDS izrecno prosila, da se do predloga opredeli in jo o odločitvi obvesti. Do poteka roka za izvedbo seje, 23. novembra, odgovora ni prejela, je pa prejela dopis SDS-a. V njem so Vonto pozvali, naj upošteva poslovniška določila pri sklicevanju sej odbora za kulturo, saj da so nanjo že 9. novembra naslovili zahtevo za sklic nujne seje, poslovnik DZ-ja pa določa, da mora biti seja izvedena v 14 dneh po vložitvi zahteve poslanske skupine.

Poslanska skupina meni, da je problematika potrebna razprave zaradi fizičnega napada na "našega poslanca Branka Grimsa pred državnim zborom konec oktobra in zaradi verbalnih napadov, žaljenja in pljuvanja poslank in poslancev, menimo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje".

Razpravo na to temo je 15. novembra začel že odbor DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, vendar so sejo prekinili. Kot so takrat pojasnili v poslanski skupini Svoboda, naj bi bila v prihodnje sklicana skupna seja odbora za notranje zadeve in odbora za pravosodje.