Foto: BoBo
Foto: BoBo

Letošnje geslo ZeroMeansLife (Ničla pomeni življenje, op. a.) je namenjeno pozivu ljudem, naj se aktivno vključijo v izobraževalne in preventivne dejavnosti, saj lahko že z majhnimi spremembami in dobrim zgledom prispevajo k izboljšanju varnosti cestnega prometa.

Evropska mreža prometnih policij Roadpol, ki organizira akcijo, je namreč prepričana, da je izboljšanje prometne varnosti na evropskih cestah izvedljivo. V Sloveniji je letos do 17. septembra v prometu umrlo 67 ljudi. V primerljivem obdobju lani je bilo smrtnih žrtev 69, predlani pa 89. Število smrti na slovenskih cestah se je sicer v zadnjih 15 letih močno zmanjšalo – leta 2007 je v prometnih nesrečah do 17. septembra umrlo kar 221 ljudi, leta 2008 je bilo smrtnih žrtev 159, leta 2009 pa 133.

Sorodna novica Slovenija po uporabi javnega prevoza na repu EU-ja, ključno je zagotoviti ustrezno infrastrukturo

Pozivi k izbiri ene od oblik aktivne mobilnosti so v tem mesecu še glasnejši, saj so se na ceste vrnili šolarji, ki so v prometu najpogosteje udeleženi kot pešci, kolesarji ali uporabniki (e-)skirojev. Odgovornost voznikov pa je, da so aktivne poti za najranljivejše udeležence tudi varne, zato Agencija za varnost prometa poziva k varni trajnostni mobilnosti in strpnosti vseh udeležencev.

Agencija bo po vsej Sloveniji sodelovala na številnih dogodkih, s katerimi bo ozaveščala o večji prometni varnosti. Dan brez avtomobila oz. zadnji dan tedna mobilnosti, 22. septembra, bo agencija zaznamovala z izidom druge v seriji znamk Varnost v prometu. Z geslom Bodi viden, bodi previden! skupaj s Pošto Slovenije, ki bo izdala znamko, agencija ozavešča o vidnosti in varnosti pešcev v prometu, so še navedli.